Τα κομμάτια μετάλλων στα τρόφιμα είναι συχνό φαινόμενο στη βιομηχανία του κλάδου και εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές
Η καταγγελία ενός καταναλωτή ήταν η αιτία της ανάκλησης του γλυκαντικού με την ονομασία Sweetener που παράγεται στην Γερμανία και εξάγεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Αιτία η εύρεση ξένου σώματος και συγκεκριμένα κομματιών μετάλλου που ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τραυματισμούς στο στόμα και το λαιμό, καθώς και εσωτερικούς τραυματισμούς ή αιμορραγία.
Η Γερμανία ειδοποίησε μέσω RASFF τις χώρες Αυστρία, Λουξεμβούργο, Πολωνία και Ελβετία για τον κίνδυνο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπισκότα Oreo: Τι περιέχουν και δεν καίγονται; (βίντεο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λήγουν τα μπαχαρικά και τα βότανα;
Μεταλλικά κομμάτια σε τρόφιμα
Τα κομμάτια μετάλλων στα τρόφιμα είναι συχνό φαινόμενο στη βιομηχανία του κλάδου και εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές. Η μόλυνση των τροφίμων με μεταλλικά θραύσματα συνεπάγεται σοβαρό κίνδυνο για τον τελικό καταναλωτή.
Σύμφωνα με μελέτες τα μεταλλικά κομμάτια μπορούν να εισέλθουν στην αλυσίδα επεξεργασίας λόγω της αποκόλλησης τεμαχίων του εξοπλισμού ή ως αποτέλεσμα ελαττωματικών πρακτικών σε διάφορα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, από τον παραγωγό του πρωτογενούς τομέα έως τον τελικό καταναλωτή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αύξηση 50% στα μικροπλαστικά που φθάνουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο τα τελευταία χρόνια – Ειδικοί: «Προκαλούν καρκίνο και άνοια»
Τα ξένα σώματα που καταπίνονται συνήθως δεν προκαλούν επιπλοκές και η συντριπτική τους πλειονότητα διέρχεται από το γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς χειρουργική βοήθεια.
Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα και μεταξύ 10 και 20% των περιπτώσεων μπορεί να χρειαστεί ενδοσκόπηση και το 1% από αυτές μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Έχουν μάλιστα αναφερθεί περιπτώσεις οξείας σκωληκοειδίτιδας που προκαλείται από μεταλλικά ξένα αντικείμενα.