Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ένας νεκρός και 104 ασθενείς από το Burger της Mcdonald’s – Στη δημοσιότητα οι παραβιάσεις στο εργοστάσιο κρεμμυδιών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΈνας νεκρός και 104 ασθενείς από το Burger της Mcdonald’s - Στη δημοσιότητα οι παραβιάσεις στο εργοστάσιο κρεμμυδιών
spot_img

Παράδειγμα προς αποφυγή οι πρακτικές ασφάλειας τροφίμων στην εγκατάσταση επεξεργασίας κρεμμυδιών που προμήθευε κρεμμύδια την McDonald’s και πολλά άλλα δημοφιλή fast food.

Πριν από λίγους μήνες η είδηση των τροφικών δηλητηριάσεων από E.coli από μπέργκερ της McDonald’s με 104 ασθενείς (εκ των οποίων οι 38 χρειάστηκαν νοσηλεία)  και έναν θάνατο, έκαναν το γύρο του κόσμου με την ίδια την εταιρεία να επενδύει εκατομμύρια δολάρια για να διορθώσει τη ζημιά. Τέσσερις ασθενείς ανέπτυξαν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), μια σοβαρή πάθηση που μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια. Αιτία ήταν τα μολυσμένα κρεμμύδια της εταιρείας Taylor Farms, επίσημος προμηθευτής όχι μόνο της McDonald’s, αλλά και πολλών άλλων κολοσσών fast food που σταμάτησαν τη συνεργασία μαζί της και για λίγες ημέρες σταμάτησαν επίσης να προσθέτουν κρεμμύδια στα Burger.

Πιθανότατα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άρρωστοι που βρίσκονται στη λίστα επιβεβαιωμένων ασθενών. Σύμφωνα με τις αρχές για κάθε επιβεβαιωμένο ασθενή που έχει μολυνθεί με E. Coli O157:H7 υπάρχουν 26 που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, επειδή μερικοί άνθρωποι δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια και άλλοι δεν ελέγχονται ειδικά για E. coli. Συνεπώς τα θύματα μπορεί να έχουν ξεπεράσει τις 2.500. 

Η Αρχή ασφάλειας τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματα της επιθεώρησης που έγιναν στις εγκαταστάσεις της Taylor Farms, σύμφωνα με τα οποία δεν εφαρμόστηκε προληπτικός έλεγχος υγιεινής, παρακολούθηση κι επαλήθευση και δεν υπήρχαν αρχεία παρακολούθησης ελέγχου υγιεινής, διορθωτικών ενεργειών και επαλήθευσης. Οι επιθεωρητές του FDA σημείωσαν επίσης ότι πολλές υγρές επιφάνειες δεν απολυμάνθηκαν σωστά και οι εργαζόμενοι δεν ακολουθούσαν τα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των τροφίμων. Επίσης, η διαχείριση του εργοστασίου δεν ήταν σε θέση να παράσχει στους επιθεωρητές της FDA την κατάλληλη τεκμηρίωση σχετικά με τα χημικά απολύμανσης.

Σύμφωνα με το έγγραφο της επιθεώρησης «η παραγωγή RTE προϊόντων εκτίθενται στο περιβάλλον πριν από τη συσκευασία και δεν υποβάλλονται σε στάδιο επεξεργασίας για να σκοτώσει τα παθογόνα». Η ανάλυση κινδύνου δεν προσδιόρισε τον προληπτικό έλεγχο για τον κίνδυνο, επαναμόλυνσης περιβαλλοντικών παθογόνων, τα κρεμμύδια σε ροδέλες εκτίθενται στο περιβάλλον από το στάδιο της αποφλοίωσης έως το στάδιο της τελικής συσκευασίας και «ο βιολογικός κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει».

Οι επιθεωρητές εντόπισαν περιοχές σε όλη την εγκατάσταση, όπου θα μπορούσε να συμβεί εκ νέου μόλυνση από περιβαλλοντικά παθογόνα. «Για παράδειγμα, στις ημερομηνίες ελέγχου 28/10/24 έως 31/10/24 και 4/11/24 έως 5/11/24, παρατήρησα πολλές περιοχές στις εγκαταστάσεις σας που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν παθογόνο ανάπτυξη σε διάφορες επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και σε επιφάνειες που δεν έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Οι αίθουσες παραγωγής στις εγκαταστάσεις σας διατηρούνται σε θερμοκρασίες που υποστηρίζουν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών, όπως η Listeria. Για παράδειγμα, παρατηρήθηκε συγκέντρωση νερού κοντά στην περιοχή κοπής. Αυτή η περιοχή βρέθηκε θετική για Listeria spp. και θεωρείται επιφάνεια που δεν έρχεται σε επαφή με τρόφιμα.

Οι επιθεωρητές ανέφεραν επίσης ότι δεν ήταν σωστές και συστηματικές οι εργαστηριακές αναλύσεις και η παρακολούθηση και καταγραφή των αποτελεσμάτων, ότι εντόπισαν βιοφίλμ σε πολλά σημεία του εξοπλισμού και μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων τροφών που υπήρχαν μετά από τους καθαρισμούς της επιχείρησης μετά τη λειτουργία.

Παρατηρήθηκε ότι οι εργαζόμενοι απολυμαίνουν τα γαντοφορεμένα χέρια τους μόνο αφού αγγίξουν ανθυγιεινές επιφάνειες και συνεχίσουν να αγγίζουν τρόφιμα RTE και διάφορες επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Οι εργαζόμενοι δεν παρατηρήθηκε να αφαιρούν γάντια, να πλένουν τα χέρια τους και να φορούν νέα γάντια.

Επίσης, υπήρχε στάσιμο νερό και υπολείμματα τροφίμων στις σχισμές των επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, κάτι που παρατηρήθηκε επίσης κατά τις ημερομηνίες επιθεώρησης 28/10/24 έως 31/10/24. Αρκετές λευκές σανίδες κοπής που χρησιμοποιούνταν για την κοπή μαρουλιού και σέλινου RTE ήταν έντονα αποχρωματισμένες με βαθιές ρωγμές.

Τέλος οι εργαζόμενοι στην παραγωγή που χειρίζονται προϊόντα RTE και επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, δεν παρατηρήθηκε να χρησιμοποιούν κανένα από τους νιπτήρες πλύσης χεριών στην εγκατάσταση και χρησιμοποιούσαν μερικές φορές το απολυμαντικό χεριών πάνω από τα γαντοφορεμένα χέρια μόνο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο