Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι οριστικό: Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται ούτε από τρόφιμα ούτε από συσκευασίες

ΑρχικήΝέαΕίναι οριστικό: Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται ούτε από τρόφιμα ούτε από συσκευασίες
spot_img

cibum team

Ο ιός που προκαλεί τον COVID-19 δεν αποτελεί άμεση ανησυχία για την ασφάλεια των τροφίμων, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Το έγγραφο καθοδήγησης αντικαθιστά την ενδιάμεση καθοδήγηση από τον FAO και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τον κορονοϊό και την ασφάλεια των τροφίμων για τις επιχειρήσεις τροφίμων, που δημοσιεύθηκε αρχικά τον Απρίλιο του 2020.

Οι προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές επικρίθηκαν από τον τότε πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία των Τροφίμων (IAFP) Roger Cook και άλλους επειδή υποστήριζαν ότι ο SARS-CoV-2 ήταν και θέμα ασφάλειας τροφίμων.

Καμία επιβεβαίωση της σύνδεσης με τα τρόφιμα ή τη συσκευασία

Τα τρέχοντα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ούτε τα τρόφιμα ούτε η συσκευασία των τροφίμων δεν αποτελούν οδό για τη μετάδοση ιών, όπως ο SARS-CoV-2. Οι κορονοϊοί δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν στα τρόφιμα ή στις επιφάνειες, αλλά μπορούν σε ανθρώπους και ορισμένα ζώα. Μόλις βρεθούν στο περιβάλλον, οι ιοί υποβαθμίζονται και γίνονται λιγότερο μολυσματικοί, σύμφωνα με το έγγραφο.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αν και η ανίχνευση ιών ή ιών ριβονουκλεϊνικού οξέος (RNA) στα τρόφιμα και τις συσκευασίες τροφίμων παρέχει στοιχεία προηγούμενης μόλυνσης και δεν αμφισβητείται, δεν υπάρχει επιβεβαίωση του SARS-CoV-2 ή άλλου είδους ιός που προκαλεί αναπνευστικές ασθένειες, μεταδίδεται από τρόφιμα ή συσκευασίες τροφίμων και προκαλεί ασθένειες σε άτομα που αγγίζουν τα μολυσμένα προϊόντα ή τις συσκευασίες τροφίμων ».

Πορηγούμενες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, συμπεριλαμβανομένης της εβδομαδιαίας κινεζικής CDC, έχουν συνδέσει περιπτώσεις ασθενειών με συσκευασίες προϊόντων ψυχρής αλυσίδας που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν να διασφαλίσουν τη διατήρηση της ακεραιότητας της τροφικής αλυσίδας και τη διαθεσιμότητα επαρκών και ασφαλών τροφίμων για τους καταναλωτές, χωρίς να περιορίζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού με αναποτελεσματικά μέτρα.

Οι εστίες του COVID-19 έχουν συνδεθεί με εργαζόμενους σε φάρμες και εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, πουλερικών, ψαριών, φρούτων και λαχανικών και τροφών για κατοικίδια.

«Παραμένει ουσιαστικό για τη βιομηχανία τροφίμων και τις αρχές που ρυθμίζουν τη βιομηχανία τροφίμων να προστατεύουν όλους τους εργαζόμενους από τη μετάδοση αυτών των ιών από άτομο σε άτομο, παρέχοντας ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, προωθώντας μέτρα προσωπικής υγιεινής και παρέχοντας εκπαίδευση σχετικά με τις αρχές υγιεινής των τροφίμων», δήλωσε ο Markus. Lipp, ανώτερος αξιωματικός ασφάλειας τροφίμων.

Ένας μολυσμένος εργαζόμενος μπορεί να μολύνει συναδέλφους, να μολύνει το περιβάλλον παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων και τρόφιμα ή υλικά τροφίμων που μπορεί να οδηγήσουν σε εμπορικούς περιορισμούς, ακόμη και αν δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των τροφίμων.

Μια σειρά απαγορεύσεων εισαγωγής και εξαγωγής τέθηκαν σε διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η Κίνα δοκίμασε τις εισαγωγές τροφίμων και συσκευασιών για τον SARS-CoV-2 κατά την είσοδο στη χώρα.

Η μικροβιολογική περιβαλλοντική δειγματοληψία έχει ρόλο στην επαλήθευση πρωτοκόλλων υγιεινής, αλλά η δοκιμή για τον SARS-CoV-2 σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή σε συσκευασίες τροφίμων είναι δαπανηρή, χρονοβόρα και δεν βοηθά στη λήψη αποφάσεων βάσει κινδύνων για την προστασία των καταναλωτών και δεν συνιστάται.

Ο ιός είναι ευαίσθητος στα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα απολυμαντικά και απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται στο περιβάλλον επεξεργασίας τροφίμων. Ο ΠΟΥ συνιστά απολυμαντικά με περισσότερο από 70 % αλκοόλ με επαρκή χρόνο επαφής για απολύμανση. Τα κοινά απολυμαντικά με ενεργά συστατικά που βασίζονται σε ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου και χλώριο έχουν επίσης ιοκτόνες ιδιότητες.

Οι γενικές αρχές προστασίας των εργαζομένων και οι συμβουλές για όσους δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση τροφίμων, τις μεταφορές και σε επίπεδο λιανικής, όπως καταστήματα, εστιατόρια και άλλα καταστήματα τροφίμων, καλύπτονται επίσης στις οδηγίες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα