Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
19.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φαγητό και παιδικές μνήμες

ΑρχικήΟικιακάΦαγητό και παιδικές μνήμες
spot_img

Της Δρ.Ίλια Θεοτοκά*

Το φαγητό, ως βασικό συστατικό της επιβίωσης μας, είναι συνδεδεμένο με την οικογένεια, με τη μητέρα, που είναι και η πρώτη τροφός μας και το οικογενειακό τραπέζι. Πολλά φαγητά μας ανακαλούν ευχάριστες  μνήμες από την παιδική μας ηλικία, τις οποίες συχνά θέλουμε να αναβιώσουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, με την οικογένεια που έχουμε δημιουργήσει, με τα παιδιά μας. Αυτό είναι πολύ όμορφο, γιατί μας δίνει έντονη συναισθηματική ικανοποίηση, σύνδεση με την οικογένειά μας και ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων. Επίσης, έχοντας βιώσει γεύσεις, αναμνήσεις από το οικογενειακό τραπέζι το μεταδίδουμε στα παιδιά μας, κάνοντας έτσι πιο αισθητή την σύνδεση μεταξύ των γενεών.

Γι’ αυτό και για πολλούς άλλους λόγους το αγαπημένο φαγητό της γιαγιάς, αξίζει και πρέπει να μάθουμε να το μαγειρεύουμε κι εμείς και, να το μεταδώσουμε στα παιδιά μας. Το φαγητό που φτιάχνεται με αγάπη και φροντίδα, θα έλεγα, ότι έχει θεραπευτική δράση στην ψυχολογία μας, αλλά ακόμα, τολμώ να πω και στην σωματική υγεία.

Η συνεύρεση, λοιπόν, στο οικογενειακό τραπέζι, μέσα από την αναπόληση γεύσεων από το παρελθόν, είναι σημαντικό να συζητιέται και να περιγράφεται στους δικούς μας. Έτσι, οι αγαπημένοι μας άνθρωποι μας γνωρίζουν καλύτερα, μαθαίνουν τις συνήθειές μας από την πατρική οικογένεια, ευαισθητοποιούνται ως προς τις προτιμήσεις μας και τις επιθυμίες μας και κατά συνέπεια, βελτιώνεται η επικοινωνία, όχι μόνο μεταξύ φίλων και συντρόφων, αλλά και μεταξύ γονιών και παιδιών. Μιλήστε, λοιπόν, άφοβα για τις αναμνήσεις από τα τραπέζια της παιδικής ηλικίας, για τις αγαπημένες γεύσεις, για τους τρόπους παραγωγής και προετοιμασίας του γεύματος. Όλα αυτά μας φέρουν πιο κοντά και «γλυκαίνουν» τα οικογενειακά τραπέζια, φέρνοντας πιο κοντά την οικογένεια και μειώνοντας τις συγκρούσεις και τις αντιθέσεις.

* Δρ. Ίλια θεοτοκά ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ, Αιγινήτειο  Νοσοκομείο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα