ΑρχικήΝέαΑνάκλησηΑνακλήθηκε και στην Ελλάδα το ταχίνι με τη σαλμονέλα που διακινήθηκε σε...

Ανακλήθηκε και στην Ελλάδα το ταχίνι με τη σαλμονέλα που διακινήθηκε σε 12 χώρες – Η μάρκα και η φωτογραφία του προϊόντος

Σε 12 χώρες διακινήθηκε το ταχίνι με Salmonella. Ανάκληση δήλωσε και η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό σύστημα RASFF.

4 λεπτά ανάγνωσης

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με την ευρωπαϊκή ειδοποίηση για μολυσμένο ταχίνι προέλευσης Λιβάνου, το οποίο διακινήθηκε και στην ελληνική αγορά. Παρά την καταγραφή μέτρων ανάκλησης από τις αρχές, παραμένει άγνωστο ποιες παρτίδες αφορά στην Ελλάδα.

Ευρωπαϊκός συναγερμός έχει σημάνει για τον εντοπισμό βακτηρίου Salmonella σε ταχίνι (πάστα σουσαμιού) προέλευσης Λιβάνου, με τις εξελίξεις να αγγίζουν άμεσα και την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Τροφές (RASFF), η σχετική κοινοποίηση επικαιροποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2026, έπειτα από διαβίβαση των αποτελεσμάτων των ερευνών από τις ελληνικές αρχές. Στον επίσημο φάκελο καταγράφεται πλέον η ένδειξη «Recall from consumer» (Ανάκληση από τον καταναλωτή) για την ελληνική επικράτεια, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιούνται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Όσπρια: Καταγγελίες για αιχμηρά θραύσματα γυαλιού σε συσκευασίες με φασόλια – Άμεση απόσυρση

Το χρονικό του εντοπισμού

  • 14 Σεπτεμβρίου 2026: Εργαστηριακή εξέταση σε δείγμα 25 γραμμαρίων πάστας σουσαμιού καταγράφει την παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella, ενώ η νομοθεσία απαιτεί πλήρη απουσία.
  • 25 Σεπτεμβρίου 2026: Η Ολλανδία υποβάλλει την αρχική ειδοποίηση στο RASFF, έπειτα από εσωτερικό αυτοέλεγχο επιχείρησης. Η κοινοποίηση ταξινομείται ως «Alert» (Συναγερμός), με τον κίνδυνο να χαρακτηρίζεται σοβαρός και τη διανομή να εκτείνεται σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
  • 26 Οκτωβρίου 2026: Η Ελλάδα αποστέλλει το «Follow-up 15» με την περιγραφή «Outcome of investigations and measures taken», επιβεβαιώνοντας ότι δρομολογήθηκε ανάκληση από τελικούς καταναλωτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κατεψυγμένα λαχανικά: Οι επιδημίες, οι ανακλήσεις και το λάθος που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο

- Advertisement -

Την ώρα που στην Ελλάδα το τοπίο παραμένει θολό, στις 27 Οκτωβρίου 2026 δημοσιοποιήθηκε στη Γερμανία επίσημη προειδοποίηση ανάκλησης για το εν λόγω προϊόν, ενώ δημόσιες ανακοινώσεις ανάκλησης για το ταχίνι έχουν εκδοθεί στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο. Στην Πολωνία έχει επίσης αναφερθεί απόσυρση προϊόντος της ίδιας μάρκας, με διαφορετικό αναγραφόμενο αριθμό παρτίδας

Η φωτογραφία του επικίνδυνου προϊόντος παρατίθεται παρακάτω και τα στοιχεία ταυτοποίησης του είναι:

ΧαρακτηριστικόΣτοιχεία Προϊόντος
ΠροϊόνSesame Paste (Tahina)
Εταιρεία / ΜάρκαChtoura Garden
Εισαγωγέας / ΔιανομέαςTema Fine Foods
Συσκευασία800g (εμπορική μονάδα 12 τεμαχίων)
Αριθμός ΠαρτίδαςL#80 925 TF
Ημερομηνία Λήξης10/2027
Κωδικός Είδους1812

Τα παραπάνω στοιχεία ταυτίζονται πλήρως με την παρτίδα που είχε ανακληθεί προγενέστερα και στο Βέλγιο. Ωστόσο, από τη δημόσια βάση του RASFF δεν προκύπτει εάν η συγκεκριμένη παρτίδα είναι αυτή που ανακλήθηκε και στην Ελλάδα.

Μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου 2026, δεν έχει εντοπιστεί στις δημόσιες ανακοινώσεις του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σχετικό δελτίο Τύπου για το συγκεκριμένο ταχίνι ή την κοινοποίηση RASFF 2026.8542. Αν και η απουσία ανακοίνωσης από τον ΕΦΕΤ δεν συνεπάγεται απαραίτητα παράλειψη —καθώς βάσει του Άρθρου 19 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 178/2002 η ευθύνη απόσυρσης και ενημέρωσης του κοινού βαρύνει πρωτίστως την ιδιωτική επιχείρηση— παραμένει άγνωστο εάν και με ποιον τρόπο ενημερώθηκαν οι Έλληνες καταναλωτές.

Οδηγία για τους Καταναλωτές:

Η Salmonella μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ταχίνι λόγω της σύνθεσής του, ενώ η όψη, η οσμή και η γεύση του προϊόντος παραμένουν αναλλοίωτες, καθιστώντας αδύνατο τον εντοπισμό της επιμόλυνσης από τον καταναλωτή. Όσοι διαθέτουν το προϊόν Chtoura Garden (800g, παρτίδα L#80 925 TF, λήξη 10/2027) καλούνται να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς. Για επικοινωνία με τον διανομέα έχει οριστεί η ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Τρία δημοφιλή είδη μανιταριών στο μικροσκόπιο της ANSES – Παρενέργειες και επικίνδυνοι συνδυασμοί με φάρμακα

Η ANSES προειδοποιεί για αλλεργίες, ηπατικές βλάβες και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα από συμπληρώματα που περιέχουν τρία δημοφιλή μανιτάρια.

Γιατί η EFSA ζητά να επανεξεταστεί ο «συντελεστής 100», η βάση των ορίων ασφάλειας εδώ και 70 χρόνια;

Η επικαιροποιημένη καθοδήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής αλλάζει τα δεδομένα για τα βρέφη και διατηρεί τα 70 κιλά για τον μέσο ενήλικα

Λευκαίνουν τα αποξηραμένα σύκα με καθαριστικό αποχέτευσης – Σε κατάσχεση 3 τόνων προχώρησαν οι Αρχές

Πώς η προσπάθεια απόκρυψης αλλοιώσεων οδήγησε στη χρήση επικίνδυνων ουσιών – Τα εργαστηριακά ευρήματα, οι κίνδυνοι για την υγεία και τα σημάδια που απαιτούν προσοχή.