ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΠρόστιμο 6.000 ευρώ σε κρεοπωλείο στο Περιστέρι

Πρόστιμο 6.000 ευρώ σε κρεοπωλείο στο Περιστέρι

4 λεπτά ανάγνωσης

Οι παραπλανητικές ενδείξεις σε κρεοπωλεία, υπονομεύουν το δικαίωμα των καταναλωτών να γνωρίζουν τι αγοράζουν και βλάπτουν τον δίκαιο ανταγωνισμό και τη δημόσια υγεία

Τα κρεοπωλεία δεν πρέπει να έχουν παραπλανητικές πινακίδες σχετικά με το είδος και την προέλευση του κρέατος καθώς υπονομεύεται η προστασία του καταναλωτή, η δημόσια υγεία, ο δίκαιος ανταγωνισμός, η προστασία της τοπικής παραγωγής και η εμπιστοσύνη των πελατών. Για αυτό εξάλλου η διαπίστωση από τις αρχές, παραπλανητικών πινακίδων τιμωρείται με τσουχτερά πρόστιμα.

- Advertisement -
Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα

Είναι θεμελιώδες τα κρεοπωλεία να έχουν σαφείς, ακριβείς και ειλικρινείς πινακίδες. Μία μη αληθής ετικέτα σε προϊόν κρέατος, υπονομεύει το δικαίωμα των καταναλωτών στην ακριβή πληροφόρηση για το τι αγοράζουν: αν είναι μοσχάρι, πρόβειο, κατσικίσιο, κλπ ή αν πρόκειται για εγχώριο ή εισαγόμενο κρέας. Επίσης η παραπληροφόρηση μπορεί να εκθέσει τους καταναλωτές σε προϊόντα με χαμηλότερα πρότυπα ασφαλείας καθώς η προέλευση του κρέατος συνδέεται άμεσα με τους υγειονομικούς ελέγχους και τα πρότυπα ασφάλειας της κάθε χώρας.

Επιπλέον τα κρεοπωλεία που δηλώνουν με ειλικρίνεια την προέλευση του κρέατος φροντίζοντας να είναι τυπικοί στην τήρηση των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ, υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό από εκείνα που παραπλανούν σκόπιμα, προβάλλοντας φθηνά εισαγόμενα προϊόντα ως ελληνικά ή καλύτερης ποιότητας. Η ψευδής αναγραφή προέλευσης εάν για παράδειγμα δηλώνεται ως “ελληνικό” εισαγόμενο κρέας, πλήττει τους Έλληνες παραγωγούς, γιατί μειώνεται η ζήτηση για το δικό τους προϊόν, το οποίο συχνά είναι ακριβότερο λόγω του κόστους παραγωγής.

- Advertisement -

Η αναγραφή ψευδών στοιχείων παραβιάζει τη νομοθεσία περί προστασίας του καταναλωτή και οδηγεί σε διοικητικά πρόστιμα, ποινικές ευθύνες, ακόμα και (σε ακραίες περιπτώσεις) αφαίρεση άδειας λειτουργίας. Αυτό συνέβη και με κρεοπωλείο στο περιστέρι, όπως διαπιστώθηκε μετά από αγορανομικό έλεγχο των επιθεωρητών της Περιφέρειας Αττικής. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε συνολικά είναι 6.000 ευρώ καθώς οι ελεγκτές βρήκαν ανακριβείς- παραπλανητικές ενδείξεις για το είδος «ΚΕΜΠΑΠ ΜΟΣΧΑΡΙ» ως προς την ονομασία πώλησης και ως προς την καταγωγή – προέλευση του κρέατος.

Τα παραπάνω αποτελούν παράβαση των  άρθρων 2 και 19 της ΥΑ 91354/2017 σύμφωνα με τα οποία για ανακριβείς-παραπλανητικές ενδείξεις πινακίδας επιβάλλεται πρόστιμο, τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000€) ανά κωδικό προϊόντος. Τα πρόστιμα για παραπλανητικές ενδείξεις σε κρεοπωλεία δεν είναι λίγα αλλά αυτό που όπως φαίνεται δεν γνωρίζουν οι κρεοπώλες, είναι πως η ειλικρίνεια δημιουργεί σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες. Αντίθετα, η εξαπάτηση βλάπτει τη φήμη και την αξιοπιστία του καταστήματος μακροπρόθεσμα.

- Advertisement -

Από την Αρχή του 2025 μόνο στην Αττική έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε τουλάχιστον 9 κρεοπωλεία για παραβάσεις των κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και η πιο πρόσφατη σε κρεοπωλείο στο Αιγάλεω που έφτασε τις 15.000 ευρώ για παραπλανητικές ενδείξεις προϊόντων, λίγες ημέρες πριν το Πάσχα. Ακολουθεί η ανακοίνωση επιβολής προστίμου στο κρεοπωλείο στο Περιστέρι, όπως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Σπάνιο περιστατικό ανάκλησης γάλακτος εταιρείας κολοσσού – Ανησυχία για τοξικότητα και πιθανές επιπτώσεις σε ήπαρ και νεφρούς

Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν κλήθηκαν να μην το καταναλώσουν, να μην το χρησιμοποιήσουν στη μαγειρική και να μην το προσφέρουν σε μέλη της οικογένειάς τους

Αποτίμηση της Κομισιόν για την εφαρμογή της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων – Τι αλλάζει για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Η Κομισιόν αξιολόγησε για πρώτη φορά την εφαρμογή των ελέγχων Food Safety Culture στην ΕΕ, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις να καλούνται να τεκμηριώνουν τη συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/382

Και η Ελλάδα στη λίστα διανομής λιναρόσπορου με υδροκυάνιο – Συναγερμός στην Ευρώπη (φωτογραφία)

Υψηλές συγκεντρώσεις υδροκυανικού οξέος σε λιναρόσπορο ενεργοποίησαν το ευρωπαϊκό σύστημα RASFF, με το προϊόν να έχει διανεμηθεί και στην ελληνική αγορά