Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υδροπονικές καλλιέργειες: ναι μεν, αλλά…

ΑρχικήΟικιακάΥδροπονικές καλλιέργειες: ναι μεν, αλλά...
spot_img

Του Γιώργου Μορφονιού*

Η υδροπονική καλλιέργεια (hydroponics) είναι μια προηγμένη τεχνική καλλιέργειας φυτών, όπου αυτά αναπτύσσονται χωρίς τη χρησιμοποίηση εδάφους ή εδαφικών μιγμάτων. Αποτελεί μια επεκτεινόμενη δραστηριότητα, που σκοπό έχει και το επιτυγχάνει, την αύξηση των αποδόσεων των φυτών και τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων. Επιπρόσθετα, δίνει τη δυνατότητα καλλιέργειας φυτών σε εδάφη κακής ποιότητας. Στην υδροπονική καλλιέργεια οι ρίζες αναπτύσσονται εξ’ ολοκλήρου εκτός του εδάφους με τέτοιον τρόπο, ώστε να έχουν στην διάθεσή τους αρκετό νερό, ώστε να επιτελούνται όλες οι  απαραίτητες λειτουργίες για την ζωή του φυτού. Συχνά αναφέρεται και ως καλλιέργεια εκτός εδάφους (soilless culture). Ο όρος υδροπονία προέρχεται από το συνδυασμό δύο ελληνικών λέξεων, ύδωρ και πόνος (εργασία) και αρχικά εισήχθη από τον Δρ Geriche το 1937.

Οι ρίζες αναπτύσσονται:

–  είτε απευθείας σε θρεπτικό διάλυμα, υδατικό διάλυμα δηλαδή, ανόργανων αλάτων τα οποία χρησιμοποιούνται από το φυτό ως θρεπτικά στοιχεία,

–   είτε σε υποστρώματα, δηλαδή πορώδη στερεά υλικά τα οποία διαβρέχονται τακτικά με θρεπτικό διάλυμα στο πλαίσιο της άρδευσης των φυτών.

Στο θρεπτικό διάλυμα, όλα τα απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών, θρεπτικά στοιχεία, βρίσκονται διαλυμένα σε νερό κατά κανόνα ως ιόντα ανόργανων αλάτων. Το διάλυμα οδηγείται απευθείας στις ρίζες του φυτού και με αυτό τον τρόπο αντλεί νερό και θρεπτικά στοιχεία.

Τα υποστρώματα είναι φυσικά ή προερχόμενα από βιομηχανική επεξεργασία πορώδη υλικά, που δεν προκαλούν φυτοτοξικότητα και χρησιμοποιούνται για αντικατάσταση του φυσικού εδάφους ως μέσο ανάπτυξης του ριζικού συστήματος και στήριξης του φυτού. Συνήθως χρησιμοποιούνται αδρανή υλικά, τα οποία δεν αποδίδουν θρεπτικά στοιχεία στο θρεπτικό διάλυμα και δεν δεσμεύουν ιόντα που υπάρχουν σε αυτό. Συνήθη υποστρώματα που χρησιμοποιούνται είναι ο πετροβάμβακας, ο βερμικουλίτης, ο περλίτης, το χαλίκι, η άμμος και η ελαφρόπετρα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα