Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τροφικές Αλλεργίες: αιτίες, συμπτώματα, επισήμανση στην ετικέτα

ΑρχικήΟικιακάΤροφικές Αλλεργίες: αιτίες, συμπτώματα, επισήμανση στην ετικέτα
spot_img

cibum team

 
Τι είναι η τροφική αλλεργία;

Η τροφική αλλεργία είναι η αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού, που προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε συστατικά των τροφίμων, συνήθως σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες εκλαμβάνοντάς τα ως αντιγόνα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα στο στόμα, κνησμό, εξανθήματα, πρήξιμο του προσώπου ή του στόματος ή του λαιμού, δύσπνοια, ναυτία, κοιλιακό άλγος και διάρροια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αναφυλαξία που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ή ακόμη και απειλητική για τη ζωή αντίδραση, όπου τα συμπτώματα μπορεί επιπλέον να περιλαμβάνουν εμετό, δυσκολίες στην αναπνοή και δραματική πτώση της αρτηριακής πίεσης που οδηγεί σε απώλεια αισθήσεων.

Η διάγνωση περιλαμβάνει τη λήψη αναλυτικού ιστορικού ενώ για τον προσδιορισμό της αιτίας μιας αλλεργικής αντίδρασης μπορεί ο διαγνωστικός έλεγχος να περιλαμβάνει εξετάσεις αντίδρασης δέρματος σε αλλεργιογόνες ουσίες ή εξετάσεις αίματος ή άλλα πρωτόκολλα με ελεγχόμενη λήψη αλλεργιογόνων από το στόμα.

Τι είναι η δυσανεξία στα τρόφιμα;

Η δυσανεξία είναι μια αντίδραση για την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι υπεύθυνο. Οι πιο συνηθισμένες τροφικές δυσανεξίες είναι στο γάλα και στα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, αλλά και ένα ευρύ φάσμα τροφίμων. Για παράδειγμα η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλείται από ανεπάρκεια του πεπτικού ενζύμου λακτάσης, έτσι οι πάσχοντες δεν μπορούν να διασπάσουν τη λακτόζη που υπάρχει στο γάλα.

 

«Περισσότερα από 170 τρόφιμα έχουν καταγραφεί ότι προκαλούν αλλεργίες».

allergy τροφικές αλλεργίες

 

Ποια είναι τα βασικά αλλεργιογόνα τρόφιμα;

Έχουν αναφερθεί περισσότερα από 170 διαφορετικά τρόφιμα που προκαλούν αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φρούτων και λαχανικών, όπως μήλο, ακτινίδιο, μπανάνα, καρότο, αβοκάντο, κλπ.

Στην Ευρώπη, μόνο τα ακόλουθα 14 τρόφιμα, που προκαλούν το 90% των αλλεργικών αντιδράσεων, θεωρούνται βασικά για την πρόκληση αλλεργιών και απαιτούν επισήμανση:

Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη: π.χ. σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, κ.ά. Από την γλουτένη προκαλείται η κοιλιοκάκη, μια κατάσταση όπου η επένδυση του λεπτού εντέρου μπορεί να καταστραφεί μέσω μιας αυτοάνοσης απόκρισης στη γλουτένη. Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη για να μπορούν να καλούνται έτσι ,δεν πρέπει να περιέχουν περισσότερα από 20 μέρη γλουτένης ανά εκατομμύριο (ppm).

Αυγό: τα αλλεργιογόνα βρίσκονται κυρίως στο ασπράδι αυγών αν και μερικά μπορεί να υπάρχουν στον κρόκο. Γενικά, το μαγείρεμα μειώνει την αλλεργιογόνο δραστηριότητα, αλλά όχι επαρκώς για όλους εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο.

Γάλα: γάλα αγελάδος, γίδας, ή πρόβειο. Το γάλα μπορεί να έχει αλλεργιογόνο δράση και μέσω προϊόντων όπως το γιαούρτι, το τυρί, το βούτυρο, τον ορό γάλακτος και τις πρωτεΐνες γάλακτος σε σκόνη. Αυτή η αλλεργία επηρεάζει κυρίως τα βρέφη, αν και πρόσφατα έχουν εμφανιστεί μερικές θανατηφόρες αντιδράσεις με νεαρούς ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ψάρια: συμπεριλαμβανομένης της ζελατίνης ψαριού που χρησιμοποιείται ως παράγοντας διαύγασης προϊόντων μπύρας και κρασί

Καρκινοειδή: γαρίδες, αστακός, καβούρι, γαρίδα.

Μαλάκια: μύδια, χτένια, στρείδια, μύδια, σαλιγκάρια, χταπόδια

Αραχίδα (αράπικο φιστίκι): η αλλεργία επηρεάζει περίπου 1 στα 50 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το αραχιδέλαιο ψυχρής συμπίεσης (όχι εξαιρετικά ραφιναρισμένο) μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά το εξαιρετικά επεξεργασμένο αραχιδέλαιο μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια, στις περισσότερες περιπτώσεις

Καρποί με κέλυφος: αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, κάσιους, φουντούκια, πεκάν, φιστίκια και καρύδια

Σουσάμι: σουσάμι, ταχίνι, χούμους

Σόγια: το αλεύρι σόγιας, τις φυτικές πρωτεΐνες (TVP) από σόγια που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο κρέατος, το tofu και την σάλτσα σόγιας. Το γάλα σόγιας περιέχει αλλεργιογόνες πρωτεΐνες, αλλά η επεξεργασία του σογιέλαιου και της λεκιθίνης (E322), που χρησιμοποιούνται ως γαλακτωματοποιητής ή σταθεροποιητής, μειώνει σημαντικά την αλλεργιογέννεση

Σέλινο: σέλινο (και η ρίζα περιέχει σημαντικές ποσότητες αλλεργιογόνου).

Σινάπι / μουστάρδα: συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, των σπόρων και του ελαίου

Διοξείδιο του θείου και θειώδη άλατα: (E220 – E228) – εάν ένα προσυσκευασμένο τρόφιμο περιέχει περισσότερα από 10mg / kg (ή 10mg / l), εκφραζόμενα ως SO2, θα πρέπει να φέρουν αναφορά όπως «Συντηρητικό: Διοξείδιο του θείου» ή Περιέχει Θειώδη.

Λούπινο: ψυχανθές, το αλεύρι του οποίου χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, ζαχαροπλαστικής και ζυμαρικών.

Πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα θεωρούμενα βασικά αλλεργιογόνα στις διάφορες χώρες. Για παράδειγμα οι κατάλογοι αλλεργιογόνων διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΗΠΑ – αυγό, γάλα, ψάρι, ξηροί καρποί, οστρακοειδή, φιστίκια, σιτάρι, σόγια, σουσάμι (πολύ πρόσφατα)
  • Ιαπωνία – αυγό, γάλα, σιτάρι, φαγόπυρο, φιστίκια, γαρίδες, καβούρια γαρίδες, καβούρια. Ενώ σε κάποιες χώρες υπάρχουν και ειδικά αλλεργιογόνα, όπως το μάνγκο στην Ταιβάν.

Πως επισημαίνονται τα αλλεργιογόνα;

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός επισήμανσης των τροφίμων (Κανονισμός 169/2011) απαιτεί οποιαδήποτε από τα προαναφερθέντα 14 αλλεργιογόνα, τα οποία ενσωματώνονται ως συστατικό από τον παραγωγό οργανισμό, να δηλώνονται στην ετικέτα σε όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα με έμφαση (π.χ. με έντονους – bold – χαρακτήρες) στη λίστα συστατικών. Αντίστοιχα οι επιχειρήσεις εστίασης για πελάτες που τρώνε έξω ή αγοράζουν φαγητό σε πακέτο, υποχρεούνται να τους παρέχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για αλλεργιογόνα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο