Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024
28.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έντομα vs γλυκών: H Ελβετία προωθεί τα παιδιά στην εντομοφαγία

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΈντομα vs γλυκών: H Ελβετία προωθεί τα παιδιά στην εντομοφαγία
spot_img

Αυξάνονται οι χώρες που εκπαιδεύουν τη νέα γενιά, στη βρώση εντόμων.

Έξι χρόνια πριν, το 2017, η Ελβετία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επέτρεψε την πώληση βρώσιμων εντόμων, παρά το γεγονός πως μόνο 1 στους 10 Ελβετούς ήταν υπέρ αυτής της έγκρισης. Τώρα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Ελβετικές εταιρίες σκοπεύουν να προωθήσουν την κατανάλωση εντόμων σε παιδιά, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ζάχαρης. Με την πεποίθηση πως οι νέοι είναι πιο ανοιχτοί στην καινοτομία, εταιρίες όπως η Swiss Insects, έχουν οργανώσει γευσιγνωσίες σε ελβετικά σχολεία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. “Κάποια στιγμή, αν όχι αύριο, αργότερα, θα συμπεριλάβουν τα έντομα στη διατροφή τους”, τόνιζει η WSJ. Υπενθυμίζεται πως στη Βρετανία, παιδιά δημοτικού εκπαιδεύονται ήδη, στην εντομοφαγία.

Παρ΄ όλα αυτά δεν φαίνεται να έχει βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί ο “παράγοντας yuck”, ο οποίος επινοήθηκε από τον βιοηθικό του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Arthur Caplan, για να περιγράψει την επιρροή των ενστικτωδών αντιδράσεων ενάντια στη νέα τεχνολογία. “Οι εταιρίες δεν έχουν κάνει ακόμη αρκετά για να ξεπεράσουμε αυτό που οι εντομολόγοι αποκαλούν «παράγοντα yuck»… την αίσθηση του εντέρου μεταξύ πολλών δυτικών δειπνών ότι τα έντομα είναι σημάδια σήψης και λοιμού”, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της WSJ.

To Μάιο του 2021, για πρώτη φορά δόθηκε το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφών και Ζωοτροφών (scoPAFF), για την εμπορευματοποίηση βρώσιμων εντόμων.   Η έγκριση περιελάμβανε τα κιτρινα σκουλήκια, τα τριζόνια, τις μεταναστευτικές ακρίδες και τα τις προνύμφες σκαθαριού. Τον Ιανουάριο, η ΕΕ ενέκρινε το αλεύρι γρύλων που θα χρησιμοποιείται ως συστατικό σε άλλα προϊόντα, μια κίνηση που εξόργισε δεξιούς πολιτικούς και ψηφοφόρους. “Αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υποχωρεί σε λόμπι κατά του κρέατος και που υπονομεύει τη γεωργία και τη γαστρονομική μας κουλτούρα, δεν τη θέλω πια!”, είπε ο Γάλλος γερουσιαστής και αγρότης Λοράν Ντιπλόμπ στην WSJ. “Καλώ όσους θέλουν να φάνε γρύλους να έρθουν να τους φάνε κατευθείαν στα λιβάδια μου: Θα είναι φυσικά, ολόκληρα, μη αλεσμένα και μη επεξεργασμένα!” Τον περασμένο Φεβρουάριο η ΕΕ θέλοντας να καθησυχάσει τους καταναλωτές περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία έγκρισης των εντόμων ως νέα τρόφιμα. Εντωμεταξύ στις ΗΠΑ η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε έναν ακόμη μεγαλύτερο κατάλογο εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση πριν από χρόνια.”Γιατί χρειάζεσαι μια αγελάδα ή ένα γουρούνι στο μεταξύ, όταν μπορείς να φας το ίδιο το έντομο;” είπε η Noelle Gmür, επικεφαλής πωλήσεων στο Essento, στην WSJ. 

Η Ελβετική εταιρεία εκτρέφει αλευροσκούληκες σε μια αποθήκη βόρεια της Ζυρίχης. Ενώ η Essento μπόρεσε να προμηθευτεί τα προϊόντα της στις δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ελβετίας Coop και Migros.

Εκείνοι που υποστηρίζουν τα βρώσιμα έντομα, λένε ότι είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και παράγουν μόνο ένα μικρό ποσοστό αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με την εκτροφή χοίρων και αγελάδων. Από την άλλη, σύμφωνα με τον Lewis Bollard του Open Philanthropy, ενός ιδρύματος που παρέχει επιχορηγήσεις και χρηματοδοτείται από τους δισεκατομμυριούχους Cari Tuna και Dustin Moskovitz, επισημαίνει ότι η αγορά «εντόμων για τον άνθρωπο» επισκιάζεται άγρια από την αγορά «έντομα για ζωοτροφές φάρμας», πράγμα που σημαίνει ότι «η εκτροφή εντόμων δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στην εργοστασιακή γεωργία. Είναι απλώς προμηθευτής της». “Το να ταΐζετε έντομα με καλαμπόκι και μετά τα κοτόπουλα, είναι εγγενώς λιγότερο αποτελεσματικό από το να ταΐζετε απλώς τα κοτόπουλα με καλαμπόκι”, προσθέτει ο Bollard. Τονίζει επίσης πως στην περίπτωση των vegan, εφόσον αποδειχθεί πως τα έντομα είναι αισθανόμενα όντα, το ηθικό ζήτημα ίσως είναι μεγαλύτερο αφού χρειάζονται πολύ περισσότερα έντομα για την ίδια ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ευκαιρία να παρακολουθήσετε το best seller σεμινάριο TÜV: Food safety culture advanced training course TÜV NORD σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

5 μωρά πέθαναν από ασφυξία σε κούνιες της Fisher-Price – Ανακαλούνται πάνω από 2 εκατομμύρια κούνιες

Νέα ανάκληση προϊόντων της Fisher-Price λόγω σοβαρού κινδύνου για τα βρέφη.

Μέγα σκάνδαλο στη Τουρκία: Πουλούσαν χοιρινό κρέας ως μοσχάρι και κοτόπουλο! Έντονες αντιδράσεις

Το σκάνδαλο προκάλεσε εκτεταμένη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων της γείτονος χώρας.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο