Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη διατροφή, Μάικλ Φάκρι, προειδοποίησε την Παρασκευή για παγκόσμιο λιμό ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιο λιμό, καθώς ο αποκλεισμός της Μόσχας στη Μαύρη Θάλασσα καθυστερεί τις κρίσιμες εξαγωγές σιτηρών και ενθάρρυνε φόβους για μια βαθύτερη κρίση πείνας σε χώρες όπως η Υεμένη και η Αιθιοπία σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη διατροφή, Μάικλ Φάκρι, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παγκόσμιου λιμού. «Τα τελευταία τρία χρόνια, τα παγκόσμια ποσοστά πείνας αυξάνονται. Με τη ρωσική εισβολή, αντιμετωπίζουμε τώρα τον κίνδυνο επικείμενου λιμού και ασιτίας σε περισσότερα μέρη σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Fakhri ο οποίος επισημαίνει τις μακροπρόθεσμες διακοπές της φύτευσης σε Ουκρανία και Ρωσία, λόγω των συνεχιζόμενων μαχών και ταυτόχρονα, ενημερώνει για την αυξανόμενη πείνα και στη Ρωσία, ως αποτέλεσμα των γενικών κυρώσεων που ίσως επηρεάζουν τον ευρύτερο πληθυσμό αντί να στοχεύουν συγκεκριμένα άτομα και επιχειρήσεις.
Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχουν σταματήσει εντελώς, όπως υποστήριξε ο Jörg-Simon Immerz, επικεφαλής του τμήματος εμπορίας σιτηρών στη μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία γεωργικών εμπορευμάτων BayWa. Τουλάχιστον 100 πλοία φέρεται να έχουν αποκλειστεί στη Μαύρη Θάλασσα και στη Θάλασσα του Αζόφ, προκαλώντας εκκλήσεις προς τη Ρωσία να ανοίξει έναν “μπλε διάδρομο” για να επιτραπεί η έξοδός τους.
Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) με έδρα το Λονδίνο δήλωσε ότι η αναστολή των λιμενικών δραστηριοτήτων περιορίζει τις εξαγωγές της Ουκρανίας και ότι οι προσπάθειες εξεύρεσης άλλων λύσεων είναι απίθανο να ικανοποιήσουν την ανεκπλήρωτη ζήτηση. Η IGC υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας κατά σχεδόν ένα τέταρτο, από 62,8 εκατομμύρια τόνους σε 47,8 εκατομμύρια, σε σύγκριση με την πρόβλεψη που έγινε τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών Αγροτικής Αγοράς (IKAR) που εδρεύει στη Μόσχα, η Ρωσία απαγόρευσε προσωρινά τις εξαγωγές σιτηρών, σε πρώην σοβιετικά κράτη λόγω ανησυχιών για το πόσο γρήγορα εξάγονταν σιτηρά.
Οι συνδυασμένες εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι ζωτικής σημασίας για ορισμένες χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Μπαγκλαντές και το Ιράν, οι οποίες λαμβάνουν το 60% των εισαγωγών σιτηρών τους από τις δύο χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέφερε ότι η απώλεια πρόσβασης σε σιτηρά και όσπρια από την Ουκρανία θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος αγοράς τροφίμων έως και 23 εκατ. δολάρια το μήνα, απειλώντας ήδη υποχρηματοδοτούμενες κρίσεις στην Υεμένη, την Αιθιοπία, το Αφγανιστάν και τη Συρία.