Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελισσοκομία: Οδηγίες προστασίας των μελισσών από τους χημικούς ψεκασμούς

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΜελισσοκομία: Οδηγίες προστασίας των μελισσών από τους χημικούς ψεκασμούς
spot_img

Προστασία των μελισσών από τους διενεργούμενους χημικούς ψεκασμούς

Το Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, εφιστά την προσοχή των καλλιεργητών για την προστασία των μελισσών από τους διενεργούμενους χημικούς ψεκασμούς.

- Advertisement -
  1. Οι καλλιεργητές πρέπει να ενημερώνουν έγκαιρα τους μελισσοκόμους να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη από τις ανθισμένες καλλιέργειες σε περίπτωση ανάγκης εφαρμογής ψεκασμών.
  2. Υποχρέωση των καλλιεργητών είναι να εφαρμόζουν τις γενικές αρχές ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να  αξιοποιούν  τις συνιστώμενες καλλιεργητικές, βιολογικές, φυσικές και άλλες μη‐χημικές μεθόδους και μέσα φυτοπροστασίας καθώς και την περιορισμένη χρήση χημικών παρασιτοκτόνων στο ελάχιστο έτσι ώστε να μην έχουμε καταστροφή ωφέλιμων εντόμων και ακάρεων.
  3. Τα νεονικοτινοειδή και άλλα χημικά φυτοφάρμακα είναι τοξικά για τις μέλισσες. Απαγορεύεται η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα για τις μέλισσες, όταν οι καλλιέργειες ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός εάν αναφέρεται αλλιώς στις οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου Να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες (165457/6557/29-07-1981 Υπουργική Απόφαση και την 5919/62354/13-05-2014 εγκύκλιο του ΥπΑΑΤ για «Βέλτιστες Εργασιακές Πρακτικές Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»).
  4. Οι ψεκασμοί πρέπει να διενεργούνται αργά το απόγευμα (από τη δύση του ηλίου και μετά), όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό. Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει νωρίς το πρωί (πριν τις 08:00) ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές συνθήκες.
  5. Για τη μείωση μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους πρέπει τα χρησιμοποιούμενα ακροφύσια του ψεκαστικού μηχανήματος (μπεκ) να είναι ειδικού τύπου που μειώνουν το ψεκαστικό νέφος (drift reduction nozzles) και να είναι επαρκώς συντηρημένα και ρυθμισμένα.
  6. Οι μελισσοκόμοι οφείλουν να αναρτούν σε εμφανές σημείο τον κωδικό της
    εκμετάλλευσής τους και τα στοιχεία επικοινωνίας τους (τηλέφωνο, email), για
    τη διευκόλυνση ενδεχόμενης ειδοποίησής τους από τους καλλιεργητές. Επιπλέον συστήνεται η τοποθέτηση ποτίστρων στο μελισσοκομείο τους ώστε να αποφεύγεται η συλλογή νερού από μολυσμένα σημεία.
  7. Η μη ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων έχει σαν αποτέλεσμα τη δηλητηρίαση των μελισσών και τη μείωση του πληθυσμού τους. Οι μέλισσες βοηθούν στην επικονίαση και στην καρπόδεση των καλλιεργειών, και γι’αυτό ο μειωμένος πληθυσμός τους έχει σαν αποτέλεσμα και τη μείωση της αγροτικής παραγωγής.

Καλλιεργητές και μελισσοκόμοι πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους και αμφότεροι να σέβονται τη φύση και το περιβάλλον !!!

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα