Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
20.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έκθεση χημικών ουσιών της EFSA: Ο αναδυόμενος κίνδυνος του αλευριού Tara

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΈκθεση χημικών ουσιών της EFSA: Ο αναδυόμενος κίνδυνος του αλευριού Tara
spot_img

Το αλεύρι Tara ως αιτία ασθένειας και η επικινδυνότητα του ως τροφιμογενές παθογόνο είναι ένα από τα παραδείγματα αναδυόμενων χημικών κινδύνων που συζητήθηκαν πρόσφατα στην Ευρώπη.

Θεωρείται ότι η βαϊκιαΐνη στο αλεύρι Tara ήταν υπεύθυνη για περίπου 470 ασθένειες που αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ από τον Ιούνιο του 2022.

Πρόσφατα η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενημέρωσε ότι το αλεύρι Tara σε ανθρώπινα τρόφιμα δεν πληροί το πρότυπο GRAS (Generally Recognized As Safe) και είναι μη εγκεκριμένο πρόσθετο τροφίμων.

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ δήλωσαν ότι, αν και απαιτούνται περαιτέρω πληροφορίες, τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν έναν αναδυόμενο κίνδυνο. Το πόρισμα αποτελεί μέρος μιας έκθεσης που δίνει μια επισκόπηση των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με τις αναδυόμενες χημικές ουσίες κατά την περίοδο 2020-2023.

Ο κυτταροτοξικός βάκιλος έχει βρεθεί σε νιφάδες πατάτας και άμυλο πατάτας, καθώς και σε τρόφιμα με βάση τα έντομα. Αποτελεί μέρος της ομάδας Bacillus cereus. Ορισμένα μέλη αυτής της ομάδας μπορούν να προκαλέσουν δύο μορφές τροφιμογενών ασθενειών, όπως το διαρροϊκό σύνδρομο, το οποίο συνδέεται με τρεις εντεροτοξίνες, και το εμετικό σύνδρομο, το οποίο προκαλείται από την τοξίνη cereulide.

Έγκαιρη προειδοποίηση για τις αναδυόμενες χημικές ουσίες

Οι αναδυόμενοι χημικοί κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν από σκόπιμη ή ακούσια μόλυνση της τροφικής αλυσίδας, είτε από τον άνθρωπο είτε από φυσικές χημικές ουσίες. Μπορούν επίσης να προκύψουν από αλλαγές στη σύνθεση των τροφίμων ή των περιβαλλοντικών μητρών.

«Ο προσδιορισμός των αναδυόμενων χημικών ουσιών αποτελεί πρόκληση λόγω των ελάχιστων υφιστάμενων πληροφοριών σχετικά με τον κίνδυνο που ενέχουν και την εμφάνισή τους στα τρόφιμα, τις ζωοτροφές και τα περιβαλλοντικά διαμερίσματα. Επιπλέον, δεν έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι ανίχνευσης και ποσοτικού προσδιορισμού για τις περισσότερες από αυτές», σύμφωνα με την έκθεση.

Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις σχετίζονται με τη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τις αναδυόμενες χημικές ουσίες.

Στην έκθεση απαριθμούνται ορισμένες ευκαιρίες, όπως η βελτίωση της χρήσης μεγάλων δεδομένων και της μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό αναδυόμενων χημικών προϊόντων, η ενίσχυση της ικανότητας ανίχνευσης του ορίζοντα μέσω της συνεργασίας με ευρύτερα ακροατήρια και η βελτιστοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τα αναδυόμενα χημικά προϊόντα.

Στις απειλές που εντοπίστηκαν περιλαμβάνονταν η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών όσον αφορά την ανταλλαγή δεδομένων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κονσέρβες: Τι συμβαίνει με τις καρκινογόνες επικαλύψεις

Η χημική ουσία δισφαινόλη Α θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία ακόμη και σε πολύ μικρότερες ποσότητες από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως αποδεκτές.

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο