Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Τρωτά σημεία για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών στην κυκλική οικονομία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Τρωτά σημεία για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών στην κυκλική οικονομία
spot_img

Η κυκλική οικονομία (circular economy – CE) είναι μια προσέγγιση που αποσυνδέει την οικονομική δραστηριότητα από την κατανάλωση πεπερασμένων πόρων, ελαχιστοποιεί τα απόβλητα και, αντ’ αυτού, προωθεί ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στον επιμερισμό, τη χρηματοδοτική μίσθωση, την επαναχρησιμοποίηση, την επισκευή, την ανακαίνιση και την ανακύκλωση, σε έναν (σχεδόν) κλειστό βρόχο.

Η εκτενής βιβλιογραφική ανασκόπηση που πραγματοποίησε η EFSA, εντόπισε και κατηγοριοποίησε τις πρακτικές της CE σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών στην Ευρώπη, ώστε να παρέχει μια επισκόπηση των τρεχουσών και προβλεπόμενων πρακτικών.

Εντοπίστηκαν τέσσερις ευρείες μακροοικονομικές περιοχές εντός των οποίων προβλέπονται ή χρησιμοποιούνται επί του παρόντος πρακτικές CE στην Ευρώπη:

  1. H πρωτογενής παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών
  2. η μείωση των βιομηχανικών/κατασκευαστικών/μεταποιητικών αποβλήτων
  3. η μείωση της σπατάλης τροφίμων και ζωοτροφών στη χονδρική πώληση, τη λιανική πώληση τροφίμων, την τροφοδοσία και τα νοικοκυριά και
  4. η μείωση των αποβλήτων συσκευασίας τροφίμων και ζωοτροφών.

    Σε κάθε μακροπεριφέρεια, υπήρχαν ποικίλες πρακτικές ενδιαφέροντος όσον αφορά τον αναδυόμενο κίνδυνο για τη φυτική, ζωική, ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον.

Μετά από διαβούλευση με την EFSA και τους ευρύτερους ενδιαφερόμενους φορείς, πραγματοποιήθηκε εστιασμένη βιβλιογραφική έρευνα για τον εντοπισμό των αναδυόμενων κινδύνων για τη φυτική, ζωική, ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από «νέα τρόφιμα και ζωοτροφές στο πλαίσιο της CE.

Η βιβλιογραφία έδειξε μια προκατάληψη προς την έρευνα που ασχολείται με την καταλληλότητα των νέων ζωοτροφών όσον αφορά τις παραμέτρους παραγωγικότητας των ζώων και όχι τους αναδυόμενους κινδύνους νέων τροφίμων/ ζωοτροφών για την υγεία των ζώων, του ανθρώπου, των φυτών και του περιβάλλοντος. Οι μελέτες που διερεύνησαν τον κίνδυνο επικεντρώθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου στους βιολογικούς και χημικούς κινδύνους, τους κινδύνους για την υγεία και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εντόμων ως τροφίμων ή ζωοτροφών και στα υποστρώματα στα οποία εκτρέφονται. Οι αναδυόμενοι κίνδυνοι χαρακτηρίζονται και γίνονται συστάσεις για μελλοντική έρευνα.

Η EFSA συνιστά μελλοντική πρωτογενή έρευνα για τα νέα τρόφιμα και ζωοτροφές στην CE να επικεντρώνεται σε τομείς άλλους από την εκτροφή εντόμων και να διεξάγονται περαιτέρω έρευνες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την εισαγωγή ζώων/αγαθών στην ΕΕ που ενδέχεται να έχουν υποβληθεί σε διαφορετικούς περιορισμούς ή /και νομοθεσία.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ανασκόπηση της EFSA, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο