Τι υποστηρίζουν οι ερευνητές μελέτης που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Την ανάγκη προστασίας του αλιευτικού τομέα της ΕΕ από αθέμιτο ανταγωνισμό τρίτων χωρών, καθώς και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας του, επεσήμανε νέα έκθεση που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν λίγες μέρες. Σύμφωνα με τη μελέτη, η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία, και το χαμηλό κόστος εργασίας σε τρίτες χώρες, -μεταξύ άλλων- δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό για τους ευρωπαίους παραγωγούς. Η ΕΕ εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τις εισαγωγές προϊόντων θαλασσινών και ο κλάδος της αλιείας υποφέρει από έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Ο Στυλιανός Μιτρωλίδης, εκπρόσωπος της ΓΔ MARE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει τον κλάδο και να εγγυηθεί ίσους όρους ανταγωνισμού εντός της ΕΕ και με τρίτες χώρες.
Η μελέτη υποστηρίζει επίσης ότι τα εισαγόμενα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τον θεμιτό και ισορροπημένο ανταγωνισμό μεταξύ των παραγόντων της αγοράς. Ταυτόχρονα, στην ΕΕ είναι δύσκολη η έκδοση αδειών για εκμεταλλεύσεις υδατοκαλλιέργειας γεγονός που περιορίζει την παραγωγή θαλασσινών. Όλοι αυτοί οι λόγοι οδηγούν σε μια σχέση εξάρτησης της Ευρώπης με τα εισαγόμενα θαλασσινά.
Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο “τραπέζι” είναι η επιβολή “όρων πρόσβασης” προϊόντων στην Ευρωπαϊκή αγορά, ενισχυμένη ιχνηλασιμότητα, αυστηροποίηση των ελέγχων, απαίτηση συμμόρφωσης όλων των εισαγόμενων προϊόντων με τους κανονισμούς της ΚΑΠ και να θεωρούνται τα αλιευτικά προϊόντα “ευαίσθητα” (όπως κάποια γεωργικά προϊόντα) στις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού τομέα απαιτεί επίσης υποστήριξη για την έρευνα και την καινοτομία, για να επιτευχθεί πιο ενεργειακά αποδοτική, πιο επιλεκτική και πιο βιώσιμη και παραγωγική υδατοκαλλιέργεια.
Πληροφορίες από euractiv.com