Οι λοιμώξεις από Escherichia albertii προκαλούν συνήθως υδαρή διάρροια, κοιλιακό άλγος και πυρετό
Ένα βακτήριο που σχετίζεται στενά με το E. coli, το Escherichia albertii, προκάλεσε μια έξαρση γαστρεντερίτιδας σε μαθητές Γυμνασίου, στο Hangzhou, στην επαρχία Zhejiang στην Κίνα το 2023, όπου τουλάχιστον 22 από αυτούς εμφάνισαν έντονα συμπτώματα.
- Δείτε επίσης: Εμφιαλωμένα νερά, τα άκρως επικίνδυνα: 14 λόγοι μαζικών ανακλήσεων
- Δείτε ακόμη: Μήπως σε γερνάει η κατεψυγμένη πίτσα που ψήνεις τα βράδια για ευκολία;
Τι είναι και τι προκαλεί το Escherichia albertii
Το Escherichia albertii είναι ένα Gram-αρνητικό είδος βακτηρίων του ίδιου γένους με το E. coli . Αναγνωρίστηκε ότι προκαλεί ασθένεια αφού απομονώθηκε από τα κόπρανα παιδιών με διάρροια στο Μπαγκλαντές και αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν το Hafnia alvei με βάση βιοχημικές αναλύσεις. Το βακτήριο επαναταξινομήθηκε το 2003 ως νέο είδος με βάση τα γενετικά του χαρακτηριστικά, και ονομάστηκε E. albertii προς τιμήν του μικροβιολόγου που περιέγραψε πρώτος το είδος. Το E. albertii διαφέρει από το τυπικό E. coli ως μη κινητικό και ανίκανο να ζυμώσει τη λακτόζη.
- Δείτε ακόμη: Δικαστική απόφαση ορόσημο: Το ρόφημα βρώμης δεν μπορεί πλέον να αποκαλείται «γάλα»
- Δείτε ακόμη: Ανακαλούνται ένα εκατομμύριο ζεύγη γαντιών φούρνου – Δεκάδες χρήστες με εγκαύματα λόγω ανεπαρκούς θερμικής προστασίας
Ως ανθρώπινο γαστρεντερικό παθογόνο, το E. albertii συνδέεται συχνά με εστίες ασθενειών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα ή το νερό, και μπορεί να προκαλέσει σποραδικές περιπτώσεις βακτηριαιμίας. Το είδος μπορεί να αναγνωριστεί εσφαλμένα ως Εντεροπαθογόνο E. coli λόγω της παραγωγής ιντιμίνης . Είναι επίσης υπεύθυνο για ασθένειες ή υποκλινική μόλυνση σε οικόσιτα και άγρια πτηνά, όπου μπορεί να είναι δεξαμενή για ανθρώπινη ασθένεια.
- Δείτε επίσης: Lidl: Τι σημαίνει το όνομα το οποίο εξαγόρασε δίνοντας 500€ σε έναν συνταξιούχο καθηγητή
- Δείτε επίσης: Έχεις άγχος; Σώσε την καρδιά σου με ένα φλιτζάνι ζεστό κακάο!
Οι λοιμώξεις από Escherichia albertii προκαλούν συνήθως υδαρή διάρροια, κοιλιακό άλγος και πυρετό, με τις περισσότερες περιπτώσεις να υποχωρούν χωρίς επιπλοκές. Το E. albertii έχει συχνά εσφαλμένα αναγνωριστεί ως εντεροπαθογόνο ή εντεροαιμορραγικό E. coli (EPEC ή EHEC), οδηγώντας σε υποεκτίμηση των λοιμώξεων. Η περίοδος επώασης για τη μόλυνση κυμαινόταν από 24 έως 43 ώρες.
- Δείτε ακόμη: Έτσι θα διατηρήσετε φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο
- Δείτε ακόμη: Το μαγικό κέικ κούπας των 90 δευτερολέπτων! (βίντεο)
Πώς κατέληξαν οι επιστήμονες στο συγκεκριμένο βακτήριο
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έρευνα, και οι 770 μαθητές ήταν στην τρίτη τάξη και είχαν το ίδιο δείπνο μια μέρα του Φεβρουαρίου από εταιρεία διανομής τροφοδοσίας. Δυστυχώς, δεν κρατήθηκαν δείγματα τροφίμων για ανάλυση.
Τα μαθήματα διακόπηκαν και οι μαθητές στάλθηκαν στο σπίτι, με μόνο άτομα που εμφάνιζαν σοβαρά συμπτώματα να εγγράφονται στη μελέτη.
Λήφθηκαν δεκαέξι περιβαλλοντικά επιχρίσματα – συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων από επιφάνειες γραφείου, εσωτερικά ψυγεία και εξόδους διανομής νερού – και 12 από δείγματα τροφίμων που παρασχέθηκαν άλλες δύο ημέρες τον Φεβρουάριο.
Τα γεύματα για δευτεροετείς και τριτοετείς φοιτητές παραδόθηκαν από δύο διαφορετικές εταιρείες τροφίμων. Μόνο οι μαθητές της τρίτης τάξης επηρεάστηκαν από το ξέσπασμα. Οι επιστήμονες είπαν ότι αν και το E. albertii δεν ανιχνεύθηκε σε δείγματα τροφίμων, τα μολυσμένα τρόφιμα ήταν το πιο πιθανό όχημα για την επιδημία.
- Δείτε επίσης: Πρέπει να γυρίζουμε την μπριζόλα περισσότερο από μία φορά όταν μαγειρεύουμε;
- Δείτε ακόμη: «Πες μου ποια σοκολάτα σου αρέσει να σου πω τι… ψηφίζεις!» – Κοινωνικό πείραμα
Τα στελέχη Escherichia albertii απομονώθηκαν από επιχρίσματα πρωκτού που συλλέχθηκαν από έξι ασθενείς. Κάθε προϊόν απομόνωσης ταξινομήθηκε ως τύπου αλληλουχίας ST2686.
Για να αξιολογήσουν τις σχέσεις μεταξύ των στελεχών της επιδημίας στη μελέτη και άλλων στελεχών E. albertii, οι επιστήμονες ανέσυραν 43 γονιδιώματα E. albertii από τη βάση δεδομένων του NCBI και όλες τις διαθέσιμες επιδημιολογικές πληροφορίες. Τα 43 στελέχη απομονώθηκαν από διαφορετικές πηγές σε 13 χώρες μεταξύ 1983 και 2022, συμπεριλαμβανομένων τριών στελεχών ST2686 και έξι στελεχών που σχετίζονται με προηγούμενα κρούσματα.
Τα έξι απομονωμένα στελέχη από αυτή τη μελέτη συγχωνεύτηκαν σε ένα ενιαίο, εξαιρετικά γενετικά σχετικό σύμπλεγμα. Αυτό συνεπάγεται κοινή προέλευση για τα απομονωμένα στελέχη. Τα απομονωμένα στελέχη ήταν διαφορετικά από τα στελέχη που σχετίζονται με έξι κρούσματα στην Ιαπωνία. Αυτά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κανένας γνωστός ή κυρίαρχος τύπος E. albertii δεν είναι προγνωστικός για εστίες και στελέχη από πολλαπλές πηγές μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν ασθένεια.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Epidemiology and Infection .
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.