Ο FDA ζητά πληροφορίες για το γιαούρτι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.
Τα πρότυπα στη παραγωγή γιαουρτιού είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις με την πάροδο των ετών στον κλάδο, με μικρή ανταπόκριση από την Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μέχρι πρόσφατα.
Τα πρότυπα αποσκοπούν στην προστασία των θρεπτικών ιδιοτήτων και της ποιότητας ενός τροφίμου, ώστε να διασφαλίζεται στους καταναλωτές ότι το προϊόν δεν έχει υποστεί υποβάθμιση με τη χρήση διεργασιών ή συστατικών που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις ιδιότητες αυτές.
Πρόσφατα, ο FDA εξέδωσε αίτημα για πληροφορίες (RFI) σχετικά με τις διαδικασίες παρασκευής και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων τα οποία, για τους σκοπούς του RFI, αναφερόμαστε ως γιαούρτι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ελληνικό γιαούρτι ή όπως γνωρίζουμε στην Ελλάδα το στραγγιστό γιαούρτι (αναφέρονται επίσης συλλογικά ως «γιαούρτι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες» στο παρόν RFI).
Τα εν λόγω γαλακτοκομικά προϊόντα καλλιεργούνται τουλάχιστον με Lactobacillus delbrueckii, υποείδος bulgaricus, και Streptococcus thermophilus. Ο FDA προβαίνει σε αυτή τη δράση, εν μέρει, επειδή το υφιστάμενο πρότυπο ταυτότητας γιαουρτιού (SOI) ενδέχεται να μην ευθυγραμμίζεται με ορισμένες διαδικασίες παρασκευής και συστατικά που χρησιμοποιούνται για τη συγκέντρωση πρωτεϊνών για την παρασκευή γιαουρτιού υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.
Ο FDA ζητά πληροφορίες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να κατανοήσει τις τρέχουσες πρακτικές παρασκευής και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γιαουρτιού υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.
Ζητά επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση διαφόρων ονομασιών για το γιαούρτι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων πρακτικών των εταιρειών, εμπορικών συνεδρίων και μελετών για τους καταναλωτές.