Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γλυφοσάτη: H Γερμανία αμφισβητεί την αξιολόγηση της EFSA

ΑρχικήΝέαΓλυφοσάτη: H Γερμανία αμφισβητεί την αξιολόγηση της EFSA
spot_img

Διαφωνία για τη γλυφοσάτη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Στις αρχές του μήνα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, EFSA, σε νέα αξιολόγηση για τα φυτοφάρμακα που περιέχουν την ουσία γλυφoσάτη διαπίστωσε πως «δεν υπάρχουν κρίσιμοι τομείς ανησυχίας».

Αν και η εκτίμηση της EFSA, των επιπτώσεων της γλυφοσάτης στην υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος δεν προσδιόρισε κρίσιμους τομείς ανησυχίας, εντούτοις ορισμένα κενά δεδομένων αναφέρονται στα συμπεράσματα της Αρχής ως ζητήματα που δεν μπόρεσαν να οριστικοποιηθούν, τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάσουν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας ανανέωσης της έγκρισης.

Η απόφαση είναι κρίσιμη για το εάν η ΕΕ θα ανανεώσει την έγκριση της γλυφοσάτης ως δραστικής ουσίας στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Το glyphosate είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε ορισμένα ζιζανιοκτόνα και η χρήση της στην Ευρώπη υπόκειται σε αυστηρούς κανονισμούς. Το glyphosate είναι εγκεκριμένο επί του παρόντος για χρήση στην ΕΕ έως τις 15 Δεκεμβρίου 2023. Η αξιολόγηση κινδύνου από τα κράτη μέλη και η επακόλουθη αξιολόγηση από ομοτίμους από την EFSA διεξήχθησαν στο πλαίσιο της νομικής διαδικασίας για την ανανέωση της έγκρισης της χρήσης του στην Ευρώπη.

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες ο ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Cem Özdemir είπε ότι, κατά την άποψή του, η ετυμηγορία δεν βασίστηκε σε συνολική αξιολόγηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση της ΕΕ δεν πρέπει να βασιστεί στην αξιολόγηση της EFSA. «Για εμάς, η μελέτη της EFSA είναι μια μελέτη που δεν έλαβε επαρκώς υπόψη μια βασική πτυχή, δηλαδή τις επιπτώσεις στη φύση», είπε ο Özdemir.

Αντίθετα, ο Ισπανός υπουργός Λουίς Πλανάς, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, είπε ότι η ετυμηγορία που εκδόθηκε από την EFSA είναι ένα επιστημονικό συμπέρασμα και ως εκ τούτου πρέπει να ακολουθηθεί, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα