Δεν είναι όλες οι φάρμες βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων χαρακτηριστικό παράδειγμα καλής διαβίωσης των ζώων
Όποιος αγοράζει βιολογικά προϊόντα περιμένει υψηλότερη ποιότητα και καλύτερη διαβίωση των ζώων. Αλλά και τα βιολογικά πρότυπα έχουν τα κενά τους.
Το oekotest.de έβαλε στο μικροσκόπιο 20 βιολογικά φυσικά γιαούρτια και μόνο τρία πήραν καλή βαθμολογία. Διαπίστωσε μάλιστα μεγάλες διαφορές στην κτηνοτροφία με ορισμένες βιολογικές φάρμες να εφαρμόζουν ακόμη και το αμφιλεγόμενο σύστημα πρόσδεσης.
- Δείτε επίσης: Οι “σαβούρες” των Χριστουγέννων – Τρώμε γλυκά και σοκολάτες προηγούμενων ετών
- Δείτε επίσης: Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψωμί καθημερινά
Οι βιολογικές αγελάδες έχουν πραγματικά καλύτερη ζωή;
Το ερώτημα ακολουθεί την πεποίθηση ότι όταν πληρώνουμε σημαντικά υψηλότερες τιμές για βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουμε και την ρομαντική ιδέα ότι τα ζώα βόσκουν χαρούμενα σε καταπράσινα λιβάδια.
Σύμφωνα με τα οικολογικά πρότυπα, οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής γενικά ζουν καλύτερα από τις συμβατικά διατηρούμενες αντίστοιχές τους. Αυτό διασφαλίζεται από τις απαιτήσεις του Κανονισμού για τα βιολογικά προϊόντα της ΕΕ και των οργανικών οργανώσεων όπως οι Biokreis, Bioland, Demeter και Naturland. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι φάρμες βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καλής διαβίωσης των ζώων. Αυτό διαπίστωσε και το τεστ των 20 βιολογικών φυσικών γιαουρτιών, όπου τα περισσότερα βιολογικά αγροκτήματα βρέθηκαν αντί για βοσκότοπο, να παρέχουν στα ζώα μόνο αυλή άσκησης.
- Δείτε ακόμη: Μέλι: «Τεράστια απάτη» στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού – Το νοθεύουν με φθηνό σιρόπι ζάχαρης
Παραθυράκια στη βιολογική γεωργία
Στον βιολογικό τομέα, η πρόσδεση δεν επιτρέπεται, αλλά υπάρχουν κενά . Μικρές φάρμες με λιγότερα από 50 ζώα που δεν έχουν αρκετό χώρο για να μετατρέψουν τον στάβλο τους σε έναν πιο φιλικό προς τα ζώα αχυρώνα, επιτρέπεται να διατηρούν τις αγελάδες τους στη λεγόμενη συνδυαστική στέγαση .
Για έντεκα μάρκες στη δοκιμή, αυτό επηρέασε τουλάχιστον ορισμένους από τους προμηθευτές γάλακτος. Τα ζώα μπορούν να είναι δεμένα από το λαιμό, υπό την προϋπόθεση ότι τους επιτρέπεται να τρέχουν στο βοσκότοπο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και στον ανοιχτό χώρο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα κατά τον υπόλοιπο χρόνο. Οι απαιτήσεις της Bioland και της Naturland αποκλείουν τουλάχιστον την κατασκευή νέων στάβλων με δεμένες κατοικίες.
Οι βιολογικές αγελάδες δεν επιτρέπεται πάντα να βόσκουν
Πολλά ζώα σε συμβατικούς στάβλους βλέπουν βοσκοτόπια μόνο στον ύπνο τους καθώς θεωρείται πιο κερδοφόρο να ταϊζονται με συμπυκνωμένες τροφές στο στάβλο. Σύμφωνα με απόφαση του Ανώτερου Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης, οι αγελάδες πρέπει να βόσκουν σε ένα βοσκότοπο για έξι ώρες τουλάχιστον 120 ημέρες το χρόνο, προκειμένου να τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τον όρο «γάλα βοσκής» – κάτι που επίσης αποτελεί ελάχιστη αποδεκτή περίοδο βόσκησης.
Σύμφωνα με τα κριτήρια των βιολογικών συλλόγων, η βόσκηση πρέπει να είναι δυνατή τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Αλλά ακόμη και εδώ, οι εξαιρέσεις μειώνουν τις απαιτήσεις καλής διαβίωσης των ζώων στους βιολογικούς στάβλους: Εάν ένα αγρόκτημα βρίσκεται στη μέση μιας πόλης χωρίς βοσκοτόπους στη διάθεση του αγρότη, αρκεί να επιτρέπεται η άσκηση στην αυλή.
- Δείτε επίσης: Ανατροπή στο δικαστικό σίριαλ με γνωστό εμφιαλωμένο νερό – Παραπλανεί ή όχι τους καταναλωτές;
Χωρίς μοσχάρια, δεν υπάρχει γάλα για φυσικό γιαούρτι
Μια αγελάδα παράγει γάλα μόνο αν γεννήσει ένα μοσχάρι μια φορά το χρόνο. Αλλά για να μπορέσουν να πουλήσουν το πολύτιμο γάλα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η μητέρα και το παιδί συνήθως χωρίζονται μετά από λίγες μέρες. Αυτή η προσέγγιση δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη κριτική.
Για 15 προϊόντα στη δοκιμή, τα γαλακτοκομεία επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον μερικά από τα μοσχάρια εκτράφηκαν σε αγελάδες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τους επετράπη να μείνουν με τη μητέρα τους.
Οι βιολογικές αγελάδες ζουν περισσότερο;
Μια αγελάδα γαλακτοπαραγωγής είναι κυρίως παραγωγός πρώτων υλών. Στη συμβατική κτηνοτροφία, επομένως περικόπτεται με συμπυκνωμένη τροφή για να παράγει υψηλή παραγωγή γάλακτος σε σύντομη διάρκεια ζωής. Ένας δείκτης της ποιότητας της ζωής τους προσανατολισμένης στην απόδοση είναι ο αριθμός γαλουχίας . Παρέχει πληροφορίες για το πόσο συχνά η αγελάδα έχει περάσει τον κύκλο μεταξύ της γέννησης ενός μοσχαριού, της παραγωγής γάλακτος και της εγκυμοσύνης ξανά πριν τη σφαγή της.
Οι βιολογικές αγελάδες συνήθως ζουν περισσότερο και καλύτερα και, κατά μέσο όρο, έχουν περισσότερους κύκλους γαλουχίας με χαμηλότερη παραγωγή γάλακτος από τις συμβατικά διατηρούμενες αντίστοιχές τους. Στη δοκιμή, ωστόσο, μόνο οι εταιρείες προμήθειας γάλακτος πέτυχαν αυτό που θεωρούμε ότι είναι υψηλός αριθμός γαλουχίας άνω των πέντε για ένα προϊόν. Όλα τα άλλα ήταν χαμηλότερα ή δεν παρείχαν καμία πληροφορία.
Δείτε επίσης: Γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Και νέα ανάκληση
Τα βιολογικά φυσικά γιαούρτια του τεστ περιέχουν επιβλαβείς ουσίες;
Το γάλα από αγελάδες που τρώνε φρέσκο χόρτο ή σανό περιέχει περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Εάν εκτιμάτε την υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, είναι προτιμότερο να επιλέξετε προϊόντα με πιστοποίηση γάλακτος σανού.