Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυτρώνουν… εκεί που δεν τα σπέρνουν – “Επέλαση” μανιταριών στη Θεσσαλονίκη!

ΑρχικήΝέαΦυτρώνουν... εκεί που δεν τα σπέρνουν - "Επέλαση" μανιταριών στη Θεσσαλονίκη!
spot_img

Η υγρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες είναι οι κύριες αιτίες για την «επέλαση» των μανιταριών στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης. Σε αρκετά κεντρικά σημεία της πόλης, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες παρατηρούν έκπληκτοι στις ρίζες αλλά και στους κορμούς των δέντρων να έχει ξεπροβάλλει πλήθος από τους «ταπεινούς» μύκητες.

   Σύμφωνα με τις καταγραφές, στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης έχουν παρατηρηθεί πάνω από 50 είδη διαφορετικών μανιταριών, ενώ πέρα από την Τσιμισκή, την Εγνατία, την Καλαμαριά, τα παρτέρια στους κήπους της Νέας Παραλίας και άλλες περιοχές της πόλης, οι φίλοι του μανιταριού μπορούν να τα βρουν σε ποσότητες και στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου.

- Advertisement -

   Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βολοβότσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm» αναφέρθηκε στο φαινόμενο της εμφάνισης των μανιταριών που συγκεντρώνει όχι μόνο το ενδιαφέρον των περιπατητών, αλλά και δεκάδες φωτογραφικά στιγμιότυπα.

   «Εδώ και χρόνια έχουν κάνει αποικίες σε πολλά δέντρα και πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Τα μανιτάρια βγαίνουν εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Θέλουν υγρασία, πολύ νερό και ζέστη, όπως έχει αυτή την εποχή με αποτέλεσμα να παρατηρείται καρποφορία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βολοβότσης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα πιο περίεργα σημεία της Θεσσαλονίκης στα οποία εντοπίστηκαν κατά το παρελθόν μύκητες.

   «Ήταν μία συκιά στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη που βρήκαμε ένα σπάνιο είδος πλευρώτους. Η συκιά ήταν σχεδόν ξερή και ήταν περίεργο να υπάρχει ζωντανό μανιτάρι. Επίσης, κοντά στη Γυμναστική Ακαδημία του ΑΠΘ μια καρυδιά ήταν γεμάτη πλευρώτους. Είχε επάνω της συγκεντρωμένα πάνω από 50 κιλά του είδους», συμπλήρωσε.

   Όπως είπε ο κ. Βολοβότσης «τα πλευρώτους είναι ένα “επιθετικό” μανιτάρι, που μπορεί να φάει οποιοδήποτε ξύλο και να αναπτυχθεί. Αυτό, όμως, που βγαίνει σε μεγαλύτερες ποσότητες, πέριξ της Θεσσαλονίκης, είναι ο γαλακτίτης ο νόστιμος».

   Βέβαια, ο πρόεδρος των μανιταρόφιλων Θεσσαλονίκης συστήνει να μην φαγωθούν τα μανιτάρια που φυτρώνουν στον αστικό ιστό, ακόμη κι αν κάποια από τα είδη είναι βρώσιμα, τονίζοντας πως «το μανιτάρι έχει την τάση να συγκεντρώνει ρύπους και μεταλλικά στοιχεία που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα