Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η έλλειψη σιδήρου εντείνει τα συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσεων

Επιστήμονες στη Βιέννη ανέπτυξαν μια παστίλια που απορροφά καλύτερα το σίδηρο και ελαττώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις.

ΑρχικήΕπιστήμηΗ έλλειψη σιδήρου εντείνει τα συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσεων
spot_img

Η έλλειψη μικροθρεπτικών, ειδικά του σιδήρου, καθιστά τον οργανισμό πιο επιρρεπή σε αλλεργικές αντιδράσεις. Επιστήμονες από διάφορους οργανισμούς της Βιέννης ανέπτυξαν μια παστίλια που απορροφά καλύτερα το σίδηρο και ελαττώνει τις αλλεργίες.

Οι αλλεργίες, ειδικά στη γύρη και τα χόρτα, είναι ένα βάσανο για πολλούς, οπότε δεν είναι παράξενο που η επιστήμη διαθέτει αρκετούς από τους πόρους της στο να αποδώσει τα αίτια που τις προκαλούν, ούτως ώστε να βρεθούν και αποτελεσματικά μέσα για την αντιμετώπισή τους.

Μια πρόσφατη ανακάλυψη αποδίδει ένα μέρος τους στην έλλειψη μικροθρεπτικών. Δηλαδή, μικροθρεπτικά, όπως το σίδηρο, στην περίπτωση που δεν βρίσκονται σε επαρκείς ποσότητες στον οργανισμό, προάγουν τη φλεγμονή και να καταστήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ιδιαίτερα ευαίσθητο σε αλλεργιογόνες ουσίες. Συγκεκριμένα, η έλλειψη σιδήρου σηματοδοτεί κίνδυνο για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγεί σε μια πιο έντονη, υπερβολική ανοσολογική απόκριση

Για πρώτη φορά, επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Messerli του MedUni Vienna, του Vetmeduni Vienna και του Πανεπιστημίου της Βιέννης πραγματοποίησαν μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή και έδειξαν ότι στοχευμένα διατροφικά μέτρα μπορούν να μειώσουν την επιβάρυνση των συμπτωμάτων στις αλλεργικές αντιδράσεις. Οι μελέτες των τριών αυτών οργανισμών επικεντρώθηκαν στο φαύλο κύκλο της αλλεργίας. Ο κύκλος ξεκινά, όταν ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα θέτει το σώμα σε εγρήγορση και αναστέλλει την επαρκή απορρόφηση σιδήρου, παρόλο που αυτό είναι ακριβώς το μικροθρεπτικό συστατικό που απαιτείται για να μετριαστεί η υπερβολική αντίδραση. 

Παράκαμψη της αναστολής της απορρόφησης σιδήρου

Για να αντισταθμίσει τις μικροδιατροφικές ελλείψεις στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, η επιστημονική ομάδα ανέπτυξε μια παστίλια που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά με διπλό τυφλό, ελεγχόμενο με εικονικό φάρμακο τρόπο ως μέρος της μελέτης. Η παστίλια βασίζεται στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος βήτα-λακτοσφαιρίνη από αγελάδες, η οποία δρα ως φορέας πολλών μικροθρεπτικών συστατικών. Χάρη σε αυτήν, η απορρόφηση λαμβάνει χώρα μέσω της λέμφου αντί των αιμοφόρων αγγείων, όπου τα ανοσοκύτταρα είναι πολλά, διασφαλίζοντας την πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών με στοχευμένο τρόπο, εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Franziska Roth-Walter.

Σημαντική μείωση των συμπτωμάτων σε συγκεκριμένες αλλεργίες

 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η παστίλια μείωσε σημαντικά την επιβάρυνση των συμπτωμάτων σε άτομα με αλλεργία στη γύρη σημύδας και χόρτου. Επιπλέον, Μετά από έξι μήνες λήψης, παρατηρήθηκε μια βελτίωση που αναγνωρίστηκε στην κατάσταση σιδήρου και των παραμέτρων των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η παστίλια οδήγησε, επίσης, σε μείωση κατά 45% της βαθμολογίας συνδυασμένων συμπτωμάτων φαρμακευτικής αγωγής, ένα μέτρο για τα συμπτώματα και τη χρήση φαρμάκων, κατά την περίοδο αιχμής της γύρης σημύδας.

Μέχρι σήμερα, η ειδική ανοσοθεραπεία αλλεργιογόνων θεωρείται η μόνη αιτιολογική θεραπευτική επιλογή για την ανακούφιση των αλλεργικών παθήσεων. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση ενός αλλεργιογόνου ειδικά κατά της εν λόγω αλλεργίας, π.χ. γύρη σημύδας έναντι αλλεργίας στη γύρη σημύδας. Η παροχή στα κύτταρα του ανοσοποιητικού με μικροθρεπτικά συστατικά μέσω της παστίλιας έδειξε μια εντυπωσιακά παρόμοια αποτελεσματικότητα, αλλά με έναν εντελώς ανεξάρτητο από αλλεργιογόνα και επομένως καθολικό τρόπο», διευκρινίζει η Franziska Roth-Walter. Η μελέτη λοιπόν παρουσιάζει μια νέα προσέγγιση στη φροντίδα των πασχόντων από αλλεργίες. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο