Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

65χρονη νοσηλεύεται με Σκορβούτο – Τελικά δεν είναι μόνο μια ασθένεια των ναυτικών του 18ου αιώνα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων65χρονη νοσηλεύεται με Σκορβούτο - Τελικά δεν είναι μόνο μια ασθένεια των ναυτικών του 18ου αιώνα
spot_img

Η 65ρονη τρεφόταν σε μεγάλο βαθμό με κονσέρβες σούπας και ψάρια, και δεν έτρωγε φρέσκα προϊόντα.

 Το σκορβούτο ή ανεπάρκεια βιταμίνης C δεν είναι απλώς μια ασθένεια των ναυτικών του 18ου αιώνα, όπως δείχνει μια μελέτη περίπτωσης μιας 65χρονης γυναίκας με κινητικά προβλήματα και κοινωνική απομόνωση. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο CMAJ ( Canadian Medical Association Journal ) https://www.cmaj.ca/lookup/doi/10.1503/cmaj.240769 , οι κλινικοί γιατροί περιγράφουν πώς πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το σκορβούτο σε ασθενείς με μη φυσιολογική αιμορραγία και μη ειδικά συμπτώματα.

- Advertisement -

Ο ασθενής επισκέφτηκε το τμήμα επειγόντων περιστατικών σε ένα νοσοκομείο στο κέντρο του Τορόντο για πόνο και αδυναμία στα πόδια, δερματικές βλάβες και αποχρωματισμό. Είχε επίσης πολλές χρόνιες παθήσεις. Η ικανότητά της να πηγαίνει για ψώνια, να μαγειρεύει και να εκτελεί άλλες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής ήταν περιορισμένη λόγω προβλημάτων κινητικότητας και είχε ελάχιστη εξωτερική υποστήριξη. Ζούσε σε μεγάλο βαθμό με κονσέρβες σούπας και ψάρια, λευκό ψωμί και επεξεργασμένο τυρί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν έπαιρνε συμπληρώματα ή βιταμίνες και δεν έτρωγε καθόλου φρέσκα προϊόντα. 

«Αυτή η περίπτωση παρουσιάζει ένα περίπλοκο παράδειγμα επισιτιστικής ανασφάλειας που εκδηλώνεται ως ασυνήθιστη διάγνωση», είπε η Δρ Σάρα Ένγκελχαρτ, γενική παθολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai και στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Τορόντο, Οντάριο. «Μια ενοποιητική διάγνωση αποκαλύφθηκε μόνο μετά από μια λεπτομερή αξιολόγηση του κοινωνικού και διατροφικού ιστορικού της».

Η ανεπάρκεια βιταμίνης C είναι πιο συχνή από ό,τι αναμενόταν τον 21ο αιώνα, με επιπολασμό 5,9% στις Ηνωμένες Πολιτείες και ποσοστά πιθανώς έως και 25% σε ορισμένες ομάδες με χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς τα συμπτώματα είναι συχνά μη ειδικά, όπως κόπωση, αδυναμία και δύσπνοια, η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη.

Ο ασθενής κάπνιζε επίσης, γεγονός που συμβάλλει στην ανεπάρκεια βιταμίνης C. Μόλις ξεκίνησε τη θεραπεία με βιταμίνη C, τα συμπτώματά της βελτιώθηκαν και μια εξέταση αίματος για ανεπάρκεια βιταμίνης C επιβεβαίωσε τελικά τη διάγνωση.

Οι ερευνητές συνιστούν στους κλινικούς γιατρούς, να είναι σε εγρήγορση για την ανεπάρκεια βιταμίνης C όταν αξιολογούν ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και απομονωμένων ηλικιωμένων, με περιοριστικά διατροφικά πρότυπα (π.χ. διαταραχή του φάσματος του αυτισμού ή δίαιτα τσαγιού και τοστ), που καπνίζουν τσιγάρο, που έχουν διαταραχή χρήσης ουσιών ή που έχουν σύνδρομο δυσαπορρόφησης. Οι συγγραφείς προτρέπουν την επαγρύπνηση στην αξιολόγηση της επισιτιστικής ανασφάλειας, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου και επηρεάζει περίπου 1 στα 5 νοικοκυριά του Καναδά.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα