Σημαντικές απαντήσεις σχετικά με το καμπυλοβακτηρίδιο και την ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο.
Η λοίμωξη από καμπυλοβακτηρίδιο (καμπυλοβακτηρίωση) είναι ένα κοινό μικρόβιο του στομάχου που προκαλεί διάρροια, κράμπες στο στομάχι, εμετό και πυρετό. Συμβαίνει όταν τα βακτήρια του καμπυλοβακτηριδίου εισέρχονται στο σώμα σας – συνήθως μέσω κάτι που τρώτε ή πίνετε – και σας αρρωσταίνουν.
Πολλοί άνθρωποι αναφέρονται σε αυτή τη λοίμωξη ως τροφική δηλητηρίαση. Αλλά τα βακτήρια μπορούν επίσης να εξαπλωθούν με άλλους τρόπους, όπως μέσω της επαφής με μολυσμένο ζώο.
- Δείτε επίσης: Σαλμονέλα σε κελυφωτά φιστίκια – Άμεση ανάκληση
Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται άρρωστοι για περίπου πέντε έως επτά ημέρες, αλλά αναρρώνουν μια χαρά χωρίς θεραπεία. Μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας στο σπίτι ξεκουραζόμενοι και πίνοντας πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
Οι λοιμώξεις από καμπυλοβακτηρίδιο είναι πολύ συχνές μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Είναι μία από τις κυριότερες αιτίες διάρροιας μεταξύ ατόμων όλων των ηλικιών στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο λοιμώξεις από καμπυλοβακτηρίδιο συμβαίνουν κάθε χρόνο στις Η.Π.Α. Είναι συνήθως πιο συχνές το καλοκαίρι από ό,τι το χειμώνα.
Ποια τρόφιμα μολύνονται συχνότερα;
Σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου, τα καμπυλοβακτηρίδια εξαπλώνονται παγκοσμίως. Βρίσκονται στα ζώα και τα οικόσιτα ζώα και στο περιβάλλον. Τα βακτήρια βρίσκονται κυρίως στα κόπρανα των ζώων, μερικές φορές σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις. Τα μολυσμένα ζώα συνήθως δεν αρρωσταίνουν.
- Δείτε επίσης: Γιατί τα κάσιους προκαλούν αέρια και φούσκωμα;
Κατά τη διάρκεια της παραγωγής τροφίμων, για παράδειγμα κατά τη σφαγή ή το άρμεγμα, τα βακτήρια μπορούν να περάσουν πάνω και μέσα στα τρόφιμα. Επομένως, τα παθογόνα καμπυλοβακτηρίδια ανιχνεύονται κυρίως σε ωμά ή ανεπαρκώς θερμαινόμενα τρόφιμα από ζώα, ιδίως:
- Στο κρέας πουλερικών
- Στο κέλυφος των αυγών κοτόπουλου
- Στο νωπό γάλα
- Σε ωμά προϊόντα κρέατος, π.χ. χοιρινό κιμά
Πώς μπορεί να προληφθεί η καμπυλοβακτηρίωση;
Να χειρίζεστε πάντα τα ωμά πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια κ.λπ.), το μοσχάρι και το χοιρινό κρέας σαν να είναι μολυσμένα:
- Τυλίξτε τα φρέσκα πουλερικά και κρέατα σε πλαστικές σακούλες στην αγορά για να αποφύγετε το αίμα και τους χυμούς να στάξουν σε άλλα τρόφιμα.
- Καταψύξτε αμέσως τα ωμά πουλερικά ή προϊόντα κρέατος- αποφύγετε να διατηρείτε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου.
- Οι σανίδες κοπής και οι πάγκοι που χρησιμοποιούνται για ωμά πουλερικά και προϊόντα κρέατος πρέπει να πλένονται αμέσως μετά τη χρήση για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση με άλλα τρόφιμα.
- Αποφύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων πουλερικών ή κρεάτων.
- Βεβαιωθείτε ότι επιτυγχάνεται η σωστή εσωτερική θερμοκρασία μαγειρέματος, ιδίως όταν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων.
- Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά το χειρισμό ωμών πουλερικών ή προϊόντων κρέατος.
Επίσης:
- Αποφύγετε την κατανάλωση ωμών αυγών ή την υποβόσκηση τροφίμων που περιέχουν ωμά αυγά.
- Αποφύγετε την κατανάλωση ωμού (μη παστεριωμένου) γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων.
- Ενθαρρύνετε το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό πριν και μετά την προετοιμασία των τροφίμων.
- Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά, ιδίως εκείνα που χειρίζονται κατοικίδια ζώα, πλένουν προσεκτικά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό.
- Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και νερό μετά τη χρήση του μπάνιου ή το χειρισμό λερωμένων πάνες.