Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σωματικός πόνος χωρίς νόσο: Το τρόφιμο που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα – Μελέτη

Τι είναι οι "μη αναγνωρισμένες ενοχλήσεις" και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν

ΑρχικήυγείαΣωματικός πόνος χωρίς νόσο: Το τρόφιμο που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα - Μελέτη
spot_img

Τι είναι οι “μη αναγνωρισμένες ενοχλήσεις” και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν

Αόριστες σωματικές ενοχλήσεις χωρίς αντίστοιχο υπόβαθρο οργανικής νόσου ονομάζονται μη αναγνωρισμένες ενοχλήσεις. Τα συμπτώματα των ασθενών μοιάζουν πολύ με ιατρικά ανεξήγητα ή επίμονα σωματικά συμπτώματα, με την έναρξη μερικές φορές να καλύπτεται από ψυχικές διαταραχές. Τα συμπτώματα είναι συνήθως γενική αδιαθεσία, κόπωση που παρατηρείται εύκολα, κακουχία των κάτω άκρων, ταχυπαλμία, δύσπνοια, μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια, φούσκωμα στομάχου και “ομίχλη εγκεφάλου”.

- Advertisement -

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν “μη αναγνωρισμένα παράπονα” από τους άνδρες. Ο επιπολασμός αυτών των παραπόνων αυξάνεται κατά τη διάρκεια περιόδων ορμονικών αλλαγών, όπως η εμμηνόπαυση, η εφηβεία και η σεξουαλική ωριμότητα. Το ψυχοκοινωνικό στρες σχετίζεται με μη αναγνωρισμένα παράπονα, υποδηλώνοντας ότι μια ανθυγιεινή ψυχική κατάσταση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τα συμπτώματα μη αναγνωρισμένων παραπόνων. Επιπλέον, διάφοροι βασικοί παράγοντες που σχετίζονται με ανθυγιεινούς τρόπους ζωής, συμπεριλαμβανομένου του έντονου ρυθμού ζωής, της χαμηλής ποιότητας ύπνου, της παράλειψης πρωινού ή άλλων γευμάτων και της μη ισορροπημένης διατροφής, έχουν αναφερθεί ότι σχετίζονται με απροσδιόριστα παράπονα σε διάφορες συγχρονικές έρευνες.

Τα τελευταία 50 χρόνια, πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει δυσμενείς διατροφικές συνήθειες με αυτά τα συμπτώματα. Ωστόσο, καμία μελέτη δεν εξέτασε συστηματικά τη συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων και συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών ή τροφίμων. 
Στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients δημοσιεύτηκε μια συγχρονική μελέτη σε νεαρές γυναίκες χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια, για να αξιολογηθεί η διατροφή τους, να προσδιοριστούν ποσοτικά, τα μη αναγνωρισμένα παράπονα και ο βαθμός κατάθλιψης και να εντοπιστούν τα θρεπτικά συστατικά/τρόφιμα που σχετίζονται κυρίως με τη σοβαρότητα αυτών των καταστάσεων.

Αποτελέσματα

Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλές βαθμολογίες για μη αναγνωρισμένα παράπονα, κατάθλιψη ή και τα δύο, είχαν χαμηλότερα επίπεδα πρόσληψης εικοσαπεντανοϊκού οξέος, δοκοσαεξανοϊκού οξέος, βιταμίνης D και βιταμίνης Β12 από εκείνους με χαμηλές βαθμολογίες, παράλληλα με μειωμένη κατανάλωση ψαριών και οστρακόδερμων. Συγκεκριμένα, η διάμεση πρόσληψη ψαριών και οστρακοειδών στην ομάδα με υψηλές βαθμολογίες τόσο για μη αναγνωρισμένα παράπονα όσο και για κατάθλιψη ήταν μικρότερη από το ένα τέταρτο αυτής στην ομάδα χαμηλής βαθμολογίας. 

Συμπεράσματα 

Τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με προηγούμενα ευρήματα, καταδεικνύοντας μια μέτρια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ψαριών και του κινδύνου κατάθλιψης και υποδηλώνοντας τη επίδραση της χαμηλής πρόσληψης ψαριών και οστρακοειδών στην εμφάνιση “αγνώστων παραπόνων”.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.mdpi.com/2072-6643/17/7/1252

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε

 Έρευνα συνδέει χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα