To “χαμένο” άριστα του ελαιολάδου…
Με έκπληξη, διάβασα πριν λίγες μέρες, την συνέντευξη της κυρίας Ελένης Αλευρίτου, γιατρού και αντιπροέδρου της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ σχετικά με το Nutriscore. H κ. Αλευρίτου χαρακτήρισε το Nutriscore ως το «το καλύτερο υπαρκτό σύστημα διατροφικής επισήμανσης που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι στιγμής» !!! Τα θαυμαστικά δικά μας…
Έχουμε γράψει αρκετές φορές εδώ για το Nutriscore και τα τεράστια λάθη που έχει. Σύμφωνα με τα νεότερα, το ελαιόλαδο (με τις χιλιάδες ερευνητικές εργασίες υπέρ του!) θα έχει βαθμό «Β» και όχι «C». Αλλά ακόμη και έτσι, πώς γίνεται το ελαιόλαδο, ένα από τα θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη ολάκερο να μην χαρακτηρίζεται με «Α»; Η ίδια η Μεσογειακή Διατροφή που επικαλείται η κ. Αλευρίτου κατατάσσει το ελαιόλαδο στην πιο χαμηλή βαθμίδα της διατροφικής πυραμίδας και έτσι συνιστάται η καθημερινή του κατανάλωση. Θα περίμενε κανείς λοιπόν ότι ένα τρόφιμο που συνιστάται η καθημερινή του κατανάλωση να έχει βαθμό Α.
Άρα, το Nutriscore έχει ακόμα και σήμερα λάθη πολλά… Αλλά το πιο σημαντικό δεν είναι τα λάθη αλλά η επίπτωση αυτών των λαθών στην εμπορική αξία του ελαιόλαδου και στα μάτια των καταναλωτών.
Ως Ελλάδα, θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν το ελαιόλαδο να πάρει βαθμό «Α»!
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet