Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
23.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καλλιέργειες σιτάρι και κριθάρι: Ενημέρωση για μυκητολογικές ασθένειες στη Δράμα

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΚαλλιέργειες σιτάρι και κριθάρι: Ενημέρωση για μυκητολογικές ασθένειες στη Δράμα
spot_img

Συμπτώματα προσβολής από ελμινθοσπόριο στο κριθάρι και από σεπτορίωση στο σιτάρι.

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας των χειμερινών σιτηρών. Σε γενικές γραμμές η εικόνα των καλλιεργειών είναι καλή. Είναι σε εξέλιξη το αδέλφωμα των φυτών. Ωστόσο έχουν διαπιστωθεί κατά τόπους και σποραδικά προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες σε κριθάρι και σιτάρι.

- Advertisement -

Κριθάρι

 Έχουν καταγραφεί συμπτώματα προσβολής από ελμινθοσπόριο. Τα αρχικά συμπτώματα εμφανίζονται ως μικρές γραμμοειδείς νεκρωτικές κηλίδες που στη συνέχεια επεκτείνονται. Οι περιφερειακοί τους ιστοί γίνονται χλωρωτικοί. Το παθογόνο αίτιο [Drechslera teres (συν.: Helminthosporium teres), Pyrenophora teres (Ασκομύκητας, τέλεια μορφή)] διατηρείται στα καλλιεργητικά υπολείμματα και είναι επίσης σπορομεταδιδόμενο. Οι μολύνσεις ευνοούνται από την επικράτηση υγρών συνθηκών για 10-30 ώρες και θερμοκρασίες > 15°C, αν και μπορούν να συμβούν και από τους 8°C. Η εξέλιξη της ασθένειας ευνοείται από υψηλά επίπεδα αζώτου στην καλλιέργεια.

Σιτάρι

 Έχουν καταγραφεί συμπτώματα προσβολής από σεπτορίωση. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται ως κηλίδες ανοιχτού καφέ χρωματισμού, στο κέντρο των οποίων διακρίνονται μικρές μαύρες δομές μεγέθους κεφαλής καρφίτσας, οι οποίες είναι οι καρποφορίες τού παθογόνου. Το παθογόνο αίτιο [Parastagonospora nodorum (συν.: Septoria nodorum)] διατηρείται στα καλλιεργητικά υπολείμματα και είναι επίσης σπορομεταδιδόμενο. Οι μολύνσεις ευνοούνται από τις βροχοπτώσεις, την υψηλή σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα (75- 95%). Η άριστη θερμοκρασία για την έναρξη μολύνσεων είναι μεταξύ 15 με 20ºC. Η ασθένεια προλαμβάνεται με ενσωμάτωση των καλλιεργητικών υπολειμμάτων και απολύμανση τού σπόρου. Εφόσον απαιτείται είναι δυνατή η αντιμετώπισή της με εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων με ψεκασμό φυλλώματος. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται η παρακολούθηση των καλλιεργειών. Η γενική εικόνα είναι καλή και δεν απαιτούνται επεμβάσεις στην τρέχουσα χρονική περίοδο.

Οποιαδήποτε διερεύνηση για την αναγκαιότητα επέμβασης με μυκητοκτόνα σκευάσματα θα πρέπει να λάβει υπόψιν της το γεγονός ότι η φυτοπροστασία των χειμερινών σιτηρών, στόχο έχει την προστασία των τελευταίων φύλλων της καλλιέργειας που υποστηρίζουν το γέμισμα τού καρπού (μετά το καλάμωμα). Σε ακραίες περιπτώσεις προσβολών και πολύ ευνοϊκών περιβαλλοντικών συνθηκών θα πρέπει να εξετάζεται η χρήση μυκητοκτόνων κατά το αδέλφωμα, πάντα με την υποστήριξη γεωπόνου.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα