Η επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στην επιστήμη της διατροφής.
Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) έχουν καθοριστική σημασία για τον μετασχηματισμό της εξατομικευμένης διατροφής, καθώς αναλύουν τεράστιες ποσότητες διατροφικών δεδομένων, δημιουργούν εξατομικευμένα σχέδια γευμάτων και παρακολουθούν συνεχώς τη διατροφική πρόσληψη.
Τα εργαλεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αξιολογούν τις ατομικές διατροφικές ανάγκες, να δημιουργούν ισορροπημένα σχέδια γευμάτων και να παρέχουν προσαρμογές σε πραγματικό χρόνο με βάση τα τρέχοντα δεδομένα υγείας.
Διατροφικές απαιτήσεις με βάση τα δεδομένα υγείας
Το ιατρικό ιστορικό, οι γενετικές πληροφορίες και οι συνήθειες του τρόπου ζωής, καθορίζουν τις ατομικές διατροφικές απαιτήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, οι μεταβολικοί ρυθμοί και οι συγκεκριμένες συνθήκες υγείας, το ΑΙ μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια τι χρειάζεται κάθε άτομο στη διατροφή του.
Τα εξατομικευμένα διατροφικά σχέδια που προσαρμόζονται από το ΑΙ μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιωμένα αποτελέσματα για την υγεία, όπως καλύτερη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, αυξημένα επίπεδα ενέργειας και συνολική ευεξία. Οι εξατομικευμένες δίαιτες βοηθούν τα άτομα να επιτύχουν τους στόχους υγείας τους πιο αποτελεσματικά από ό,τι οι γενικευμένες διατροφικές συμβουλές.
Δημιουργία εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής
Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν αλγορίθμους βασισμένους σε δεδομένα για τη δημιουργία σχεδίων γευμάτων που ανταποκρίνονται στις ατομικές διατροφικές προτιμήσεις, τις διατροφικές ανάγκες και τους στόχους υγείας.
Αυτά τα εργαλεία λαμβάνουν υπόψη τους διάφορους διατροφικούς περιορισμούς, όπως αλλεργίες, δυσανεξίες και πολιτισμικές προτιμήσεις, διασφαλίζοντας ότι τα σχέδια γευμάτων είναι αποτελεσματικά και ευχάριστα.
Τα σχέδια γευμάτων που δημιουργούνται από το AI, διασφαλίζουν ότι τα άτομα λαμβάνουν ισορροπημένα μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) και μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα). Λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές προτιμήσεις και τους διατροφικούς περιορισμούς, τα εργαλεία αυτά δημιουργούν βιώσιμα και ικανοποιητικά σχέδια γευμάτων που προωθούν τη μακροπρόθεσμη προσκόλληση.
Το Ελληνικό επίτευγμα
Η έλλειψη κατευθυντήριων γραμμών από ειδικούς σε θέματα διατροφής έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια και την αξιοπιστία των διατροφικών συμβουλών που παρέχονται από τα εν λόγω συστήματα AI.
Μια Ελληνική εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος με την εισαγωγή μιας νέας μεθόδου διατροφικών συστάσεων βασισμένης στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αξιοποιεί την ταχύτητα και την επεξηγηματικότητα ενός βαθύ παραγωγικού δικτύου και τη χρήση νέων εξελιγμένων συναρτήσεων απωλειών για την ευθυγράμμιση του δικτύου με τις καθιερωμένες διατροφικές οδηγίες.
Η χρήση ενός μεταβλητού αυτοκωδικοποιητή για την ισχυρή μοντελοποίηση των ανθρωπομετρικών μετρήσεων και της ιατρικής κατάστασης των χρηστών σε έναν περιγραφικό λανθάνοντα χώρο, καθώς και η χρήση ενός βελτιστοποιητή για την προσαρμογή των ποσοτήτων των γευμάτων με βάση τις ενεργειακές απαιτήσεις των χρηστών επιτρέπουν στην προτεινόμενη μέθοδο να παράγει εξαιρετικά ακριβή, θρεπτικά και εξατομικευμένα εβδομαδιαία σχέδια γευμάτων.
Χρησιμοποιώντας την εκφραστικότητα των μεταβλητών αυτοκωδικοποιητών για την ισχυρή μοντελοποίηση των χαρακτηριστικών του χρήστη, όπως οι ανθρωπομετρικές μετρήσεις και η ιατρική κατάσταση, σε έναν εξαιρετικά περιγραφικό λανθάνοντα χώρο, καθώς και εξελιγμένες συναρτήσεις απωλειών για να αναγκάσει το βαθύ δίκτυο να συμμορφωθεί με τις καθιερωμένες διατροφικές οδηγίες της EFSA και του ΠΟΥ, η προτεινόμενη μέθοδος μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την επεξηγηματικότητα και την ακρίβεια των παραγόμενων διατροφικών συστάσεων.
Επιπλέον, η χρήση του ChatGPT για την επέκταση της αρχικής βάσης δεδομένων με ισοδύναμα γεύματα από άλλες κουζίνες οδηγεί σε μεγαλύτερη ποικιλία γευμάτων και βελτιωμένη ακρίβεια, ενώ παράλληλα ενισχύει τη δυνατότητα εφαρμογής της προτεινόμενης μεθόδου σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού. Μελλοντικά, στόχος είναι να επεκταθεί η βάση γνώσεων της προτεινόμενης μεθόδου ώστε να ενσωματωθεί μια ποικιλία διεθνών κουζινών και περιφερειακών διατροφικών προτιμήσεων.
Επιπλέον, για την ικανοποίηση συγκεκριμένων διατροφικών αναγκών, όπως η χορτοφαγία και η διατροφή χωρίς γλουτένη ή συγκεκριμένες αλλεργίες, η προτεινόμενη μέθοδος θα λάβει μελλοντικά υπόψη της συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες για την παροχή ακριβών συστάσεων σε χρήστες με συγκεκριμένες διατροφικές προτιμήσεις. Τέλος, απαιτείται μελέτη με πραγματικούς χρήστες για την αξιολόγηση της ικανοποίησης των χρηστών και της υιοθέτησης των προτεινόμενων σχεδίων γευμάτων.