Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

18 διαφορετικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε Ιταλική αποξηραμένη ντομάτα και 13 σε ροδάκινα!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων18 διαφορετικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε Ιταλική αποξηραμένη ντομάτα και 13 σε ροδάκινα!
spot_img

Στη δημοσιότητα έκθεση για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε Ιταλικά φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και κρασί.

Μία μοναδική επισκόπηση της παρουσίας φυτοφαρμάκων σε Ιταλικά προϊόντα, έδωσαν στη δημοσιότητα η Ιταλική περιβαλλοντική Ένωση Legambiente και Ένωση βιολογικών προϊόντων Alce Nero. Η ανάλυση στοιχείων για 5.233 τρόφιμα από συμβατική και βιολογική γεωργία αναδεικνύει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό παράτυπων προϊόντων, ίσο με 1,36%. Ωστόσο, το 41,32% των δειγμάτων έχει ίχνη ενός ή περισσότερων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, με 14,99% ταξινομημένα ως μονοκατάλοιπα και 26,33% ως πολυυπόλειμμα. Αυτά τα στοιχεία εγείρουν σημαντικές ανησυχίες, δεδομένου ότι η παρουσία περισσότερων υπολειμμάτων σε ένα μόνο δείγμα μπορούν να δημιουργήσουν πρόσθετες και συνεργιστικές επιδράσεις επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Τα φρούτα ξεχωρίζουν μεταξύ των κατηγοριών που πλήττονται περισσότερο, με το 74,11% των δειγμάτων να έχουν μολυνθεί από ένα ή περισσότερα υπολείμματα. Ακολουθούν τα λαχανικά με 34,49%. Στα μεταποιημένα προϊόντα το 29,68% έχει πολλαπλά υπολείμματα. Στα δημητριακά η παρουσία φυτοφαρμάκων πρωταγωνιστεί στο ολικής αλέσεως (57,14%) και ακολουθεί το κρασί (46,23%). Τα πιο συχνά ανιχνευόμενα φυτοφάρμακα ανήκουν στις κατηγορίες εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για πιο αυστηρή παρακολούθηση και βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.

Αναλυτικά, τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύονται περισσότερο, με φθίνουσα σειρά, είναι: Acetamiprid, Boscalid, Fludioxonil και Imazalil. Αυτή η εικόνα υπογραμμίζει ξεκάθαρα ότι, παρά τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, το επίπεδο μόλυνσης των τροφίμων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση παραμένει ακόμη ανησυχητικό. Εμβληματική είναι η περίπτωση δείγματος αποξηραμένης ντομάτας, στο οποίο βρέθηκαν 18 διαφορετικά υπολείμματα και δύο δείγματα ροδάκινου με 13 και 8 υπολείμματα αντίστοιχα.

Η επιδείνωση που καταγράφηκε στον τομέα των φρούτων το 2023 προκλήθηκε από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι ιδιαίτερα δυσμενείς κλιματικές συνθήκες που ευνόησαν τον πολλαπλασιασμό των μυκοπαθολογιών. Σύμφωνα με την Legambiente, μεταξύ 2015 και Σεπτεμβρίου 2024, στην Ιταλία υπήρξαν 146 ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες, με σημαντική κορύφωση την τελευταία διετία. Αυτό ανάγκασε τους αγρότες να βασίζονται περισσότερο σε μυκητοκτόνα για να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους.

Ωστόσο, ενθαρρυντικά δεδομένα προκύπτουν στα επεξεργασμένα προϊόντα. Η κατηγορία «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» καταγράφει πολύ υψηλό ποσοστό δειγμάτων χωρίς υπολείμματα. Ακόμη και το κρασί, ένα άλλο κόσμημα στην κορωνίδα της ιταλικής παραγωγής, δείχνει σημάδια βελτίωσης: το ποσοστό των δειγμάτων χωρίς υπολείμματα ανήλθε στο 53,07%, έναντι 48,87% που είχε καταγραφεί πέρυσι.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη μελέτη, λιγότερο από το 5% η δραστικής ουσία των φυτοφαρμάκων φθάνει στην πραγματικότητα τον στόχο, ενώ το υπόλοιπο διασπείρεται στο περιβάλλον, μολύνοντας το νερό, τον αέρα και το έδαφος, ενώ αποτελεί επίσης σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των αγροτών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο