Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θα μπορούσατε να φάτε μπέργκερ από φύκια;

ΑρχικήΝέαΘα μπορούσατε να φάτε μπέργκερ από φύκια;
spot_img

Τα φύκια φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος, τόσο στο κομμάτι της εναλλακτικής διατροφής, της βιωσιμότητας, αλλά και του περιβάλλοντος.

Όσο ο πληθυσμός αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για τροφή. Βάσει αυτής της πραγματικότητας, ειδικοί προβλέπουν πως, μέχρι το 2050, η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70% για να συμβαδίσει με αυτή την ανάπτυξη. Και σίγουρα, περισσότερα στόματα και περισσότερη τροφή σημαίνει και μεγαλύτερος αντίκτυπος στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα. Με λίγα λόγια, ήρθε η ώρα για  να αλλάξουμε τον «παραδοσιακό» τρόπο που διατρεφόμαστε και να στραφούμε σε πιο «πράσινες» λύσεις.

Πώς τρεφόμαστε πιο βιώσιμα;

Όπως σίγουρα θα έχετε διαβάσει ή ακούσει, με τη μείωση των γαλακτοκομικών και του κρέατος στην καθημερινότητά μας ήδη κάνουμε μεγάλα βήματα προς τη βιωσιμότητα, καθώς μειώνονται οι εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα από την παραγωγή κρέατος και γάλακτος ζωικής προέλευσης. Πολλοί κάτοικοι των ΗΠΑ ήδη ασπάζονται αυτή τη φιλοσοφία, καθώς, όπως έδειξε μια έρευνα αγοράς από τη ΜΚΟ Good Food Institute, συνολικά 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια αντιστοιχούν σε πωλήσεις κρέατος φυτικής προέλευσης στις ΗΠΑ. Υπάρχουν ήδη πολλές εταιρείες που επενδύουν σε εναλλακτικές κρέατος από φυτά, όπως η Beyond Meat.

Φύκι: μια βιώσιμη εναλλακτική στο κρέας

Μικρότερες, αλλά εξίσου καινοτόμες εταιρείες έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν τις προοπτικές ων φυκιών ως πρώτη ύλη για φυτικές εναλλακτικές κρέατος. Αν και τα φύκια αποτελούν βασικό πυλώνα της διατροφής στην Ασιατική κουλτούρα και τη νοτιοκορεάτικη, στη δύση είναι γνωστά κυρίως στο σούσι. Για αυτό το λόγο, οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το φύκι προσπαθούν να γίνουν ευρύτερα γνωστές και να μεταδώσουν τα πλεονεκτήματα του φυκιού στους καταναλωτές.

Εταιρείες εναλλακτικού κρέατος από φύκια

Μια επιχείρηση που ασχολείται με μπέργκερ από φύκια, τα οποία δηλώνει πως μιμούνται εξαιρετικά καλά τη γεύση του κρέατος, είναι η Dutch Weed Burgers, με έδρα την Ολλανδία. Στο χώρο των εναλλακτικών κρεάτων από φύκια ανήκει και η νεοϋορκέζικη AKUA. HAKUA, σε συνεργασία με την ΜΚΟ Green Wave, προμηθεύεται τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας της από βιώσιμες φάρμες στη Νέα Αγγλία. Χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό ζάχαρης και φυκιού σε όλα τα προϊόντα τους, συμπεριλαμβανομένων των jerky και των μπιφτεκιών. Αρκετά ενδιαφέρον προκαλεί πως, σύμφωνα με δήλωση της ιδρύτριας της ΑΚUA, έπρεπε να μειώσουν την ποσότητα του φυκιού σε κάποια προϊόντα στο περίπου 30%, επειδή η περισσότερη περιεκτικότητα έδινε μια βαριά γεύση στους καταναλωτές, αναφέρει η ιστοσελίδα Smithonians Magazine. Αυτό, ίσως, να σημαίνει πως το κοινό θέλει να συνηθίσει λίγο περισσότερο στην ιδέα του φυκιού ως εναλλακτική.

Άλλα περιβαλλοντικά οφέλη του φυκιού

Το φύκι δεν αποτελεί μόνο μια πρωτότυπη απάντηση στο κρέας. Συμβάλλει, επίσης, στο περιβάλλον και ως καλλιέργεια. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, γεγονός  που το καθιστά ακόμη πιο αποτελεσματικό από τα περισσότερα χερσαία φυτά στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και την παραγωγή οξυγόνου.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα