Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τροφικές αλλεργίες: Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον ρόλο κρίσιμων ανοσοποιητικών κυττάρων

ΑρχικήΟικιακάΑλλεργιογόνα ΤρόφιμαΤροφικές αλλεργίες: Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον ρόλο κρίσιμων ανοσοποιητικών κυττάρων
spot_img

Επιστήμονες εντόπισαν βασικά κύτταρα του εντέρου που προλαμβάνουν τις τροφικές αλλεργίες, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες θεραπείες.

Το εντερικό ανοσοποιητικό σύστημα έχει την ικανότητα να διακρίνει τις αβλαβείς τροφές από τους επικίνδυνους εισβολείς. Ωστόσο, για περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων 4 εκατομμυρίων παιδιών, η φυσιολογική αυτή λειτουργία δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα το σώμα να αντιδρά υπερβολικά και να προκαλεί δυνητικά επικίνδυνες αλλεργικές αντιδράσεις.

- Advertisement -

Μια νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις ρίχνει φως σε έναν μέχρι τώρα άγνωστο μηχανισμό που συμβάλλει στην ανοχή των τροφικών αλλεργιογόνων. Οι ερευνητές εντόπισαν έναν κρίσιμο πληθυσμό δενδριτικών κυττάρων του εντέρου (τα RORγt+ δενδριτικά κύτταρα) τα οποία αποτρέπουν τις αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα. Όταν αυτά τα κύτταρα απουσιάζουν, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται εσφαλμένα, οδηγώντας σε αλλεργικές φλεγμονές.

Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αναπτύξει μηχανισμούς ώστε να αποφεύγει περιττές επιθέσεις σε αβλαβείς ουσίες, όπως τα συστατικά των τροφών. Τα δενδριτικά κύτταρα αναλαμβάνουν να συλλέγουν θραύσματα τροφίμων και να τα παρουσιάζουν στα Τ κύτταρα, «εκπαιδεύοντάς» τα να μην αντιδρούν υπερβολικά.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell εστίασε στα RORγt+ δενδριτικά κύτταρα, έναν πληθυσμό που είχε εντοπιστεί στον άνθρωπο το 2023, αλλά η ακριβής λειτουργία του στην ανοσολογική ανοχή δεν είχε εξεταστεί μέχρι σήμερα.

Για να κατανοήσουν τον ρόλο τους, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια, εκθέτοντάς τα σε οβαλβουμίνη –μια αλλεργιογόνο πρωτεΐνη του αυγού. Τα ποντίκια που δεν διέθεταν αυτά τα δενδριτικά κύτταρα ανέπτυξαν φλεγμονές στους πνεύμονες και αλλεργικές αντιδράσεις, σε αντίθεση με εκείνα που διέθεταν τον συγκεκριμένο πληθυσμό κυττάρων και δεν εμφάνισαν αλλεργία.

«Αφαιρώντας τα δενδριτικά κύτταρα RORγt+, διαταράξαμε την ανοχή στα τροφικά αλλεργιογόνα», εξηγεί ο Patrick Rodrigues, μεταδιδακτορικός ερευνητής και συν-πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο για νέες θεραπευτικές στρατηγικές που θα μπορούσαν είτε να προλαμβάνουν είτε να θεραπεύουν τις τροφικές αλλεργίες, σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας Marco Colonna. «Η ταχεία αύξηση των τροφικών αλλεργιών αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς περιορίζει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων. Τώρα που γνωρίζουμε τους παράγοντες που ρυθμίζουν την ανοχή στα τρόφιμα, μπορούμε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για την πρόληψη και τη διαχείριση των τροφικών αλλεργιών», δήλωσε

Επειδή τα δενδριτικά κύτταρα RORγt+ υπάρχουν και στον άνθρωπο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μελλοντικά η στόχευση αυτών των κυττάρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο αποτελεσματική και διαρκή θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες, αλλά και για άλλες ασθένειες του εντέρου, όπως η κοιλιοκάκη και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.

«Αν αποδειχθεί ότι μπορούμε να ενισχύσουμε τη δράση αυτών των κυττάρων, τότε ίσως καταφέρουμε να αποτρέψουμε την πρώτη ανοσολογική απόκριση, προσφέροντας μια ουσιαστική λύση για τη μόνιμη ανοχή στα αλλεργιογόνα», καταλήγει ο Shitong Wu, συν-πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε

 Έρευνα συνδέει χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα