Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέος κανονισμός για τη συσκευασία: Η επιστολή της McDonald’s στους ευρωβουλευτές

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΝέος κανονισμός για τη συσκευασία: Η επιστολή της McDonald's στους ευρωβουλευτές
spot_img

Οι νέοι κανονισμοί θα αυξήσουν τα απορρίμματα ισχυρίζεται ο γίγαντας τροφίμων.

Ο γίγαντας γρήγορου φαγητού McDonald’s με επιστολή προς τους ευρωβουλευτές εκφράζει την έντονη διαφωνία τους νέους κανόνες για τη συσκευασία υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν όχι σε μείωση αλλά σε αύξηση των απορριμμάτων.

Σε ενημερωτικό υλικό προς τους ευρωβουλευτές, που έφερε στη δημοσιότητα το Business Post, η McDonald’s ισχυρίζεται ότι ο νέος κανονισμός για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας (PPWR) θα μπορούσε να έχει «αθέλητες συνέπειες» για το περιβάλλον.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι όλες οι συσκευασίες θα είναι επαναχρησιμοποιήσιμες ή ανακυκλώσιμες έως το 2030.

Στην επιστολή, η McDonald’s «καλεί τους ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν συμβιβασμούς που θα περιόριζαν τα πλαστικά απόβλητα, θα αποφύγουν την επιπλέον χρήση νερού και ενέργειας, λειτουργούν για τους καταναλωτές και υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις».

Η McDonald’s λέει ότι μια μελέτη που παρήγγειλε η εταιρεία συμβούλων Kearney υποστηρίζει τους ισχυρισμούς της. Ο Kearney ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει μαγική λύση για την επίλυση των αυξανόμενων απορριμμάτων συσκευασίας της Ευρώπης στον τομέα του φαγητού και πως  ο νέος PPWR δεν θα μείωνε τα συνολικά απόβλητα αλλά μάλλον θα τα αύξανε.

Σε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο εκδόθηκε επίσης στους ευρωβουλευτές, η McDonald’s λέει ότι «τα επαναχρησιμοποιήσιμα θα μπορούσαν να αυξήσουν τα πλαστικά απόβλητα στην ΕΕ κατά 1.500%».

Η μελέτη κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα υποθέτοντας ότι απαιτούνται 100 τοις εκατό επαναχρησιμοποιήσιμα αντικείμενα και ότι όλα τα αντικείμενα θα είναι κατασκευασμένα από 100 τοις εκατό πλαστικό.

Και οι δύο αυτές παραδοχές δεν αποτελούν μέρος της πρότασης του νέου PPWR.

Αντίθετα, η έκθεση Kearney συνιστά την περαιτέρω διερεύνηση των πιθανών αποτελεσμάτων και διαπιστώνει ότι πρέπει να αποφευχθούν «συνολικές» λύσεις και στόχοι.

Μέχρι τότε, η έκθεση προτείνει την ανακυκλωμένη και κομποστοποιήσιμη συσκευασία ως την καλύτερη λύση.

Η έκθεση παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2023 από τη McDonald’s μαζί με την European Paper Packaging Association, μέλη των ευρωπαϊκών συντηρητικών κομμάτων EPP και ECR και πολλές εταιρείες συσκευασίας.

Στην επιστολή της, η McDonald’s προτρέπει τους ευρωβουελυές να υποστηρίξουν τις αλλαγές στον προτεινόμενο κανονισμό, που θα διευκολύνουν την εταιρεία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί συσκευασίες μιας χρήσης τόσο στα εστιατόριά της όσο και για φαγητό σε πακέτο.

Η McDonald’s αντιτίθεται επίσης στην προτεινόμενη υποχρέωση αναπλήρωσης για τους διανομείς τροφίμων και ποτών. Αυτό θα ανάγκαζε την εταιρεία να εξυπηρετεί πελάτες που έφεραν τα δικά τους επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία τροφίμων και ποτών σε χαμηλότερη τιμή.

Η McDonald’s προσθέτει περαιτέρω: «Αυτό θα αποδειχθεί πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη και μπορεί επίσης να εγκυμονεί υψηλότερους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα