Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απροστάτευτος ο Ευρωπαϊκός αλιευτικός κλάδος από τον αθέμιτο ανταγωνισμό τρίτων χωρών

ΑρχικήΝέαΑλιείαΑπροστάτευτος ο Ευρωπαϊκός αλιευτικός κλάδος από τον αθέμιτο ανταγωνισμό τρίτων χωρών
spot_img

Τι υποστηρίζουν οι ερευνητές μελέτης που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

   Την ανάγκη προστασίας του αλιευτικού τομέα της ΕΕ από αθέμιτο ανταγωνισμό τρίτων χωρών, καθώς και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας του, επεσήμανε νέα έκθεση που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν λίγες μέρες. Σύμφωνα με τη μελέτη, η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία, και το χαμηλό κόστος εργασίας σε τρίτες χώρες, -μεταξύ άλλων- δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό για τους ευρωπαίους παραγωγούς. Η ΕΕ εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τις εισαγωγές προϊόντων θαλασσινών και ο κλάδος της αλιείας υποφέρει από έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Ο Στυλιανός Μιτρωλίδης, εκπρόσωπος της ΓΔ MARE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει τον κλάδο και να εγγυηθεί ίσους όρους ανταγωνισμού εντός της ΕΕ και με τρίτες χώρες.

   Η μελέτη υποστηρίζει επίσης ότι τα εισαγόμενα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τον θεμιτό και ισορροπημένο ανταγωνισμό μεταξύ των παραγόντων της αγοράς. Ταυτόχρονα, στην ΕΕ είναι δύσκολη η έκδοση αδειών για εκμεταλλεύσεις υδατοκαλλιέργειας γεγονός που περιορίζει την παραγωγή θαλασσινών. Όλοι αυτοί οι λόγοι οδηγούν σε μια σχέση εξάρτησης της Ευρώπης με τα εισαγόμενα θαλασσινά.

   Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο “τραπέζι” είναι η επιβολή “όρων πρόσβασης” προϊόντων στην Ευρωπαϊκή αγορά, ενισχυμένη ιχνηλασιμότητα, αυστηροποίηση των ελέγχων, απαίτηση συμμόρφωσης όλων των εισαγόμενων προϊόντων με τους κανονισμούς της ΚΑΠ και να θεωρούνται τα αλιευτικά προϊόντα “ευαίσθητα” (όπως κάποια γεωργικά προϊόντα) στις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.     

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού τομέα απαιτεί επίσης υποστήριξη για την έρευνα και την καινοτομία, για να επιτευχθεί πιο ενεργειακά αποδοτική, πιο επιλεκτική και πιο βιώσιμη και παραγωγική υδατοκαλλιέργεια.

Πληροφορίες από euractiv.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο