Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αναπτύσσει την πατάτα που αλλάζει το παιχνίδι στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.
Η πατάτα Kal91.3 προέρχεται από μια ποικιλία πατάτας του Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (MSU) με την ονομασία Kalkaska. Η νεοαναπτυχθείσα πατάτα μπορεί να αποθηκευτεί σε ψυχρές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς η σακχαρόζη, η ένωση ως την οποία αποθηκεύεται συνήθως η ζάχαρη στις πατάτες, να μετατρέπεται σε αναγωγικά σάκχαρα όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη.
Χωρίς τόσα πολλά αναγωγικά σάκχαρα, το καστανό χρώμα και η καραμελοποίηση μπορούν να ελαχιστοποιηθούν στην πατάτα Kal91.3, οδηγώντας σε πιο υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των τσιπς πατάτας.
Η πατάτα Kal91.3 μπορεί επίσης να μειώσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της διαδικασίας καλλιέργειας χωρίς να απαιτούνται τόσα λιπάσματα και φυτοφάρμακα για τη διατήρηση της κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης της.
Η σακχαρόζη διασπάται στις πατάτες από τη βακουολική όξινη ινβερτάση, ένα ένζυμο που αντιδρά στο εξωτερικό περιβάλλον των φυτών, όπως η θερμοκρασία. Πριν από περίπου 10 χρόνια, ο Jiming Jiang, καθηγητής του Ιδρύματος MSU στα τμήματα κηπευτικών και βιολογίας φυτών, δημοσίευσε ευρήματα σχετικά με τον τρόπο σίγασης, ή καταστολής, του γονιδίου που παράγει τη βακουολική όξινη ινβερτάση στις πατάτες.
Η ανακάλυψη αυτή προκάλεσε το ενδιαφέρον του Douches, καθηγητή στο Τμήμα Εδαφολογίας Φυτών και Μικροβιακών Επιστημών και διευθυντή του Προγράμματος Γενετικής Πατάτας του MSU, για την εξεύρεση ενός τρόπου διόρθωσης της ανισορροπίας των σακχάρων που μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένες από τις εμπορικές πατάτες του Μίσιγκαν.
Έπειτα από πολλαπλά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από το 2014-2015, ο Douches ανέπτυξε μια κατασκευή παρεμβολής RNA που κατέστειλε τη κενοειδή όξινη ιμβερτάση στις πατάτες Kalkaska.
Από το 2016-2023, ο Douches εξέτασε τα αγρονομικά χαρακτηριστικά της πατάτας Kal91.3 και διαπίστωσε ότι είχε καλό σχήμα, μέγεθος και ειδικό βάρος, σε μέτρηση της περιεκτικότητας σε άμυλο σε σύγκριση με το νερό στην πατάτα.
Ιστορικά, πολλοί αγρότες έχουν αποθηκεύσει τις πατάτες τεμαχισμού στους 10 °C για να αποφύγουν την ανταπόκριση της βακουολαρικής όξινης ιμβερτάσης στις χαμηλότερες θερμοκρασίες και τη μετατροπή της σακχαρόζης σε αναγωγικά σάκχαρα, αλλά με αυτόν τον τρόπο οι πατάτες είναι πιο επιρρεπείς σε σήψη κατά την αποθήκευση και απώλεια υγρασίας. Η πατάτα Kal91.3, ωστόσο, έχει δείξει την ικανότητα της να αποθηκεύεται στους 4 °C διατηρώντας την ισορροπία των σακχάρων της.
«Υπάρχει μια διπλή αξία σε αυτό», δήλωσε ο Douches. «Η πρώτη είναι ότι σταθεροποιούμε τα σάκχαρα. Η καταστολή της ιμβερτάσης επιβραδύνει τη μετατροπή της σακχαρόζης σε φρουκτόζη και γλυκόζη, οπότε σταθεροποιεί τα σάκχαρα της πατάτας κατά την αποθήκευση. Διευθετεί την πατάτα από άποψη μεταβολισμού. Το δεύτερο είναι ότι επωφελούμαστε από τη δυνατότητα να αποθηκεύουμε την πατάτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες».
Τον Ιανουάριο, η Douches έλαβε ειδοποίηση από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ότι η πατάτα Kal91.3 αποδείχθηκε ότι δεν ενέχει αυξημένο κίνδυνο φυτοπαράσιτων σε σχέση με την αντίστοιχη συμβατική πατάτα, με αποτέλεσμα να εξαιρείται από τους κανονισμούς βιοτεχνολογίας που επιβάλλει το USDA σε άλλα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Η είδηση αυτή σήμαινε ότι οι ρυθμιστικές αρχές του USDA κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πατάτα Kal91.3 θα μπορούσε διαφορετικά να έχει αναπτυχθεί με τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών αναπαραγωγής.
Η πατάτα Kal91.3 δεν είναι η πρώτη γενετικά τροποποιημένη πατάτα με καταστολή της ιμβερτάσης που εξαιρείται από τη ρύθμιση του USDA. Ωστόσο, είναι το πρώτο γενετικά τροποποιημένο λαχανικό που αναπτύχθηκε από ένα πανεπιστήμιο και εξαιρείται από τη ρύθμιση, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Υπουργείου Γεωργίας.
Ο Douches και η ομάδα του συνεργάζονται τώρα με τους ηγέτες της βιομηχανίας πατάτας του Μίσιγκαν για να αξιολογήσουν τον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η πατάτα Kal91.3 στη βιομηχανία της πολιτείας, ειδικά όσον αφορά το τεμαχισμό.
Το Μίσιγκαν είναι άλλωστε ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας στις ΗΠΑ, με το 70% να χρησιμοποιείται για τσιπς!