Σε φυλάκιση 5 ετών, 6 μηνών και 20 ημερών καταδικάστηκε ο διάσημος σεφ Σόμερ Σιβρίογλου για ένα τραγικό περιστατικό στην Κωνσταντινούπολη που στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου και τον σοβαρό τραυματισμό ενός άλλου.
H απόφαση του δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη
Η υπόθεση χρονολογείται από τις 21 Μαΐου 2022, όταν ένας τοίχος αντιστήριξης μπροστά από το εστιατόριο του στην οδό Nispetiye στην περιοχή Etiler της Κωνσταντινούπολης κατέρρευσε. Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ahmad Muhammed Salem Lubbad και τον τραυματισμό του Baha Eddin Ali Hafez Shanableh. Ο Σιβρίογλου και δύο άλλοι – ο Καζίμ Εβίργκεν και ο Καντρί Μπερκ Τζεμάλ – καταδικάστηκαν για πρόκληση θανάτου και τραυματισμού από αμέλεια.
- Δείτε επίσης: Αυτός είναι ο πραγματικά εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να καθαρίζετε τη φριτέζα αέρος
- Δείτε επίσης: Ανάκληση συμπληρώματος διατροφής με πέτρες και θραύσματα μετάλλου
Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι δεν πραγματοποίησαν τις απαραίτητες εργασίες αδειοδότησης, συντήρησης ή ενίσχυσης παρά τον προφανή κίνδυνο κατάρρευσης. Η αρχική ποινή των έξι ετών και οκτώ μηνών μειώθηκε σε πέντε χρόνια, έξι μήνες και 20 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της καταδίκης στους κατηγορούμενους.
- Δείτε επίσης: Σαλμονέλα σε σουβλάκι με γύρο – To υλικό που οδήγησε σε ανάκληση
- Δείτε ακόμη: Σούπερ μάρκετ – κολοσσός ανακαλεί δημοφιλή σαλάτα – Έληγε στις 11 Δεκεμβρίου και είχαν κολλήσει ετικέτα με ημερομηνία λήξης στις 29!
Λεπτομέρειες από την έρευνα
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι ενήργησαν κατά παράβαση του καθήκοντος περίθαλψης, με αποτέλεσμα την τραγική απώλεια ζωής. Οι εισαγγελείς αρχικά ζήτησαν ποινές που κυμαίνονταν από δύο χρόνια και οκτώ μήνες έως 22 χρόνια και έξι μήνες για πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Σιβρίογλου. Τέσσερις άλλοι κατηγορούμενοι – οι Sakine Ocal, Gulay Kula, Sevinc Kula και Mehmet Levent Kula – αθωώθηκαν.
Ποιος είναι ο σεφ Σόμερ Σιβρίογλου;
Γεννημένος το 1971 στην περιοχή Kadikoy της Κωνσταντινούπολης, ο Somer Sivrioglu μετακόμισε στην Αυστραλία το 1995 σε ηλικία 25 ετών για να συνεχίσει το μεταπτυχιακό του μετά την αποφοίτησή του από το πρόγραμμα Tourism and Hospitality Management του Πανεπιστημίου Bilkent.
- Δείτε επίσης: Αγορές από σουπερμάρκετ: Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε τα δικαιώματά σας;
- Δείτε επίσης: Τι θερμοκρασία πρέπει να έχει ο καταψύκτης μου για να διατηρήσω τα τρόφιμα με ασφάλεια και να έχω οικονομία στο ρεύμα;
Ο Σιβρίογλου έκανε όνομα διεθνώς ανοίγοντας το Efendy, ένα τουρκικό εστιατόριο στο Σίδνεϊ που προβάλλει αυθεντικές τουρκικές γεύσεις. Το εστιατόριο έγινε γρήγορα ένας διάσημος γαστρονομικός προορισμός. Με τα χρόνια, ο Sivrioglu έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων για το καλύτερο εστιατόριο και τα καλύτερα πιάτα με κρέας.
Ο Sivrioglu είναι ο συν-συγγραφέας του βιβλίου μαγειρικής Anatolia: Adventures in Turkish Cooking, το οποίο εξερευνά την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Τουρκίας. Παρουσίασε επίσης το ραδιοφωνικό πρόγραμμα Lezzet Yolculugu και εργάστηκε ως αρθρογράφος. Τα τελευταία χρόνια ο Σιβρίογλου, είναι οικοδεσπότης του MasterChef Türkiye.
- Δείτε ακόμη: Μούχλα σε δημοφιλές επιδόρπιο γιαουρτιού – Άμεση ανάκληση
- Δείτε ακόμη: Γιατί δεν πρέπει να βράζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών