Η αγροτική ένωση European Coordination Via Campesina εκφράζει την αντίθεσή της στη νέα νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τροποποίηση του ισχύοντος ευρωπαϊκού κανονισμού ΓΤO, μέσω μιας νέας έκθεσης.
Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΓΔ SANTE, ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος την πρόθεσή της να δημοσιεύσει νομοθετική πρόταση εντός του 2023 για την τροποποίηση του ισχύοντος ευρωπαϊκού κανονισμού ΓΤO. Στόχος της πρότασης είναι ο αποκλεισμός ορισμένων νέων γονιδιωματικών τεχνικών, δηλαδή ορισμένων τεχνικών γενετικής τροποποίησης (κατευθυνόμενη μεταλλαξιογένεση και cisgenesis) από τις απαιτήσεις αξιολόγησης κινδύνου, επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας που ισχύουν επί του παρόντος για τους ΓΤΟ.
Μετά από την δημοσιοποίηση των προθέσεων για τροποποίηση του κανονισμού, πριν από περίπου 1,5 μήνα Ομάδα ΜΚΟ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της για την διαβούλευση επικρίνοντας τη διαδικασία και ότι είναι προκατειλημμένη, μονόπλευρη και ανεπαρκής, για σοβαρή αξιολόγηση του ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει τους ΓΤΟ.
Τώρα και η αγροτική ένωση European Coordination Via Campesina θέτει, εκφράζει την αντίθεσή της θέτοντας αρχικά το εξής ερώτημα: Μιας και όλοι οι ΓΤΟ καλύπτονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος μιας τέτοιας απορρύθμισης στο πεδίο εφαρμογής αυτών των διπλωμάτων στην ΕΕ, και συνεπώς στα συλλογικά δικαιώματα των αγροτών στους σπόρους;
Σε μια έκθεση, που διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αγροτική ένωση απαντά σε αυτά τα ερωτήματα. Η έκθεση, μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων, αποδεικνύει ότι η εξαφάνιση της απαίτησης ιχνηλασιμότητας θα οδηγούσε σε καταχρηστική επέκταση του πεδίου εφαρμογής των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, σε βάρος του γεωργικού τομέα χωρίς ΓΤΟ και των δικαιωμάτων των αγροτών και των κτηνοτρόφων στους σπόρους.
Διαβάστε την έκθεση εδώ.