Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί κάποιοι αντί να χάσουν, παίρνουν κιλά κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής;

ΑρχικήΟικιακάΓιατί κάποιοι αντί να χάσουν, παίρνουν κιλά κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής;
spot_img

Πώς θα τηρήσουμε τη νηστεία χωρίς να πάρουμε περιττά κιλά

Αν και η Σαρακοστή συχνά θεωρείται περίοδος νηστείας και λιτής διατροφής, ορισμένοι άνθρωποι όχι μόνο δεν χάνουν βάρος, αλλά παίρνουν κιλά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους:

- Advertisement -

1. Αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων

Κατά τη νηστεία, πολλοί αποφεύγουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά, αλλά καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι). Οι υδατάνθρακες αυτοί αποθηκεύονται ως γλυκογόνο στο σώμα, που συγκρατεί νερό, προκαλώντας κατακράτηση υγρών και αύξηση βάρους.

2. Υπερκατανάλωση νηστίσιμων τροφών υψηλής θερμιδικής αξίας

Πολλά νηστίσιμα τρόφιμα είναι πλούσια σε θερμίδες, π.χ. το ταχίνι και χαλβάς (υγιεινά αλλά πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες), οι ξηροί καρποί (θρεπτικοί αλλά με πολλές θερμίδες) και τα τηγανητά φαγητά (π.χ. πατάτες)

3. Αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης

Οι νηστίσιμες τροφές συχνά περιλαμβάνουν περισσότερη ζάχαρη (π.χ. μαρμελάδες, μέλι, νηστίσιμα γλυκά). Η ζάχαρη αυξάνει το αίσθημα πείνας, οδηγώντας σε μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων.

4. Συχνά γεύματα και “τσιμπολόγημα”

Οι νηστίσιμες τροφές (κυρίως φυτικής προέλευσης) συχνά χωνεύονται πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα το συχνότερο αίσθημα πείνας. Πολλοί καταλήγουν να τρώμε περισσότερες φορές μέσα στη μέρα, αυξάνοντας το συνολικό θερμιδικό ισοζύγιο.

5. Μειωμένη πρωτεΐνη και αίσθημα κορεσμού

Η πρωτεΐνη βοηθά στον κορεσμό και στη ρύθμιση της όρεξης. Χωρίς το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, κάποιοι δεν καταναλώνουν επαρκή πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα να πεινάνε περισσότερο και να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες.

6. Ψυχολογική αντίδραση

Κάποιοι υποσυνείδητα σκέφτονται ότι αφού νηστεύουν, μπορούν να φάνε μεγαλύτερες ποσότητες νηστίσιμου φαγητού χωρίς ενοχές γεγονός που οδηγεί σε θερμιδική υπερφόρτωση.

Πώς να αποφύγουμε την αύξηση βάρους στη Σαρακοστή

  • Επιλογή καλών υδατανθράκων (π.χ. όσπρια, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης)
  • Ισορροπημένη κατανάλωση λιπαρών (π.χ. λίγο ταχίνι ή ξηρούς καρπούς, όχι υπερβολές)
  • Έλεγχος της ζάχαρης (π.χ. περιορισμός γλυκών και επεξεργασμένων προϊόντων)
  • Πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών (π.χ. όσπρια, μανιτάρια, θαλασσινά, κινόα)
  • Αποφυγή τσιμπολογήματος και καλή κατανομή των γευμάτων

Έτσι, μπορούμε να τηρήσουμε τη νηστεία χωρίς να πάρουμε περιττά κιλά!

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε

 Έρευνα συνδέει χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα