Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

2ο Περιφερειακό Συνέδριο Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας: Προτεραιότητα σε επισιτιστική επάρκειας και οικοσυστημική ανάπτυξη

ΑρχικήΝέαΑλιεία2ο Περιφερειακό Συνέδριο Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας: Προτεραιότητα σε επισιτιστική επάρκειας και οικοσυστημική ανάπτυξη
spot_img

Κώστας Τσιάρας: Σημαντικός ο ρόλος των υδατοκαλλιεργειών στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη της Ελλάδας.

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε, σήμερα, το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο  Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας, το οποίο διοργανώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Εκπρόσωποι από περισσότερες από 30 χώρες συγκεντρώθηκαν στο Ηράκλειο, προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον της υδατοκαλλιέργειας. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, έγινε η ανασκόπηση της προόδου που έχει επιτευχθεί από την πρώτη περιφερειακή διάσκεψη πριν από δέκα χρόνια στο Μπάρι της Ιταλίας και αναλύθηκαν εκτενώς οι στόχοι της Στρατηγικής  του GFCM 2030 και πέραν αυτής.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ένα κοινό όραμα για το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τις κύριες περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια, η κλιματική κρίση, η ρύπανση, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας και η οικονομική αστάθεια.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες ανέλυσαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, αναφορικά με τις  εθνικές στρατηγικές για την υδατοκαλλιέργεια, την αύξηση των κατανεμημένων ζωνών Υδατοκαλλιέργειας από 30% σε 73% και την ανάπτυξη προγραμμάτων περιβαλλοντικής παρακολούθησης από 23% σε 60%.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες πέντε είναι οι προτεραιότητες για βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια έως το 2030:

  1. Ενίσχυση επισιτιστικής ασφάλειας: Διασφάλιση της παροχής προσιτών και θρεπτικών τροφίμων που στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες.
  2. Οικοσυστημική ανάπτυξη: Ενσωμάτωση πρακτικών που προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και αποκαθιστούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
  3. Ενίσχυση της διακυβέρνησης: Ευθυγράμμιση των κανονισμών με τα διεθνή πρότυπα και προώθηση συνεργασιών.
  4. Καινοτομία και ανθεκτικότητα: Υιοθέτηση κλιματικά προσαρμοσμένων ειδών και προηγμένων συστημάτων.
  5. Κοινωνική υπευθυνότητα και συμπερίληψη: Ενδυνάμωση τοπικών κοινοτήτων, προώθηση της ισότητας των φύλων και συμμετοχή νέων.

«Κομβικός ο ρόλος των υδατοκαλλιεργειών»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, επισήμανε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι υδατοκαλλιέργειες για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την επισιτιστική επάρκεια.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές, προσφέροντας θέσεις εργασίας και τονώνοντας την τοπική οικονομία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο