Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025
15.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η κατανάλωση ντομάτας προσφέρει υγιέστερο μικροβίωμα, σύμφωνα με μελέτη

ΑρχικήΕπιστήμηΗ κατανάλωση ντομάτας προσφέρει υγιέστερο μικροβίωμα, σύμφωνα με μελέτη
spot_img

Δύο εβδομάδες δίαιτας πλούσιας σε ντομάτες αύξησαν την ποικιλία των μικροβίων του εντέρου και βελτίωσαν την ποιότητα του μικροβιώματος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα δημοσιεύματα, είναι γνωστό το ότι η διατροφή προκαλεί διαφορές στη σύνθεση του μικροβιώματος, αλλά οι επιδράσεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα δεν έχουν μελετηθεί πολύ. Ως μικροβίωμα ορίζονται οι μικροοργανισμοί που ζουν στο γαστρεντερικό σωλήνα και φροντίζουν για την υγιή χλωρίδα του εντέρου.

- Advertisement -

Μια μελέτη από το The Ohio State University που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microbiology Spectrum αφιερώθηκε στην επίδραση της ντομάτας στο μικροβίωμα του εντέρου, διεξάγοντας ένα πείραμα σε χοίρους.

Για τις ανάγκες της μελέτης, 10 πρόσφατα απογαλακτισμένοι χοίροι ελέγχου τράφηκαν με τυπική δίαιτα, ενώ άλλοι 10 χοίροι τράφηκαν με την ίδια δίαιτα προσαρμοσμένη έτσι ώστε το 10% της τροφής να αποτελείται από μια λυοφιλοποιημένη σκόνη από ντομάτες. Ο τύπος ντομάτας που χρησιμοποιήθηκε καλλιεργείται στις εγκαταστάσεις τους.

Οι φυτικές ίνες, η ζάχαρη, η πρωτεΐνη, το λίπος και οι θερμίδες ήταν πανομοιότυπες και για τις δύο δίαιτες. Οι πληθυσμοί των χοίρων ελέγχου και της μελέτης ζούσαν χωριστά και οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη έλαβαν μια σειρά προφυλάξεων, για να διασφαλίσουν ότι τυχόν αλλαγές στο μικροβίωμα που παρατηρήθηκαν με τη δίαιτα της μελέτης θα μπορούσαν να αποδοθούν αποκλειστικά σε χημικές ενώσεις στις ντομάτες.

Λαμβάνοντας δείγμα από τα κόπρανά τους, οι επιστήμονες παρατήρησαν δύο κύριες αλλαγές στα μικροβιώματα των χοίρων που τρέφονταν με δίαιτα με ντομάτες. Η ποικιλομορφία των ειδών μικροβίων στα έντερά τους αυξήθηκε και οι συγκεντρώσεις δύο τύπων βακτηρίων που είναι κοινά στο μικροβίωμα των θηλαστικών μετατοπίστηκαν σε πιο ευνοϊκό προφίλ.

Αυτή η υψηλότερη αναλογία του phyla Bacteroidota σε σύγκριση με το Bacillota που υπάρχει στο μικροβίωμα έχει βρεθεί ότι συνδέεται με θετικά αποτελέσματα για την υγεία, ενώ άλλες μελέτες έχουν συνδέσει αυτήν την αναλογία αντίστροφα, υψηλότερου Bacillota σε σύγκριση με το Bacteroidota, με την παχυσαρκία.

Οι ντομάτες αντιπροσωπεύουν περίπου το 22% της πρόσληψης λαχανικών στη δυτική δίαιτα και προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση ντομάτας με μειωμένο κίνδυνο για την ανάπτυξη διαφόρων καταστάσεων που περιλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους.

Μετά την παρατήρηση αυτών των αποτελεσμάτων με μια βραχυπρόθεσμη παρέμβαση, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να προχωρήσει σε παρόμοιες μελέτες σε ανθρώπους, αναζητώντας συνδέσεις μεταξύ της ντομάτας και της υγείας, καθώς και των αλλαγών στο μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε

 Έρευνα συνδέει χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα