Η ανάκληση αφορά τα δημοφιλή ποτά της εταιρείας όπως Coke, Fanta και Sprite
Ο παγκόσμιος γίγαντας ποτών Coca-Cola ανακάλεσε 26 εκατομμύρια μπουκάλια από την αυστριακή αγορά με ποτά όπως Coke, Fanta, Sprite και MezzoMix καθώς, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, ένα “τεχνικό σφάλμα” στην παραγωγή οδήγησε σε σπασμένο φίλτρο, το οποίο προκάλεσε μόλυνση μετάλλου.
Η ανάκληση με χθεσινή ημερομηνία (23 Οκτωβρίου 2024) αφορά περίπου 12 εκατομμύρια λίτρα προϊόντων Coca-Cola, όλων των ειδών, με τις ημερομηνία λήξης μεταξύ 4 Φεβρουαρίου και 12 Απριλίου 2025. Η Coca-Cola σημείωσε ότι όλα τα άλλα προϊόντα και επωνυμίες δεν επηρεάστηκαν από αυτήν την ανάκληση.
Όσοι έχουν αγοράσει ένα από τα μολυσμένα προϊόντα μπορούν να το επιστρέψουν στο κατάστημα από το οποίο το αγόρασαν για πλήρη επιστροφή χρημάτων. Η ειδοποίηση αφορά μόνο τα προϊόντα που παρασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Αυστρίας.
- Δείτε επίσης: Πώς να καταψύχετε κρέας και κοτόπουλο
Η Coca-Cola HBC Austria GmbH ανέφερε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ένας πολύ περιορισμένος αριθμός φιαλών PET 0,5 λίτρων μπορεί να περιέχει μικρά κομμάτια μετάλλου λόγω τεχνικού σφάλματος στην παραγωγή. Σας συμβουλεύουμε να μην καταναλώνετε το προϊόντα λόγω πιθανού κινδύνου για την υγεία. Γι αυτόν τον λόγο και τα ανακαλούμε ως προληπτικό μέτρο σε στενή συνεργασία με τις αυστριακές αρχές».
- Δείτε επίσης: Οι ελληνικές Αρχές κατέστρεψαν 200 τόνους ντομάτες από την Τουρκία – Πρόστιμο €32.000 σε πωλητή λαϊκής αγοράς για τα κάστανα
Κίνδυνοι από μεταλλικά κομμάτια σε τρόφιμα
Η μόλυνση των τροφίμων με μεταλλικά θραύσματα συνεπάγεται σοβαρό κίνδυνο για τον τελικό καταναλωτή. Σύμφωνα με μελέτες τα μεταλλικά κομμάτια μπορούν να εισέλθουν στην αλυσίδα επεξεργασίας λόγω της αποκόλλησης τεμαχίων του εξοπλισμού ή ως αποτέλεσμα ελαττωματικών πρακτικών σε διάφορα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, από τον παραγωγό του πρωτογενούς τομέα έως τον τελικό καταναλωτή.
Τα ξένα σώματα που καταπίνονται συνήθως δεν προκαλούν επιπλοκές και η συντριπτική τους πλειονότητα διέρχεται από το γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς χειρουργική βοήθεια. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα και μεταξύ 10 και 20% των περιπτώσεων μπορεί να χρειαστεί ενδοσκόπηση και το 1% από αυτές μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Έχουν μάλιστα αναφερθεί περιπτώσεις οξείας σκωληκοειδίτιδας που προκαλείται από μεταλλικά ξένα αντικείμενα.