Υπάρχει απλός τρόπος να ξεχωρίσει κάποιος ένα ποιοτικό Ιταλικό κρασί.
Από την εισαγωγή του πρώτου ιταλικού συστήματος ταξινόμησης οίνων στις αρχές της δεκαετίας του 1960, το σύστημα αυτό έχει υποστεί αρκετές σημαντικές αναβαθμίσεις και βελτιώσεις. Η σύγχρονη ιεραρχία έχει τρεις βαθμίδες και οι ονομασίες είναι σύμφωνες με την ορολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
DOP – Denominazione d’Origine Protetta / Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης
IGP – Indicazione Geografica Protetta / Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη
VdT – Vino da Tavola / Επιτραπέζιος οίνος
Αυτό το σύστημα τριών επιπέδων είχε ως στόχο να παρέχει στους καταναλωτές έναν οδηγό για την ποιότητα, επιβάλλοντας αυστηρότερους ελέγχους όσο πιο ψηλά στην πυραμίδα ανεβαίνει κανείς, ωστόσο δεν είναι μια ακριβής επιστήμη, καθώς είναι δυνατόν να βρεθούν φτωχά παραδείγματα ακόμη και στα πιο διάσημα DOP, και μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Ιταλίας που φέρουν ετικέτες με το πολύ ευρύτερο φάσμα IGP ή ακόμη και VdT.
Το τελευταίο είναι συχνά το αποτέλεσμα ενός οινοποιού που επιθυμεί να ακολουθήσει διαφορετικές τεχνικές ή συγκεκριμένες ποικιλίες αμπέλου που δεν γίνονται δεκτές από τους αυστηρούς κανονισμούς των DOP.
O επικοινωνιολόγος και σύμβουλος κρασιού Luke Flunder μοιράστηκε στο TikTok ότι υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να «κατανοήσετε το ιταλικό κρασί σε λιγότερο από 40 δευτερόλεπτα», καλύτερα να πιστέψετε ότι συντονίστηκα.
Ο Flunder είπε ότι «αν βλέπετε IGP στην ετικέτα, προέρχεται από μια μεγάλη περιοχή και είναι πιο πιθανό να είναι μεσαίας ποιότητας. Αν έχει DOP στην ετικέτα, προέρχεται από μια μικρότερη περιοχή με περισσότερους κανονισμούς και τείνει να είναι μεσαίας έως υψηλής ποιότητας. Τέλος, το VdT σημαίνει «επιτραπέζιο κρασί», το οποίο είναι το χαμηλότερο επίπεδο ταξινόμησης οίνων στην Ιταλία, συνήθως σχεδιασμένο για χύμα κρασιά μεγάλου όγκου, με ελάχιστους περιορισμούς, οπότε εύλογα είναι χαμηλότερης ποιότητας.
Α πάλι δεν βλέπετε καθόλου γράμματα στην ετικέτα του ιταλικού κρασιού σας, ο Flunder εξήγησε ότι «τα σταφύλια μπορούν να προέρχονται από οπουδήποτε στη χώρα».
Στη λεζάντα του TikTok, o Flunder αποκάλυψε ότι το σύστημα των τριών γραμμάτων δεν είναι 100% απόλυτο.
«Πρόκειται για έναν πρόχειρο οδηγό, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις στους κανόνες», είπε, μοιραζόμενος ότι «ορισμένα κρασιά, όπως τα Super Tuscans, κατατάσσονται ως IGT, αλλά είναι από τα πιο περιζήτητα στον κόσμο».