Μέτρα προστασίας από καταναλωτές και παραγωγούς.
Πρόσφατα η Βρετανία χτυπήθηκε από μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις από σάντουιτς που περιείχαν μολυσμένο με E. coli μαρούλι. Tα σάντουιτς πωλήθηκαν από όλες τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ της χώρας και ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 275 τροφικές δηλητηριάσεις ένα νεκρός και εξετάζεται και ο θάνατος ενός δεύτερου που είχε καταναλώσει τα σάντουιτς.
Το μαρούλι είναι ένα κοινό μέσο μόλυνσης E.coli και σύμφωνα με τον Jim Monaghan, καθηγητή επιστήμης των καλλιεργειών στο Πανεπιστήμιο Harper Adams στο Shropshire, υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι με τους οποίους τα φύλλα μαρουλιού θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί με E.coli. Επομένως, αν και οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από E.coli πλένοντας τακτικά τα χέρια τους, ειδικά πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωση τροφής, το μαρούλι απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό από τους παραγωγούς.
Προηγούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign, που αξιολόγησε τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μόλυνση E. coli σε πέντε διαφορετικά φυλλώδη λαχανικά, μαρούλι romaine, μαρούλι με πράσινα φύλλα, σπανάκι, λάχανο και λαχανίδες, έδειξε πως η χαμηλή θερμοκρασία που υπάρχει στο ψυγείο (4 ° C), μειώνει απότομα τον πληθυσμό του βακτηρίου.
Πως φτάνει όμως αρχικά το βακτήριο να υπάρχει στα φυλλώδη λαχανικά, αφού κατά βάση το E.coli «θέλει ουσιαστικά να βρίσκεται μέσα στα έντερα των θερμόαιμων ζώων»; Όπως λέει ο Monaghan στο Standard, σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεση μόλυνση, η κοπριά και το E.coli που υπάρχει σε αυτήν, μπορεί να προσκολληθεί στα φύλλα μαρουλιού. Σε περιπτώσεις που υπάρχει έμμεση μόλυνση, τα βακτήρια μπορεί να εισέλθουν στο έδαφος ή στο νερό και στη συνέχεια να βρουν το δρόμο τους προς το μαρούλι. Προκειμένου να αποφευχθούν περισσότερα κρούσματα, οι αγρότες υποχρεούνται να περιμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο πριν φυτέψουν μαρούλια σε χωράφι που έχουν βάλει κοπριά. Για να ελέγξουν την παρουσία E.coli πρέπει να δοκιμάσουν και το νερό άρδευσης που χρησιμοποιούν.
Η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί με μολυσμένο φαγητό, νερό ή επαφή με άλλα άρρωστα άτομα ή ζώα. Ανάλογα με τη θέση της λοίμωξης, μπορεί να εμφανιστούν διαφορετικά συμπτώματα E.coli. Μερικά από τα κύρια σημάδια μόλυνσης της κυκλοφορίας του αίματος (βακτηριαιμία) που προκαλείται από E.coli περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη και ρίγος, ενώ άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν μη ούρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και αυξημένη σύγχυση.