Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαλειμματική νηστεία: 6 σημάδια ότι δεν κάνει για εσένα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΔιαλειμματική νηστεία: 6 σημάδια ότι δεν κάνει για εσένα
spot_img

Αν τα γνωρίζεις θα είναι ευκολότερο να αποφασίσεις αν το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο είναι για εσένα ή όχι

Η διαλειμματική δίαιτα/νηστεία ή «διαλείπουσα νηστεία» είναι ένας όρος που ακούμε αρκετά συχνά τον τελευταίο καιρό. Ενώ είναι γνωστό ότι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, πολλοί άνθρωποι ακολουθούν αυτό το διατροφικό μοτίβο για να χάσουν ή να διατηρήσουν βάρος. Για όσους προσπαθούν να χάσουν επίμονα κιλά, η διαλείπουσα νηστεία φαίνεται σαν μια εξαιρετική επιλογή.

Ωστόσο, αυτό το διατροφικό μοτίβο μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους. Πώς μπορεί κανείς να καταλάβει αν η διαλείπουσα νηστεία είναι καλή για αυτούς ή όχι; Πρόσφατα, η ειδικός σε θέματα ορμονών, Πουρνίμα Πέρι, μοιράστηκε έξι προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία δεν προορίζεται για εσάς.

Τι είναι η διαλείπουσα νηστεία;

Η διαλείπουσα νηστεία (IF) είναι ένα δημοφιλές διατροφικό μοτίβο που εκτείνεται μεταξύ των περιόδων φαγητού και της νηστείας. Δεν υπάρχει ένας, αλλά πολλοί τρόποι για να το κάνετε. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να νηστεύουν σε εναλλασσόμενες ημέρες, ενώ άλλοι μπορεί να ακολουθούν τη μέθοδο 16/8, η οποία περιλαμβάνει φαγητό κατά τη διάρκεια ενός παραθύρου 8 ωρών κάθε μέρα και νηστεία για το υπόλοιπο. Ένας άλλος δημοφιλής τρόπος για να κάνετε διαλείπουσα νηστεία είναι να ακολουθείτε τη μέθοδο 5:2. Σε αυτό, μπορεί κανείς να τρώει κανονικά για πέντε ημέρες την εβδομάδα και να περιορίζει τις θερμίδες του τις υπόλοιπες δύο ημέρες.

6 σημάδια που δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι κατάλληλη για εσάς:

1. Συνεχής κόπωση

Η κόπωση είναι μια κοινή παρενέργεια της διαλείπουσας νηστείας. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε επίμονα κουρασμένοι και σας λείπει ενέργεια, μπορεί να είναι σημάδι ότι αυτό το διατροφικό μοτίβο δεν λειτουργεί για εσάς. Η συνεχής κόπωση κατά τη διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι ένδειξη ότι το σώμα σας δεν παίρνει αρκετές θερμίδες.

2. Συχνή Ζάλη

Σύμφωνα με το Πουρνίμα, θα πρέπει να αποφεύγει κανείς τη διαλείπουσα νηστεία εάν νιώθει συχνή ναυτία ή ζάλη. Εξηγεί ότι αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι ασταθή ή ότι δεν λαμβάνετε επαρκή θρεπτικά συστατικά.

3. Επίμονοι πονοκέφαλοι

Όταν προσαρμόζεστε σε ένα νέο διατροφικό μοτίβο, μπορεί να έχετε περιστασιακό πονοκέφαλο. Αλλά αν οι πονοκέφαλοι γίνονται πιο συχνοί ή σοβαροί, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

4. Πεπτικά προβλήματα

Ένα άλλο κοινό σημάδι ότι πρέπει να ξανασκεφτείτε τη διαλείπουσα νηστεία είναι τα συχνά πεπτικά προβλήματα. Σύμφωνα με την ειδικό, προβλήματα όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή πόνος στο στομάχι μπορεί να υποδηλώνουν ότι το πεπτικό σας σύστημα δεν αντιμετωπίζει καλά τις περιόδους νηστείας.

5. Δυσκολία στον ύπνο

Η διαλείπουσα νηστεία διαταράσσει τον ύπνο σας ή προκαλεί αϋπνία; Αν ναι, η ειδικός λέει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας δεν προσαρμόζεται καλά στις περιόδους νηστείας. Εάν θέλετε ξεκούραστο ύπνο, είναι καλύτερο να αποφύγετε αυτό το διατροφικό μοτίβο.

6. Μειωμένη Φυσική Απόδοση

Η μείωση της σωματικής απόδοσης είναι ένα άλλο σημάδι ότι η διαλείπουσα νηστεία δεν λειτουργεί για εσάς. Εάν έχετε αδυναμία κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή μειωμένη αντοχή, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετά θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξει τις δραστηριότητές σας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο