Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιομηχανία τροφίμων: Ο συνεχής θόρυβος απειλεί την υγεία των εργαζομένων

ΑρχικήΕπιστήμηΒιομηχανία τροφίμων: Ο συνεχής θόρυβος απειλεί την υγεία των εργαζομένων
spot_img

Οι εργαζόμενοι δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης και έχουν αποδεχτεί το γεγονός ότι ο θόρυβος είναι «μέρος της δουλειάς» – Ευρήματα μελέτης

Νέα Καναδική μελέτη αναδεικνύει τον κίνδυνο για την ακοή των υπαλλήλων στη βιομηχανία τροφίμων από το συνεχή και υπερβολικό θόρυβο στον οποίο εκτίθενται κατά τη διάρκεια της βάρδιάς τους. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όχι μόνο ο θόρυβος ήταν μεγαλύτερος των ελάχιστων νόμιμων ορίων, αλλά και το ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων είχε συνηθίσει στο θόρυβο και δεν επηρεάζονταν από αυτόν.

- Advertisement -

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα θορύβου στον τομέα της επεξεργασίας τροφίμων συνήθως υπερβαίνουν τα 85 dBA που είναι και το τυπικό όριο επαγγελματικής έκθεσης που υιοθετείται από πολλά βιομηχανικά έθνη. Αναφορικά με την υγεία των εργαζομένων, ο υπερβολικός θόρυβος συνδέεται με καρδιαγγειακά προβλήματα καθώς και απώλεια ακοής που προκαλείται από τη συνεχή έκθεση στον ήχο.

Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ryerson στο Τορόντο του Καναδά που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health διεξήχθη σε 4 μονάδες επεξεργασίας κρέατος, όπου οι πηγές θορύβου σε αυτές τις εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν θορυβώδη εξοπλισμό και διαδικασίες όπως την αφαίρεση οστών, σφαγή, άλεση και κονιορτοποίηση του κρέατος.

Η ερευνητική ομάδα αφού μέτρησε το θόρυβο στις εγκαταστάσεις, πραγματοποίησε συνεντεύξεις με τους εργαζόμενους, ρωτώντας τους σχετικά με το θόρυβο κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα των μετρήσεων θορύβου (ποσοτικά δεδομένα) συνδυάστηκαν με τις απαντήσεις της έρευνας (ποιοτικά δεδομένα) για τον προσδιορισμό πιθανής σύγκλισης. Οι απαντήσεις των εργαζομένων έδειξαν πως και οι 22 ερωτηθέντες (100%) θεώρησαν ότι κάθε μέρα ήταν θορυβώδης αλλά ανεξάρτητα από αυτό, μόνο το 54,5% των ερωτηθέντων ανησυχούσε για τον θόρυβο στο χώρο εργασίας. Όταν στους ερωτηθέντες έγινε η ερώτηση «Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι καλύτερες λύσεις για τα προβλήματα θορύβου στο χώρο εργασίας σας;», αρκετοί από αυτούς θεώρησαν ότι καμία λύση δεν ήταν εφικτή.

Δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό από τους εκτεθειμένους εργαζόμενους δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, τίθενται σημαντικά εμπόδια όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων διατήρησης και προστασίας της ακοής. Ένα άλλο ζήτημα που θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την επιτυχή εισαγωγή ενός προγράμματος διατήρησης της ακοής είναι ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες έχουν αποδεχτεί το γεγονός ότι ο θόρυβος είναι «μέρος της δουλειάς» και πιστεύουν ότι η χρήση των συσκευών προστασίας ακοής (HPD) είναι επαρκής για τον κίνδυνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον αρχικό έλεγχο των ερευνητών στους χώρους, καμία από τις μονάδες που συμμετείχαν δεν είχε ένα πλήρες και εμπεριστατωμένο πρόγραμμα για την προστασία της ακοής. Επίσης, παρ’ ότι οι HPD ήταν διαθέσιμες σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο, η χρήση τους ήταν ακανόνιστη με τους περισσότερους εργαζόμενους να φορούν τις συσκευές μόνο για ένα μέρος της βάρδιας εργασίας.

Διαβάστε όλη τη μελέτη εδώ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές

Εντομοφαγία: Οι ξεκαρδιστικές απαντήσεις Ελλήνων καταναλωτών σε έρευνα 4 Πανεπιστημίων

Σύντομα θα δούμε στα ράφια και των ελληνικών σουπερμάρκετ βρώσιμα έντομα ή τρόφιμα που περιέχουν σκόνη εντόμων. Πόσο έτοιμοι είναι όμως οι Έλληνες καταναλωτές; Διαβάστε τις απαντήσεις που έδωσαν, σε έρευνα 4 Ελληνικών Πανεπιστημίων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα