Η κουλτούρα είναι state of mind, μόνο αν την αντιμετωπίζουμε με επαγγελματισμό μπορούμε να την αναπτύξουμε σε βάθος χρόνου.
Στις 16 Μάη, γράφει ο Νίκος Γδοντέλης στο cibum σχετικά με την αναγκαία κουλτούρα ασφάλειας τροφίμων: «Είναι πλέον μεγάλης σημασίας να μπορέσει να ανθίσει η κουλτούρα Ασφάλειας Τροφίμων στην επιχείρηση τροφίμων. Είναι ζωτικής σημασίας η διοίκηση να πιστέψει πως οι δαπάνες που στηρίζουν την ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων είναι επένδυση».
Η λέξη κλειδί σε όλο το άρθρο του Νίκου είναι η λέξη «κουλτούρα». Μια λέξη που συνήθως την προσπερνάμε μέσα στην καθημερινή φούρια μας και στα έξοδα που αντιμετωπίζουμε σε συνεχή βάση.
Για να υπάρξει ανάπτυξη και κέρδος, το Α και το Ω είναι η ασφάλεια των τροφίμων. Το πρώτο λιθαράκι βιώσιμης ανάπτυξης είναι να παράγουμε ασφαλή προϊόντα. Μετά, έρχεται το θέμα της ποιότητας, των οργανοληπτικών χαακτηριστικών, του ανταγωνισμού, των λειτουργικών ιδιοτήτων κλπ.
Και η καλλιέργεια κουλτούρας δεν είναι κάτι που γίνεται με ένα μαγικό ραβδάκι μέσα σε λίγες μέρες ή από ένα σύμβουλο επιχειρήσεων σε χρόνο dt. Η κουλτούρα είναι state of mind, μόνο αν την αντιμετωπίζουμε με επαγγελματισμό μπορούμε να την αναπτύξουμε σε βάθος χρόνου. Η κουλτούρα κτίζεται τουβλάκι τουβλάκι, σιγά σιγά. Χρειάζεται συνεχής προσήλωση στο στόχο και ξεκάθαρες διεργασίες που να ευνοούν την καλλιέργειά της.
Εδώ, μπορείτε να βρείτε τι λέει ο ιρλανδικός ΕΦΕΤ, FSAI, για την κουλτούρα ασφάλειας τροφίμων.
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet