Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
21.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

ΑρχικήΝέα455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder - Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero
spot_img

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Στις 17 Οκτωβρίου τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν και πάλι στο διατροφικό σκάνδαλο γύρω από τα προϊόντα Kinder από την άνοιξη του 2022, με τις 455 σαλμονελλώσεις.

H γνωστή, ανεξάρτητη ΜΚΟ, που εκθέτει τη βιομηχανία τροφίμων, Foodwatch, συνεχίζει να υποστηρίζει τα θύματα στα δικαστήρια εναντίον του γίγαντα τροφίμων και βρίσκεται μαζί με έναν από τους γονείς ενός θύματος στην εκπομπή «Complément d’enquête»

Δυόμισι χρόνια αργότερα μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, η εκπομπή που θα προβληθεί στο France 2 αποκαλύπτει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό την έκταση των μολύνσεων, χάρη σε ένα έγγραφο που προηγουμένως είχε περάσει απαρατήρητο. Στο ρεπορτάζ του με τίτλο «Ferrero: τα μικρά μυστικά του γίγαντα της σοκολάτας», το περιοδικό δείχνει πώς οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές υπονόμευσαν την εκδοχή της εταιρείας σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 18 Μαΐου 2022, μια εβδομάδα πριν από τη συνέντευξη του διεθυντή της Ferrero, Nicolas Neykov.

Παρά τις μεγάλες επιχειρήσεις απολύμανσης στο εργοστάσιου του Arlon στο Βέλγιο, ανακαλύφθηκαν και άλλα κρούσματα τους επόμενους μήνες. Στις αρχές Απριλίου, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τις μολυσμένες σοκολάτες, οι βελγικές υγειονομικές αρχές ξεκίνησαν επιθεώρηση του εργοστασίου. Επί εννέα ημέρες, έλεγξαν τον χώρο από την κορυφή έως τα νύχια.

«Πήραμε μια ολόκληρη σειρά δειγμάτων και είχαμε επτά αρχικά θετικά αποτελέσματα για σαλμονέλα», εξήγησε ο βελγικός οργανισμός για την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας στο «Complément d’enquête». «Η έρευνα ξέφυγε από τον έλεγχο, ώσπου φτάσαμε στις 8 Απριλίου, οπότε αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονταν στο εργοστάσιο και να κλείσουμε την τοποθεσία».

Ερωτηθείς από την εκπομπή για τους ελέγχους ο όμιλος Ferrero, αρκέστηκε σε μια αόριστη απάντηση: «Πριν από την απόσυρση του προϊόντος τον Απρίλιο του 2022, στο πλαίσιο των συστημάτων ελέγχου μας, ανιχνεύθηκε η παρουσία σαλμονέλας στην εγκατάσταση Arlon στο Βέλγιο».

Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, «όλες οι παρτίδες των προϊόντων ελέγχθηκαν αυστηρά πριν διατεθούν στην αγορά», προσθέτει η Ferrero, χωρίς να εξηγεί πώς τα μολυσμένα προϊόντα μπόρεσαν να καταλήξουν στα ράφια περίπου δεκαπέντε ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μένει επίσης να προσδιοριστεί εάν η εταιρεία δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της για την υγειονομική προειδοποίηση. Στο Βέλγιο, εάν θεωρεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους καταναλωτές, ένας κατασκευαστής δεν υποχρεούται να ειδοποιήσει τις αρχές σε περίπτωση συμβάντος.

Βρισκόταν ο όμιλος Ferrero σε αυτή την κατάσταση; «Αν εξετάσουμε το τέλος της ιστορίας, με βάση όλα τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μετά από αρκετές εβδομάδες έρευνας, μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε υποχρέωση ειδοποίησης», εκτιμά ο βελγικός οργανισμός για την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας.

Από την πλευρά της, η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι «από την αρχή», «συνεργάστηκε πλήρως με τις αρχές υγείας και ασφάλειας τροφίμων» . Τον Απρίλιο του 2022, ωστόσο, αναγνώρισε «εσωτερικές αστοχίες, που προκάλεσαν καθυστερήσεις στην ανάκτηση και την ανταλλαγή πληροφοριών».

Η υπόθεση ερευνάται επί του παρόντος στο Βέλγιο για να προσδιοριστούν οι ευθύνες του ιταλικού ομίλου. Στη Γαλλία, έχει επίσης ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα , μετά από καταγγελία για «διακεκριμένη εξαπάτηση» και «έκθεση άλλων σε κίνδυνο» που κατέθεσαν αρκετές οικογένειες θυμάτων στη Foodwatch.

Εν αναμονή μιας πιθανής δίκης, η Ferrero έχει ήδη διαπραγματευτεί με τους γονείς των μολυσμένων γαλλικών παιδιών. Για να αποφύγουν μια μακρά και αβέβαιη δικαστική διαδικασία, ορισμένοι αποδέχθηκαν οικονομική αποζημίωση, με αντάλλαγμα μια ρήτρα εμπιστευτικότητας και παραίτηση από κάθε δικαστική ενέργεια.

Η Foodwatch με τη σειρά της απευθύνει τέσσερις ερωτήσεις για την υπόθεση που περιμένουν ακόμα απάντηση:

  • Γιατί οι αρχές άργησαν τόσο πολύ να ανακαλέσουν τα προϊόντα;
  • Από πότε γνώριζε η Ferrero και γιατί δεν ενημέρωσε τις αρχές και τους καταναλωτές;
  • Πόσα μολυσμένα προϊόντα πωλήθηκαν;
  • Ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων σε σχεδόν 120 χώρες;

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.

Ποιες χαρτοπετσέτες περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές ουσίες – Ευρήματα μελετών

Οι χαρτοπετσέτες που είναι γεμάτες με τοξικές ουσίες.

Lidl Nl: “Μην το καταναλώσετε” – Ανακαλείται δημοφιλές τρόφιμο λόγω σοβαρού κινδύνου τραυματισμού

Βιομηχανία παραγωγής συσκευασιών για τρόφιμα πίσω από τουλάχιστον επτά ανακλήσεις τροφίμων λόγω παρουσίας χάλκινων νημάτων από καλώδιο γείωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο