Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
Στις 17 Οκτωβρίου τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν και πάλι στο διατροφικό σκάνδαλο γύρω από τα προϊόντα Kinder από την άνοιξη του 2022, με τις 455 σαλμονελλώσεις.
H γνωστή, ανεξάρτητη ΜΚΟ, που εκθέτει τη βιομηχανία τροφίμων, Foodwatch, συνεχίζει να υποστηρίζει τα θύματα στα δικαστήρια εναντίον του γίγαντα τροφίμων και βρίσκεται μαζί με έναν από τους γονείς ενός θύματος στην εκπομπή «Complément d’enquête».
Δείτε επίσης: Βρέφος έχασε τη ζωή του από μολυσμένο κρέας – Ανακαλούνται 72 τόνου κρεάτων και πουλερικών
Δυόμισι χρόνια αργότερα μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, η εκπομπή που θα προβληθεί στο France 2 αποκαλύπτει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό την έκταση των μολύνσεων, χάρη σε ένα έγγραφο που προηγουμένως είχε περάσει απαρατήρητο. Στο ρεπορτάζ του με τίτλο «Ferrero: τα μικρά μυστικά του γίγαντα της σοκολάτας», το περιοδικό δείχνει πώς οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές υπονόμευσαν την εκδοχή της εταιρείας σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 18 Μαΐου 2022, μια εβδομάδα πριν από τη συνέντευξη του διεθυντή της Ferrero, Nicolas Neykov.
- Δείτε επίσης: «Είμαι επιστήμονας τροφίμων και αυτός είναι ο τρόπος να αφαιρέσετε φυτοφάρμακα και παθογόνα από τα λαχανικά»
- Δείτε επίσης: Η Ελλάδα απέσυρε μολυσμένο με σαλμονέλα κατεψυγμένο κοτόπουλο
Παρά τις μεγάλες επιχειρήσεις απολύμανσης στο εργοστάσιου του Arlon στο Βέλγιο, ανακαλύφθηκαν και άλλα κρούσματα τους επόμενους μήνες. Στις αρχές Απριλίου, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τις μολυσμένες σοκολάτες, οι βελγικές υγειονομικές αρχές ξεκίνησαν επιθεώρηση του εργοστασίου. Επί εννέα ημέρες, έλεγξαν τον χώρο από την κορυφή έως τα νύχια.
- Δείτε ακόμη: Ειδικός συστήνει 10 υπερτροφές που είναι «καλύτερες από το μπότοξ»
- Δείτε επίσης: 75 τόνοι μπιφτέκια μολυσμένα με δυνητικά θανατηφόρο βακτήριο, αποσύρονται από τα ράφια – 15 τροφικές δηλητηριάσεις
«Πήραμε μια ολόκληρη σειρά δειγμάτων και είχαμε επτά αρχικά θετικά αποτελέσματα για σαλμονέλα», εξήγησε ο βελγικός οργανισμός για την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας στο «Complément d’enquête». «Η έρευνα ξέφυγε από τον έλεγχο, ώσπου φτάσαμε στις 8 Απριλίου, οπότε αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονταν στο εργοστάσιο και να κλείσουμε την τοποθεσία».
- Δείτε ακόμη: Συνταγή για Χριστουγεννιάτικα κουλούρια με τρία υλικά
- Δείτε ακόμη: Πώς ξεχωρίζουμε το αυθεντικό βούτυρο από τη μαργαρίνη
Ερωτηθείς από την εκπομπή για τους ελέγχους ο όμιλος Ferrero, αρκέστηκε σε μια αόριστη απάντηση: «Πριν από την απόσυρση του προϊόντος τον Απρίλιο του 2022, στο πλαίσιο των συστημάτων ελέγχου μας, ανιχνεύθηκε η παρουσία σαλμονέλας στην εγκατάσταση Arlon στο Βέλγιο».
Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, «όλες οι παρτίδες των προϊόντων ελέγχθηκαν αυστηρά πριν διατεθούν στην αγορά», προσθέτει η Ferrero, χωρίς να εξηγεί πώς τα μολυσμένα προϊόντα μπόρεσαν να καταλήξουν στα ράφια περίπου δεκαπέντε ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
- Δείτε επίσης: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός λάιμ και ενός λεμονιού
- Δείτε επίσης: Είναι ασφαλές να ξαναχρησιμοποιούμε τα φύλλα και τα φακελάκια του τσαγιού;
Μένει επίσης να προσδιοριστεί εάν η εταιρεία δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της για την υγειονομική προειδοποίηση. Στο Βέλγιο, εάν θεωρεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους καταναλωτές, ένας κατασκευαστής δεν υποχρεούται να ειδοποιήσει τις αρχές σε περίπτωση συμβάντος.
Βρισκόταν ο όμιλος Ferrero σε αυτή την κατάσταση; «Αν εξετάσουμε το τέλος της ιστορίας, με βάση όλα τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μετά από αρκετές εβδομάδες έρευνας, μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε υποχρέωση ειδοποίησης», εκτιμά ο βελγικός οργανισμός για την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας.
- Δείτε επίσης: Σε κίνδυνο εκατοντάδες πελάτες εστιατορίου από άρρωστο εργαζόμενο με Ηπατίτιδα Α
- Δείτε επίσης: Αυτά τα ποτά μπορούν να κιτρινίσουν τα δόντια σας για πάντα
Από την πλευρά της, η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι «από την αρχή», «συνεργάστηκε πλήρως με τις αρχές υγείας και ασφάλειας τροφίμων» . Τον Απρίλιο του 2022, ωστόσο, αναγνώρισε «εσωτερικές αστοχίες, που προκάλεσαν καθυστερήσεις στην ανάκτηση και την ανταλλαγή πληροφοριών».
Η υπόθεση ερευνάται επί του παρόντος στο Βέλγιο για να προσδιοριστούν οι ευθύνες του ιταλικού ομίλου. Στη Γαλλία, έχει επίσης ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα , μετά από καταγγελία για «διακεκριμένη εξαπάτηση» και «έκθεση άλλων σε κίνδυνο» που κατέθεσαν αρκετές οικογένειες θυμάτων στη Foodwatch.
Εν αναμονή μιας πιθανής δίκης, η Ferrero έχει ήδη διαπραγματευτεί με τους γονείς των μολυσμένων γαλλικών παιδιών. Για να αποφύγουν μια μακρά και αβέβαιη δικαστική διαδικασία, ορισμένοι αποδέχθηκαν οικονομική αποζημίωση, με αντάλλαγμα μια ρήτρα εμπιστευτικότητας και παραίτηση από κάθε δικαστική ενέργεια.
Η Foodwatch με τη σειρά της απευθύνει τέσσερις ερωτήσεις για την υπόθεση που περιμένουν ακόμα απάντηση:
- Γιατί οι αρχές άργησαν τόσο πολύ να ανακαλέσουν τα προϊόντα;
- Από πότε γνώριζε η Ferrero και γιατί δεν ενημέρωσε τις αρχές και τους καταναλωτές;
- Πόσα μολυσμένα προϊόντα πωλήθηκαν;
- Ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων σε σχεδόν 120 χώρες;