Ελβετικό Δικαστήριο αποφάσισε πως η σήμανση Vegan δίπλα στον όρο “κρέας” στα φυτικά προϊόντα την καθιστά μη παραπλανητική.
Υπέρ της εταιρείας παραγωγής προϊόντων φυτικού κρέατος, Planted Foods, απεφάνθη πρόσφατα ένα δικαστήριο στην Ελβετία, σε μια διαμάχη σχετικά με τη χρήση ονομάτων κρέατος για vegan προϊόντα.
Αναλυτικότερα, το Διοικητικό Δικαστήριο της Ζυρίχης δήλωσε πώς το να χρησιμοποιεί η Plantefd Foods ορολογία κρέατος, συμπεριλαμβανομένης και της λέξης “κοτόπουλο” για να περιγράψει τα τρόφιμα χωρίς κρέας δεν είναι παραπλανητικό. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η σήμανση “V” (vegan) στις συσκευασίες των προϊόντων καθιστά ξεκάθαρη την προέλευσή τους.
Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε το Μάιο του 2021 από την Cantonal Laboratory της Ζυρίχης, μια οργάνωση που στοχεύει στη ρύθμιση της ασφάλειας των τροφίμων και του νερού. Η οργάνωση είχε προηγουμένως κάνει σύσταση στην Planted Foods να σταματήσει να χρησιμοποιεί την ορολογία κρέατος στα προϊόντα της, με το επιχείρημα πως θα ήταν παραπλανητική για τους καταναλωτές.
Την απόφαση του δικαστηρίου έρχεται να επιβεβαιώσει και μια καταναλωτική έρευνα πάνω στα προϊόντα φυτικού κρέατος, την οποία διεξήγαγε η ίδια η Planted Foods σε 777 άτομα τον Ιούλιο τοy 2021, και διαπίστωσε ότι περίπου το 93% των ερωτηθέντων αναγνώρισαν ότι το “φυτικό κοτόπουλο” είναι ένα προϊόν χωρίς κρέας.
Και παρόλο που μια έρευνα από τον παγκόσμιο οργανισμό ευαισθητοποίησης για τα vegan τρόφιμα, ProVeg International, ανέδειξε παρόμοια αποτελέσματα με πάνω από το 80% να βρίσκει προφανές πως τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη “vegan”, “vegetarian” και “φυτικά” δεν περιέχουν κρέας, η βιομηχανία κρέατος έχει άλλη άποψη.
Μάλιστα, στην περίπτωση του Αρκάνσας των ΗΠΑ, εταιρείες προϊόντων ζωικού κρέατος υποστήριζαν μια νομοθεσία που απαγόρευε στις εταιρείες παραγωγής κρέατος φυτικής προέλευσης να χρησιμοποιούν ορολογία κρέατος στις ετικέτες των προϊόντων τους και στο μάρκετινγκ. Ωστόσο, η νομοθεσία αυτή νωρίτερα φέτος χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματική.