Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
23.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς τα φυτοφάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τις αποικίες μελισσών – Μελέτη προσομοίωσης

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΠώς τα φυτοφάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τις αποικίες μελισσών - Μελέτη προσομοίωσης
spot_img

Ερευνητές συνδέουν την έκθεση σε νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα σε μεμονωμένες μέλισσες με την υγεία ολόκληρης της αποικίας

Οι μέλισσες είναι απαραίτητοι επικονιαστές για τη γεωργία και τα φυσικά οικοσυστήματα. Στρεσογόνοι παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, η απώλεια οικοτόπων και η έκθεση σε φυτοφάρμακα απειλούν την ικανότητά τους να αναζητούν τροφή για γύρη, μια κρίσιμη πηγή για την επιβίωση των αποικιών. Γερμανοί ερευνητές σε μελέτη στο Environmental Science & Technology της ACS αποδεικνύουν της σύνδεση της έκθεσης σε νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα σε μεμονωμένες μέλισσες με την υγεία ολόκληρης της αποικίας.

- Advertisement -

Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως στη γεωργία. Τα φυτά απορροφούν και διανέμουν τα νεονικοτινοειδή σε όλους τους ιστούς τους, καθιστώντας τη γύρη του φυτού δυνητικά επιβλαβή για τις μέλισσες. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες πεδίου, οι εκτεθειμένες σε νεονικοτινοειδή μέλισσες κάνουν λιγότερα ταξίδια για τη συλλογή γύρης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ των αλλαγών στη συμπεριφορά μεμονωμένων μελισσών για εύρεση τροφής και της συνολικής υγείας των αποικιών δεν έχει διερευνηθεί ευρέως. Τώρα, μια διεπιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Μινγκ Γουάνγκ ελπίζει να το αλλάξει αυτό συνδυάζοντας δεδομένα επιτόπιας μελέτης με μοντελοποίηση υπολογιστή και παρακολούθηση που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη. 

Οι ερευνητές επανέλαβαν τα πειράματά τους στο πεδίο αναζήτησης τροφής γύρης το 2019, όπου εξέθεσαν τις μέλισσες σε υποθανατηφόρες δόσεις νεονικοτινοειδών και στη συνέχεια παρακολούθησαν τις δραστηριότητες των εντόμων με τεχνολογία κάμερας βασισμένη σε τεχνητή νοημοσύνη και παραδοσιακές μεθόδους οικοτοξικολογίας. Σε αυτό το πείραμα, ανέλυσαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν πρόσφατα χρησιμοποιώντας μια προσομοίωση υπολογιστή που ονομάζεται BEEHAVE, η οποία σχεδιάστηκε για να διερευνήσει τις επιπτώσεις του στρες στη δυναμική της αποικίας μελισσών. 

Χρησιμοποιώντας τη νέα τους προσέγγιση, τα μέλη της ομάδας διαπίστωσαν ότι ακόμη και η χαμηλή έκθεση σε νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα οδήγησε σε λιγότερο αποτελεσματική αναζήτηση τροφής γύρης σε επίπεδο ατόμων και αποικιών, κάτι που επιβεβαιώνει τις προηγούμενες μελέτες τους. «Εκπλαγήκαμε που μπορούσαμε να επαναλάβουμε τα ευρήματα του πρώτου μας πειράματος πεδίου το 2019», λέει ο Silvio Knaebe, ένας από τους ερευνητές. «Η συμπεριφορά της αποικίας μελισσών ποικίλλει τόσο πολύ που είναι δύσκολο να εντοπιστούν στατιστικά σημαντικές επιπτώσεις». 

Δεδομένων αυτών των αρχικών αποτελεσμάτων, οι ερευνητές λένε ότι το νέο τους μοντέλο, με βασική παράμετρο τη συμπεριφορά εύρεσης τροφής γύρης, θα μπορούσε να είναι ένας μοναδικός υποψήφιος για αξιολόγηση κινδύνου φυτοφαρμάκων στο πεδίο τόσο σε μεμονωμένα επίπεδα μέλισσας όσο και σε αποικίες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα