Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Όχι, αυτές οι τροφές δεν είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη – Διατροφικά λάθη που επηρεάζουν αρνητικά τις δίαιτες

ΑρχικήΝέαΥγείαΌχι, αυτές οι τροφές δεν είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη - Διατροφικά λάθη που επηρεάζουν αρνητικά τις δίαιτες
spot_img

Αν και αυτά τα 5 τρόφιμα δεν είναι απαραίτητα ανθυγιεινά, δεν συνεισφέρουν αρκετή πρωτεΐνη στο πρόγραμμα διατροφής σας.

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για διεργασίες όπως το χτίσιμο των μυών, η ανοσοαπόκριση και ο σχηματισμός ορμονών και νευροδιαβιβαστών. Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες σε γεύματα και σνακ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, να βελτιώσει τη σύνθεση του σώματος και να υποστηρίξει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Πολλά τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες βοηθούν στην κάλυψη των αναγκών μας σε πρωτεΐνη. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα και ποτά που διαφημίζονται ως πλούσια σε πρωτεΐνη μπορεί στην πραγματικότητα να μην περιέχουν τόση πρωτεΐνη όσο νομίζετε. Ποια είναι αυτά;

1. Φιστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο είναι μια καλή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Ε και το φυλλικό οξύ. Αν και συχνά θεωρείται τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, περιέχει μόνο μια μικρή ποσότητα.

Το φυστικοβούτυρο περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 2 κουταλιές της σούπας (32 γραμμάρια), κάτι που δεν αρκεί για να θεωρηθεί «υψηλό» σε πρωτεΐνη. Αυτή η μερίδα περιέχει 200 ​​θερμίδες, επομένως θα χρειαστεί να καταναλώσετε αρκετές εκατοντάδες θερμίδες για να πάρετε τη σωστή ποσότητα πρωτεΐνης από το φυστικοβούτυρο.

2. Απλό γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής επιλογή για πρωινό και σνακ. Αν και ορισμένα είδη γιαουρτιού είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, το απλό γιαούρτι δεν είναι η καλύτερη πηγή. Το ελληνικό γιαούρτι είναι μια καλύτερη επιλογή εάν προσπαθείτε να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης, καθώς παρέχει σχεδόν διπλάσια πρωτεΐνη από το απλό γιαούρτι ή τα επιδόρπια γιαουρτιού. Επιπλέον, το ελληνικό γιαούρτι περιέχει περίπου 50 τοις εκατό λιγότερους υδατάνθρακες από το κανονικό γιαούρτι, καθιστώντας το καλύτερη επιλογή για όσους ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.

3. Μπάρες πρωτεΐνης

Πολλά προϊόντα που πωλούνται ως “μπάρες πρωτεΐνες” περιέχουν ελάχιστα γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα. Μερικές δημοφιλείς μπάρες πρωτεΐνης περιέχουν 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα δύο ράβδων. Μπορείτε να υπερδιπλασιάσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης αντικαθιστώντας αυτές τις μπάρες με ένα πρωινό με δύο αυγά, μια φέτα τυρί και μερικά φρέσκα φρούτα.

4. Σπόροι Chia

Οι σπόροι Chia αποκαλούνται συχνά «υπερτροφή» λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ασβέστιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Αν και οι σπόροι chia είναι γεμάτοι με πολλές βιταμίνες, μέταλλα και άλλες προστατευτικές ενώσεις, δεν είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες.

Επειδή οι σπόροι chia τρώγονται συνήθως σε μικρές μερίδες (π.χ. μερικές κουταλιές της σούπας κάθε φορά), οι σπόροι chia δεν πρέπει να θεωρούνται τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

5. Χούμους

Σε μεγαλύτερες ποσότητες, τα ρεβίθια, το κύριο συστατικό του χούμους, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια περιέχει 14,5 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Το χούμους συνήθως καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι τόσο πλούσιο σε πρωτεΐνες όσο νομίζουν ορισμένοι. Ένα τέταρτο φλιτζάνι χούμους περιέχει 4,77 γραμμάρια πρωτεΐνης, κάτι που δεν αρκεί για να θεωρηθεί γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο