ΑρχικήΕπιστήμηΜελέτη ΕΚΠΑ: Πώς οι φυσικές ενώσεις της ελληνικής πρόπολης προστατεύουν το κολλαγόνο...

Μελέτη ΕΚΠΑ: Πώς οι φυσικές ενώσεις της ελληνικής πρόπολης προστατεύουν το κολλαγόνο του δέρματος

3 λεπτά ανάγνωσης

Ερευνητές της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ εντόπισαν 26 βιοδραστικές ουσίες σε πρόπολη από τον Όλυμπο, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και επίδραση σε μηχανισμούς που σχετίζονται με τη φθορά του κολλαγόνου

Νέα ελληνική επιστημονική μελέτη από τη Φαρμακευτική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εξετάζει τη βιοδραστική αξία της ελληνικής πρόπολης από τον Όλυμπο και καταγράφει υψηλή παρουσία φυσικών ουσιών με αντιοξειδωτική δράση. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Molecules. Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγμα πρόπολης από την περιοχή του Ολύμπου στη Μακεδονία, με στόχο να εντοπίσουν ποιες φυσικές ουσίες ευθύνονται για τις βιολογικές της ιδιότητες. Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες εργαστηριακές τεχνικές που επιτρέπουν την ταχύτερη μελέτη πολύπλοκων φυσικών προϊόντων.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Θάνατος Ελληνίδας στη Γαλλία: Πώς οι πιστωτικές κάρτες αποκάλυψαν τη φονική αλλαντίαση από σαρδέλες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι επικίνδυνο το ληγμένο γιαούρτι; Τι έδειξαν μετρήσεις μικροβιακού φορτίου πριν και μετά τη λήξη

- Advertisement -

Η έρευνα έδειξε ότι η συγκεκριμένη ελληνική πρόπολη είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοειδή και φαινολικές ενώσεις, δηλαδή φυσικά συστατικά που συνδέονται με αντιοξειδωτική και προστατευτική δράση για τον οργανισμό. Συνολικά εντοπίστηκαν 26 διαφορετικές βιοδραστικές ουσίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εστέρες του καφεϊκού οξέος, οι οποίοι εμφάνισαν πολύ υψηλή αντιοξειδωτική δράση, ενώ ορισμένοι από αυτούς έδειξαν και δράση σχετική με την προστασία του κολλαγόνου του δέρματος.

Από τις ουσίες που μελετήθηκαν, η CAPE, μία φυσική ένωση που βρίσκεται στην πρόπολη, εμφάνισε την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση στις εργαστηριακές δοκιμές. Παράλληλα, ουσίες όπως η galangin και η pinocembrin παρουσίασαν σημαντική δράση απέναντι στην κολλαγενάση, ένζυμο που σχετίζεται με τη φθορά του κολλαγόνου.Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η χημική σύνθεση της πρόπολης διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, τη βλάστηση και τις κλιματικές συνθήκες. Η μεγάλη βιοποικιλότητα της Ελλάδας φαίνεται ότι συμβάλλει στη δημιουργία πρόπολης με πλούσιο βιοδραστικό προφίλ. Η μελέτη αφορά εργαστηριακή έρευνα και όχι δοκιμές σε ανθρώπους. Ωστόσο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά στην ανάπτυξη προϊόντων πρόπολης για συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά και εφαρμογές φροντίδας του δέρματος.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.mdpi.com/1420-3049/31/10/1742

Αναφορά: Stavropoulou, Maria-Ioanna, Antigoni Cheilari, Konstantia Graikou, Ioanna Chinou, and Nektarios Aligiannis. 2026. “Uncovering Bioactive Compounds in Propolis Extracts Prior to Isolation Through NMR Chemometric Analysis” Molecules 31, no. 10: 1742. https://doi.org/10.3390/molecules31101742

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Φ. Γαΐτης στο cibum: «Έτρωγα όλο το φαγητό μου, αλλά δεν κατάλαβα πώς βοήθησα τα παιδάκια στην Αφρική»

Ο Έλληνας επιστήμονας Τροφίμων Φ. Γαΐτης εξηγεί γιατί η αφθονία τροφίμων δεν βάζει τέλος στην πείνα.

Nestlé: Αγωγή του Γενικού Εισαγγελέα του Τέξας για αρσενικό, μόλυβδο και κάδμιο σε βρεφικές τροφές της Gerber

Η εταιρεία κατηγορείται ότι παραπλανούσε τους γονείς για την ασφάλεια των προϊόντων της – Τι υποστηρίζει η Nestlé και ποια στοιχεία επικαλούνται οι αμερικανικές αρχές

Δηλητηρίαση από ψάρια: Αναδυόμενος κίνδυνος στην Ευρώπη η ciguatera – 10 επιδημικές εξάρσεις με 40 περιστατικά

Νέες εκθέσεις της EFSA παρουσιάζουν περιστατικά δηλητηρίασης, εργαστηριακά ευρήματα και δεδομένα ελέγχων στην Ευρώπη.