«Γεωργική και Κτηνοτροφική Ανάπτυξη Θεσσαλίας – Προβλήματα- Προοπτικές».
Με την έναρξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της διημερίδας με θέμα «Γεωργική και Κτηνοτροφική Ανάπτυξη Θεσσαλίας – Προβλήματα – Προοπτικές» η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας ξεκίνησε χθες η συζητήση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τον Daniel, με έμφαση στην προστασία της παραγωγής και της περιοχής από την ξηρασία και τις πλημμύρες.
Ανοίγοντας τις εργασίες της διημερίδας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, επεσήμανε πως «πρακτικά τώρα ξεκινά η διαβούλευση για το μέλλον της Θεσσαλίας, η οποία πρέπει να γίνει με σοβαρότητα», τονίζοντας ότι η Περιφέρεια θα πραγματοποιήσει άλλες τέσσερις εκδηλώσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, μέχρι τις 2 Μαΐου.
Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε στη διαβούλευση που ξεκίνησε η κυβέρνηση στη βάση του σχεδίου της ολλανδικής εταιρείας HVA σημειώνοντας πως «έχει ένα ενδιαφέρον, αλλά αναρτήθηκε στη σελίδα της κυβέρνησης στα “αγγλικά” χωρίς να δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής να το μελετήσουν, αλλά και στους ίδιους τους συντάκτες του να αξιολογήσουν τα σχόλια όσων συμμετέχουν στη διαβούλευση».
Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε επίσης στη μελέτη που έκανε ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με «Νέοι Δρόμοι στην Καινοτομία στην Π.Ε. Καρδίτσας» την οποία ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε εξαιρετική και η οποία περιλαμβάνει προτάσεις για την βελτίωση της καλλιέργειας του βάμβακος, ώστε να αυξηθεί η υπεραξία του προϊόντος, αλλά και των «μικρών καρπών» των σιτηρών και πολλών ακόμα προϊόντων που μπορούν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, καθηγητής Δημήτρης Λεωνίδας και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας Δημήτρης Τσέτσιλας.
Στις ομιλίες τους, καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων ερευνητές Ινστιτούτων, εκπρόσωποι ο παραγωγικών φορέων και στελέχη της αγοράς, ανέπτυξαν τα κυρίαρχα θέματα, όπως το μέλλον του βαμβακιού σε συνδυασμό με την επαπειλουμένη ξηρασία λόγο κλιματικής αλλαγής, τις προοπτικές όλων των άλλων καλλιεργειών με αναφορά στα επενδυτικά προγράμματα και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την καλλιεργητική διαδικασία, της μεταποίησης και το ζήτημα της ενέργειας, ενώ ακολούθησε συζήτηση.
ΑΠΕ