Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ζυμαρικά από έντομα: Ο δρόμος της ΕΕ προς την εντομοφαγία είναι δύσβατος

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΖυμαρικά από έντομα: Ο δρόμος της ΕΕ προς την εντομοφαγία είναι δύσβατος
spot_img

Οι Ιταλοί αντιδρούν αλλά πίτσες και ζυμαρικά από έντομα διατίθενται ήδη στη χώρα.

    Οι εποχές που όταν αναλογιζόμασταν έντομα ως τροφή, στο μυαλό αυτομάτως μας έρχονταν Ασιατικές χώρες, είναι παρελθόν και βρισκόμαστε προ των πυλών μιας μεγάλης διατροφικής στροφής που θα έχει δυνητικά θετική επίπτωση στο περιβάλλον. Μιας στροφής που ωστόσο βρίσκει υπέρμαχους αλλά και επικριτές, όπως κάθε τι καινούριο. 

   Βίντεο του BBC παρουσιάζει την Italian Cricket Farm, τη μεγαλύτερη φάρμα εντόμων στην Ιταλία που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας. Εκεί εκατομμύρια γρύλοι στοιβάζονται, καταψύχονται, βράζονται, αποξηραίνονται και στη συνέχεια γίνονται σκόνη και αναμιγνύονται με το αλεύρι για τη δημιουργία ζυμαρικών. Ο Ivan Albano, ο οποίος διευθύνει τη φάρμα, ανοίγει ένα δοχείο και αποκαλύπτει ένα ανοιχτό καφέ αλεύρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ζυμαρικών, ψωμιού, τηγανιτών, ενεργειακών ράβδων, ακόμα και αθλητικών ποτών. “Αυτό που κάνουμε εδώ είναι βιώσιμο… ο αντίκτυπος στο περιβάλλον είναι σχεδόν μηδενικός”, λέει στο βίντεο.

   Παρόλο που η εκτροφή και κατανάλωση εντόμων αυξάνεται στη χώρα, κάποιοι εκφράζουν την απέχθεια τους προς την ιδέα, όπως ένα μέλος του κυβερνώντος ακροδεξιού κόμματος Brothers of Italy, που είπε πως η νέα τάση “στα όρια της τρέλας”. Η πρωθυπουργός Giorgia Meloni, η οποία έχει αναφερθεί στην Ιταλία ως «υπερδύναμη τροφίμων», δημιούργησε ένα υπουργείο Made in Italy όταν εξελέγη, με στόχο τη διαφύλαξη της παράδοσης. “Προϊόντα από έντομα φτάνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ! Αλεύρι, προνύμφες, πολύ νόστιμο!”, είπε σε έναν τόνο αηδίας σε ένα βίντεο. Εν μέσω ανησυχιών ότι τα έντομα μπορεί να συνδέονται με την ιταλική κουζίνα, τρεις υπουργοί της κυβέρνησης ανακοίνωσαν τέσσερα διατάγματα με στόχο την καταστολή. «Είναι θεμελιώδες αυτά τα αλεύρια να μην συγχέονται με τρόφιμα που παρασκευάζονται στην Ιταλία», δήλωσε ο Φραντσέσκο Λολομπριτζίντα, υπουργός Γεωργίας.

   Σύμφωνα με στοιχεία της παγκόσμιας εταιρείας κοινής γνώμης YouGov, οι αντιρρήσεις για τα έντομα προέρχονται από την ίδια την Ιταλική κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη λάβει μέτρα για να απαγορεύσει τη χρήση τους στην παραγωγή πίτσας και ζυμαρικών. “Θα εναντιωθούμε, με οποιοδήποτε μέσο και σε οποιοδήποτε μέρος, σε αυτήν την τρέλα που θα φτωχύνει τη γεωργία και τον πολιτισμό μας”, έγραψε στο Facebook ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι. 

   Ιταλοί παραγωγοί όμως όπως ο Ιβάν, τονίζουν την βιωσιμότητα του εγχειρήματος.“Για να παράγουμε ένα κιλό σκόνης από γρύλους, χρησιμοποιούμε μόνο περίπου 12 λίτρα νερό, ενώ η παραγωγή της ίδιας ποσότητας πρωτεΐνης από τις αγελάδες απαιτεί χιλιάδες λίτρα νερού”.

Δεδομένης της ρύπανσης που προκαλείται από τη βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, όλο και περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα έντομα θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

   Ωστόσο, οι τροφές με έντομα δεν διχάζουν μόνο τις απόψεις στην Ιταλία. Στην Πολωνία επίσης το θέμα έχει βρεθεί στο προσκήνιο ενόψει των εκλογών φέτος. Τον Μάρτιο, πολιτικοί από τα δύο κύρια κόμματα κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον ότι εισήγαγε πολιτικές που θα ανάγκαζαν τους πολίτες να τρώνε έντομα. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτήρισε την κυβέρνηση “προωθητή της σκουληκόσουπας”.

    Το εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της μεγάλης αλλαγής που έγινε αντικείμενο αποδοκιμασίας, δόθηκε το 2021 από την ΕΕ, όταν ενέκρινε ως τρόφιμα τρεις τύπους εντόμων: τον οικιακό γρύλο, το κίτρινο αλευροσκουλήκι και την αποδημητική ακρίδα, ενώ έχει ήδη εγκρίνει τη διάθεση ενός τέταρτου εντόμου ως τροφή, το μικρότερο αλευροσκουλήκι ή σκαθαράκι. Πριν λίγους μήνες μάλιστα η ΕΕ θέλωντας να καθησυχάσει τους καταναλωτές, διαβεβαίωσε πως η κατανάλωση εντόμων είναι απολύτως ασφαλής.

   Στην κερκίδα των υποστηρικτών από την άλλη, βρίσκονται αρκετές χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο η Βρετανία και η Ολλανδία, οι οποίοι είναι πιο δεκτικοί στην κατανάλωση εντόμων. Στην Αυστρία, τρώνε αποξηραμένα έντομα για ορεκτικό, και οι Βέλγοι είναι ανοιχτοί στο να τρώνε αλευροσκουλήκια σε ενεργειακά ροφήματα και μπάρες, μπιφτέκια και σούπες. “Δυστυχώς, υπάρχει ακόμα πολλή παραπληροφόρηση σχετικά με την κατανάλωση εντόμων”, λέει ο Daniel Scognamiglio, ο οποίος διευθύνει το εστιατόριο που σερβίρει τις ταλιατέλες από γρύλους. “Έχω δεχτεί μίσος, έχω δεχτεί κριτική. Η παράδοση στο φαγητό είναι ιερή για πολλούς ανθρώπους. Δεν θέλουν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.” Αλλά έχει εντοπίσει μια αλλαγή και λέει ότι περισσότεροι άνθρωποι, συχνά από περιέργεια, παραγγέλνουν προϊόντα με βάση το γρύλο από το μενού του.

    Υπενθυμίζεται πως η Ελβετία, παρόλο που 9 στους 10 πολίτες ήταν κατά, το 2017 έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επέτρεψε την πώληση βρώσιμων εντόμων. Ωστόσο νωρίτερα φέτος έγινε γνωστό πως Ελβετικές εταιρίες σκοπεύουν να προωθήσουν την κατανάλωση εντόμων σε παιδιά, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ζάχαρης.

    Εκτός από τη γεύση, η σκόνη από γρύλους είναι μια υπερτροφή γεμάτη με βιταμίνες, φυτικές ίνες, μέταλλα και αμινοξέα. Ένα πιάτο περιέχει υψηλότερες πηγές σιδήρου και μαγνησίου, για παράδειγμα, από μια κανονική μπριζόλα κόντρα φιλέτο. «Αν θέλετε να αγοράσετε φαγητό με βάση το κρίκετ, θα σας κοστίσει», λέει ο Ivan. “Το αλεύρι κρίκετ είναι ένα προϊόν πολυτελείας. Κοστίζει περίπου 60 € το κιλό. Εάν παίρνετε ζυμαρικά κρίκετ, για παράδειγμα, ένα πακέτο μπορεί να κοστίσει έως και 8 €.”

  Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται κάποιοι άλλοι Ιταλοί παραγωγοί, που τάσσονται υπέρ την μεσογειακής διατροφής και υποστηρίζουν την κατανάλωση κρέατος τονίζοντας το κόστος παραγωγής, αποδοκιμάζοντας το εγχείρημα των εντόμων . “Το κρέας που παράγω είναι πολύ φθηνότερο από το αλεύρι του γρύλου και είναι πολύ καλής ποιότητας”, λέει ο Claudio Lauteri, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μιας φάρμας κοντά στη Ρώμη που είναι στην οικογένειά του για τέσσερις γενιές. Αλλά δεν είναι μόνο η τιμή. Έχει να κάνει με την κοινωνική αποδοχή.“Οι Ιταλοί τρώνε κρέας εδώ και αιώνες. Με μέτρο, είναι σίγουρα υγιεινό”, λέει ο Claudio. Πιστεύει ότι η τροφή με έντομα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ιταλική γαστρονομική παράδοση, κάτι που είναι παγκοσμίως ιερό σε αυτή τη χώρα. «Αυτά τα προϊόντα είναι σκουπίδια», λέει. «Δεν τα έχουμε συνηθίσει, δεν αποτελούν μέρος της μεσογειακής διατροφής. Και θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τους ανθρώπους: δεν ξέρουμε τι μπορούν να κάνουν τα έντομα στο σώμα μας. “Είμαι απολύτως ενάντια σε αυτά τα νέα προϊόντα διατροφής. Αρνούμαι να τα φάω.”

    Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός υπερβαίνει πλέον τα οκτώ δισεκατομμύρια, υπάρχουν φόβοι ότι οι πόροι του πλανήτη θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να καλύψουν τις ανάγκες σε τρόφιμα τόσων πολλών ανθρώπων, έτσι η στροφή σε φιλικές προς το περιβάλλον πρωτεΐνες, μπορεί να είναι επιτακτική ανάγκη. Μέχρι τώρα, οι δυνατότητες παραγωγής και εμπορίας τροφής για έντομα ήταν περιορισμένες, ωστόσο με την έγκριση της ΕΕ, πιστεύεται ότι όσο αναπτύσσεται ο κλάδος, οι τιμές θα μειωθούν σημαντικά.

Δείτε το βίντεο του bbc https://www.bbc.com/news/world-europe-66022857

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο