Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ιταλικό Ζαμπόν ΠΟΠ: Αποκαλύφθηκε δεύτερη απάτη – Ταΐζουν τους χοίρους με… πίτσες!

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΙταλικό Ζαμπόν ΠΟΠ: Αποκαλύφθηκε δεύτερη απάτη - Ταΐζουν τους χοίρους με... πίτσες!
spot_img

Κατά παράβαση των προδιαγραφών τάιζαν τους χοίρους με πίτσες, ψωμί και ζυμαρικά.

Το Ιταλικό ζαμπόν Πάρμας, San Daniele προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) έχει, όπως όλα τα ΠΟΠ προϊόντα, συγκεκριμένες προδιαγραφές παραγωγής όπως ειδικό τρόπο κοπής, ωρίμανσης, παράγεται αποκλειστικά από ιταλική ράτσα χοιρινών και θαλασσινό αλάτι, και επίσης οι χοίροι «πρέπει να εκτρέφονται χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες, πανάρχαιες παραδόσεις». Δηλαδή με λαχανικά και εξευγενισμένα δημητριακά.

Αυτός είναι και ο λόγος που στο ΣτΕ της Ιταλίας απέρριψε την έφεση του κτηνοτρόφου που καταδικάστηκε επειδή τάισε τα ζώα με τρόπο που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές, χαρακτηρίζοντας την πρακτική που ακολούθησε. “απάτη στο εμπόριο“.

Συγκεκριμένα, ο κτηνοτρόφος, όπως γράφει το Il Sole 24 Ore, κρίθηκε ένοχος ότι παρέδωσε «τρόφιμα διαφορετικά σε προέλευση και ποιότητα από αυτά που δηλώθηκαν». Αυτό που κάρφωσε τον κτηνοτρόφο ήταν οι μαρτυρίες των εργαζομένων αλλά και ελεγκτών που, με βάση τις αποδείξεις που τεκμηριώνουν την ποσότητα ψωμιού, ζυμαρικών και πίτσας που αγοράστηκαν και τον αριθμό των ζώων που υπήρχαν στην εταιρεία, είχαν συμπεράνει ότι οι πίτσες, ζυμαρικά και ψωμί που αγοράστηκαν καταναλώθηκαν από τους χοίρους της φάρμας.

Δεν είναι η μοναδική απάτη που αποκαλύπτεται για το Ιταλικό ΠΟΠ προϊόν. Με δύο ποινές έξι μηνών, τρεις αθωωτικές και μία προφυλάκιση ολοκληρώθηκε στις 24 Μαΐου, η δίκη «Prosciuttopoli», το σκάνδαλο που έπληξε γεωργικές εταιρείες σε Breda di Piave, Quinto, Castello di Godego, Treviso, Zero Branco και Trevignano, ιδιοκτήτες χοιροτροφείων για την παραγωγή ζαμπόν Πάρμα και Σαν Ντανιέλε, που κατά παράβαση των κανονισμών, φέρεται να γονιμοποιούσαν τις χοιρομητέρες με σπέρμα που προέρχεται από μια Δανέζικη ποικιλία χοίρων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο